Ce se întâmplă când mănânci ceapă roșie crudă. Efectele uimitoare pe care le are

Monika Baciu |
Data publicării:
ceapa rosie - FOTO: Freepik@paulovilela
ceapa rosie - FOTO: Freepik@paulovilela

Ceapa roșie crudă este un adevărat elixir pentru sănătate. De ce este mai sănătoasă decât atunci când o gătești.

Ceapa roșie crudă are beneficii impresionante pentru sănătate. Ceapa roșie este un ingredient comun în multe bucătării din întreaga lume. Aceasta adaugă gust și profunzime preparatelor, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

Cel mai des întâlnită sub formă de felii pe marginea burgerului tău preferat sau folosită ca ingredient în dressinguri pentru salate, ceapa roșie poate fi mai mult decât un adaos la mâncare.

Această legumă nu doar adaugă gust cu puține calorii, ci are și beneficii pentru sănătate care pot surprinde. De fapt, a fost folosită în medicina tradițională de secole, mai ales datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatorii.

De asemenea, s-a dovedit că luptă împotriva toxiinfecțiilor alimentare și poate chiar preveni cancerul. Dar asta nu e tot.

Ceapa roșie, conținut de antioxidanți

Ceapa roșie este și o sursă bună de antioxidanți. Antioxidanții ajută la protejarea organismului împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot deteriora celulele și pot duce la inflamații și boli.

Ceapa roșie este bogată în quercetină, un antioxidant puternic cu numeroase beneficii pentru sănătate. De fapt, beneficiile pentru sănătate ale cepei roșii se datorează în mare parte acestui nutrient.

De asemenea, este bogată în vitamina C, un alt antioxidant cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv lupta împotriva infecțiilor și stimularea sistemului imunitar, potrivit Healtier Steps.

Vezi și: Salvați Copiii, donație pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu: Esențială pentru asigurarea îngrijirii medicale de calitate pentru copiii cu arsuri

Ceapa roșie previne cancerul

Ceapa roșie conține niveluri ridicate de quercetină, un tip de flavonoid care a fost demonstrat că are proprietăți anticancer. Quercetina acționează în diferite moduri, inclusiv neutralizarea radicalilor liberi dăunători care pot cauza leziuni celulare, potențial ducând la cancer.

De asemenea, quercetina previne cancerul inducând moartea celulelor și inhibând creșterea acestora. Într-un studiu de laborator, quercetina a demonstrat că suprimă creșterea celulelor canceroase și induce moartea acestora în cazul cancerului de prostată.

Mai multe studii au arătat efecte similare asupra altor tipuri de cancer, cum ar fi cel ovarian, de colon, de sân, de sânge, de vezică și de plămâni.

Ceapa roșie stimulează imunitatea

Suntem cu toții expuși riscului de boală, afecțiuni și infecții la un moment dat în viața noastră. Un sistem imunitar puternic face mai puțin probabil apariția acestor probleme și mai probabil ca organismul să se recupereze rapid și eficient atunci când ele apar. Un mod de a vă asigura că mențineți un sistem imunitar puternic este să consumați alimente care îl stimulează, cum ar fi ceapa roșie.

Ceapa roșie este o sursă excelentă de antioxidanți care stimulează imunitatea. Conține vitaminele A și C, precum și quercetină și compuși sulfurici. Aceste substanțe lucrează împreună pentru a îmbunătăți capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor.

Promovează un sistem digestiv sănătos

Un sistem digestiv sănătos poate aduce beneficii întregului organism, inclusiv facilitarea pierderii în greutate, stimularea sistemului imunitar și îmbunătățirea funcțiilor creierului. Un mod de a vă asigura că beneficiați de aceste avantaje este să adăugați ceapa roșie în dieta dumneavoastră.

