Relațiile intime sunt esențiale pentru funcționarea unei relații. Dar, potrivit specialiștilor relațiile intime pot avea efecte și asupra sănătății. Există multe motive dovedite pentru care relațiile intime sunt benefice pentru sănătatea noastră și starea noastră generală de bine.
Dar cine s-a gândit vreodată la modul specific în care relațiile intime ne afectează corpul.
Pielea devine roșie
Acea înfățișare roșie și înroșire pe care o simți în timpul și după actul sexual este reală, iar știința are o explicație perfectă pentru aceasta. Cunoscută sub numele de "culoare sexuală", acea nuanță roșie-rozalie pe care o obții pe piele face parte din ciclul de răspuns sexual.
Aceasta este cel mai probabil să apară mai întâi pe față, precum și pe piept și spate, apărând în mod tipic în pete. Începe în timpul fazei de excitare, când sângele începe să curgă către anumite zone ale corpului.
Culoarea atinge punctul culminant în faza de maximă a relațiilor intime, când tensiunea arterială, ritmul cardiac și respirația sunt la niveluri ridicate, potrivit Health Digest.
Bătăile inimii tale accelerează
În timpul relațiilor intime, ritmul cardiac crește și se arde o cantitate considerabilă de calorii. Conform Cleveland Clinic, ritmul cardiac în timpul actului sexual poate ajunge la 110-120 de bătăi pe minut, comparativ cu un ritm cardiac mediu de 60-100 BPM, atunci când ești în repaus.
Relațiile intime se încadrează în categoria "activități fizice ușoare până la moderate", care pot fi comparate cu urcarea a 2 etaje de scări sau o plimbare.
Activitatea sexuală poate stimula circulația sanguină, ceea ce poate contribui la menținerea sănătății inimii și a vaselor de sânge.
Respirația este mai alertă
La fel ca ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc în diferitele faze ale relațiilor intime. Același lucru se aplică și în cazul respirației. Acest efect secundar al relațiilor intime apare în timpul fazelor incipiente și este o reacție fiziologică care se întâmplă în mod natural.
Mușchii se contractă
Mușchii încep să se contracte ca răspuns la stimuli externi sau mentali în timpul fazei de excitare, iar această tensiune este eliberată în mod obișnuit în punctul culminant.
Hormonii fericirii se activează
Hormonii fericirii - FOTO: Freepik@lunamarina
Relațiile intime sunt importante în relația de cuplu. Fie că poți să te conectezi mai profund cu partenerul tău sau poate doar a trecut ceva timp, există multe motive potențiale pentru care te va face să zâmbești mult timp după ce s-a terminat.
Dacă te-ai oprit vreodată să te întrebi exact ce se întâmplă în creierul și corpul tău care te face atât de în extaz în timpul și după întreținerea relațiilor intime, știința are o explicație solidă pentru tine, și totul are legătură cu un cocktail amețitor de substanțe chimice și hormoni.
Relațiile intime declanșează eliberarea în creier a unor niveluri ridicate de o substanță chimică numită dopamină, care "promovează sentimente de dorință, euforie, satisfacție și recompensă".
Dopamina este aceeași substanță chimică responsabilă pentru acea senzație plăcută atunci când mănânci o felie delicioasă de tort. În plus față de dopamină, oxitocina, cunoscută și sub numele de "hormonul iubirii", este eliberată în cantități semnificative atât în timpul excitării, cât și în timpul orgasmului.
Oxitocina este cunoscută pentru a promova sentimente de încredere, relaxare și îmbunătățirea sănătății mintale. Ultimul în trio-ul de substanțe chimice fericite este serotonina, care poate duce la sentimente fericite și pașnice după relațiile intime.
Părți ale creierului se închid
Atunci când întreținem relații intime, anumite părți ale creierului se închid. Cercetătorii au utilizat Imagistica prin Rezonanță Magnetică Funcțională (fMRI) pentru a monitoriza activitatea creierului în timpul actului sexual.
Psihologul clinic Daniel Sher a explicat că în timpul actului sexual, cortexul orbitofrontal lateral devine mai puțin activ. Acest segment al creierului este responsabil pentru raționament, luarea deciziilor și judecățile de valoare. Dezactivarea acestei părți a creierului este asociată și cu reducerea fricii și anxietății.
O eliberare adecvată a hormonilor de stres poate avea un efect calmant asupra organismului. Activitatea sexuală stimulează eliberarea endorfinelor, cunoscută și sub numele de "hormoni ai fericirii". Acești neurotransmițători pot îmbunătăți starea de spirit și ajuta la combaterea depresiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.