Trosnitul degetelor este o practică destul de controversată, care poate să provoace senzații diferite: unii o fac fără să-și dea seama, în timp ce alții nu suportă sunetul. Mulți oameni au fost avertizați în copilărie că acest obicei ar putea duce la umflarea degetelor sau la apariția artritei, însă acest mit a fost demontat de specialiști.
Mitul artritei
Dr. Diana Girnita, fondator al Rheumatologist OnCall și specialist în reumatologie, a clarificat într-un interviu pentru Health Digest că trosnitul degetelor nu este dăunător articulațiilor. Ea a subliniat că, deși nu există dovezi că acest obicei ar cauza artrită, este recomandat să nu se facă în mod excesiv.
"Trosnitul degetelor prea frecvent sau prea agresivă poate duce, în timp, la instabilitate articulară, prin întinderea excesivă a ligamentelor și tendoanelor din jur", a spus Girnita.
De ce apare sunetul
Sunetul pe care îl auzim nu provine nici măcar din oase, ci dintr-o reacție fiziologică din interiorul articulației. Specialiștii în reumatologie numesc aceste sunete "crepitus", termen care descrie zgomotele inofensive, cum ar fi pocnirea, trosnirea sau frecarea articulațiilor.
"Unul dintre motivele principale pentru care se întâmplă acest fenomen este formarea și spargerea bulelor de gaz din lichidul sinovial al articulației. Aceste bule se formează și se prăbușesc în momentul în care te miști sau întinzi, creând sunetul de «pop»", explică Girnita.
De ce se aud "pocnituri" și la alte articulații
Nu doar articulațiile degetelor pot face astfel de sunete.
"Crepitus poate apărea și atunci când ligamentele sau tendoanele – țesuturile care conectează și stabilizează articulațiile – se mișcă ușor din loc și se întorc brusc în poziția lor normală în timpul mișcărilor", a spus Girnita.
Acest lucru este mai frecvent întâlnit în articulațiile mari, cum ar fi genunchii, umerii sau gleznele.
Ce se întâmplă când îți trosnești degetele - FOTO: Freepik
Posibile efecte secundare ale trosnitului degetelor
Ai observat vreodată că, după ce îți trosnești degetele, nu poți face același lucru imediat din nou? Motivul este că bulele de gaz din lichidul sinovial au fost deja eliberate. După această eliberare, este nevoie de timp pentru a se forma altele noi, înainte de a simți din nou senzația de trosnire.
Girnita a subliniat că, deși trosnitul degetelor nu cauzează artrită, obiceiul de a o face frecvent poate duce la instabilitate articulară și poate slăbi priza mâinii.
"În plus, tendoanele care sunt supuse repetat acestui tip de mișcare pot deveni iritate sau inflamate, ceea ce poate duce la disconfort sau chiar durere", a adăugat ea.
Vezi și: Cine ar trebui să ia suplimente de Vitamina D, mai ales iarna. Care e doza recomandată
Pocniturile articulațiilor – semn al uzurii
Deși trosnitul degetelor sau un sunet ocazional de la articulații nu sunt dăunătoare, Girnita a avertizat că anumite sunete pot semnala probleme la nivelul articulațiilor.
"În unele cazuri, trosnitul articulațiilor poate fi un semn de uzură a cartilajului, în special pe măsură ce îmbătrânești. Când cartilajul se subțiază sau devine inegal, oasele sau suprafețele articulare pot freca între ele, ceea ce poate duce la un sunet de râcâit sau pocnire", a spus ea.
Dacă acest sunet este însoțit de durere, ar putea fi un semn de osteoartrită. Deși osteoartrita este adesea asociată cu vârsta înaintată, tinerii pot dezvolta semne ale acestei afecțiuni după o accidentare la o anumită articulație, cum ar fi genunchiul.
Persoanele cu osteoartrită pot simți durere la nivelul articulației dimineața sau după o perioadă prelungită într-o poziție. De asemenea, articulația poate deveni instabilă, iar mișcarea acesteia poate fi limitată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.