Ceapa roșie este o sursă bună de fibre alimentare, care este importantă pentru un sistem digestiv sănătos. Fibra ajută digestia prin facilitarea trecerii alimentelor prin tractul digestiv. De asemenea, ceapa roșie conține prebiotice, care sunt un tip de fibră alimentară ce ajută la hrănirea bacteriilor bune din intestine. Acest lucru contribuie la creșterea diversității și numărului acestor bacterii, îmbunătățind și mai mult sănătatea dumneavoastră digestivă.

În plus, ceapa roșie conține compuși sulfurici care pot ajuta la reducerea creșterii bacteriilor nocive. Deci, dacă doriți să vă îmbunătățiți sănătatea digestivă, adăugarea cepei roșii în dieta dumneavoastră este o modalitate excelentă de a face acest lucru!

Vezi și: De ce dulciurile au un gust atât de bun. Provoacă dependență și au impact asupra creierului

Promovează sănătatea inimii

Ceapa roșie este o sursă bogată de antioxidanți și oferă mai multe beneficii pentru sănătatea inimii. Studiile au arătat că ceapa roșie poate contribui la scăderea nivelului de colesterol și trigliceride, precum și la reducerea riscului de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

De asemenea, ceapa roșie conține quercetină, un compus care a fost demonstrat că protejează inima. În plus, compușii sulfurici din ceapa roșie pot ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și la reducerea inflamației. Toate aceste factori fac din ceapa roșie o alegere excelentă pentru cei care își doresc să își îmbunătățească sănătatea inimii.

Scade tensiunea arterială

Conform unui studiu publicat în Jurnalul American de Hipertensiune, consumul de ceapă roșie poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială. Studiul a arătat că cei care au consumat o dietă bogată în flavonoide (inclusiv ceapă) au înregistrat o reducere semnificativă atât a tensiunii arteriale sistolice, cât și diastolice.

Într-un studiu la nivel uman, administrarea zilnică a unui supliment de quercetină a demonstrat că reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică cu 5 mmHg, respectiv 26 mmHg. Într-un studiu de laborator, șoarecii suplimentați cu 500 mg de quercetină zilnic au înregistrat o scădere medie a tensiunii arteriale sistolice și diastolice cu 18% și 23%, respectiv.

Deși pot fi necesare mai multe studii pentru a confirma în continuare aceste constatări, aceste studii sugerează că quercetina poate într-adevăr să reducă nivelul tensiunii arteriale și merită investigată în continuare.

Ceapa roșie previne osteoporoza

Osteoporoza este o afecțiune comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume, în special femeile aflate în postmenopauză. Deși există disponibile multe medicamente și tratamente, schimbările dietetice sunt adesea primul pas în gestionarea acestei afecțiuni. Adăugarea cepei roșii la dieta dumneavoastră este o schimbare simplă care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății dumneavoastră.

Conform unui studiu publicat în jurnalul ”Food & Function”, ceapa roșie poate ajuta la prevenirea osteoporozei. Studiul a arătat că quercetina, un compus găsit în ceapa roșie, ajută la menținerea oaselor sănătoase și puternice la șoareci. Șoarecii care au primit quercetină aveau o densitate osoasă mai mare decât cei care nu au primit-o.

De asemenea, oasele lor erau mai puțin susceptibile de a se fractura după expunerea la stres. În plus, ceapa roșie conține și seleniu, care a fost demonstrat că are un efect antiinflamator asupra articulațiilor și țesuturilor.

Vezi și: Medicamentele, scumpe pentru români. Tudor Ciuhodaru: Suntem pe un teren minat. Peste 3000 de medicamente au dispărut deja din farmacii

Combate inflamația

Inflamația cronică este cauza principală a multor boli grave, inclusiv boli de inimă, artrită, diabet și cancer. Dar există vești bune: adăugarea cepei roșii la dieta dumneavoastră poate ajuta la combaterea inflamației.

Un studiu a constatat că doar o jumătate de ceașcă de ceapă roșie tocată poate reduce nivelul de markeri inflamatori din organism cu aproape 30%.

Într-un alt studiu, consumul de ceapă crudă în mod regulat a redus nivelul de IL-6, un marker inflamator legat de diferite boli cronice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel