Ce se întâmplă când încălzești mâncarea în materialele plastice la cuptorul cu microunde. Încălzirea cu microunde a materialelor plastice ”sigure” poate elibera miliarde de particule, avertizează oamenii de știință.
Miliarde de particule de dimensiuni nanometrice pot fi eliberate din recipientele de plastic în alimentele pe care le conțin atunci când sunt încălzite la microunde, arată un nou studiu.
O echipă de la Universitatea Nebraska-Lincoln din SUA a efectuat experimente folosind recipiente pentru alimente pentru copii fabricate din polipropilenă și polietilenă, ambele aprobate ca fiind sigure de către autoritățile de reglementare de la Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA), potrivit Science Alert.
Vezi și: De ce nu este bine să sari peste un periaj dentar. Detaliul dezgustător care te va pune pe gânduri
Ce se întâmplă când încălzești mâncarea în recipiente de plastic
După ce au fost încălzite timp de trei minute într-un cuptor cu microunde de 1.000 de wați, o varietate de lichide introduse în recipiente au fost analizate pentru a găsi microplastice (cu un diametru de cel puțin 1/1.000 de milimetru) și nanoplastice (chiar mai mici).
Numărul de particule a variat, dar cercetătorii au estimat că 4,22 milioane de microplastice și 2,11 miliarde de particule nanoplastice din doar un centimetru pătrat de plastic ar putea fi eliberate în timpul celor trei minute de încălzire cu microunde.
”Atunci când consumăm anumite alimente, suntem în general informați sau avem o idee despre conținutul lor caloric, nivelul de zahăr, alte substanțe nutritive. Cred că este la fel de important să fim conștienți de numărul de particule de plastic prezente în alimentele noastre”, spune inginerul civil și de mediu Kazi Albab Hussain, de la Universitatea din Nebraska-Lincoln.
Care sunt alimentele cu cele mai mari riscuri
Încălzirea la microunde a apei sau a produselor lactate în interiorul produselor din polipropilenă sau polietilenă este susceptibilă de a furniza cele mai mari concentrații relative de plastic, au arătat cercetătorii. De asemenea, au fost eliberate particule și atunci când alimentele și băuturile au fost refrigerate și depozitate la temperatura camerei, dar în număr semnificativ mai mic.
Ceea ce nu este clar în acest moment este ce ne fac aceste particule microscopice de plastic. Studiile au arătat că acestea pot fi potențial dăunătoare pentru intestin și pentru procesele biologice cheie, dar este un domeniu de care oamenii de știință nu sunt siguri.
Totuși, este probabil sigur să spunem că, cu cât ingerăm mai puțin plastic, cu atât mai bine. Celulele renale embrionare cultivate de cercetători și expuse la particule de plastic la niveluri de concentrații eliberate de containere timp de mai multe zile au dezvăluit un potențial îngrijorător.
Echipa a constatat că 77% dintre celulele renale expuse la cele mai ridicate niveluri de plastic au fost ucise. Deși acest lucru nu înseamnă că proprii noștri rinichi ar fi neapărat expuși în mod direct la astfel de concentrații, ne dă o idee despre potențiala toxicitate a acestor microplastice și nanoplastice - în special în organismele în curs de dezvoltare.
Deși vor fi necesare cercetări și teste mai detaliate pentru a stabili cât de dăunătoare pot fi aceste particule de plastic odată ce intră în organism, este clar că este o problemă care trebuie investigată. Dependența noastră de plastic ar putea provoca daune semnificative în ceea ce privește ceea ce introducem în corpurile noastre.
”Trebuie să găsim polimeri care să elibereze mai puține particule. Am speranța că va veni o zi în care aceste produse vor afișa etichete pe care scrie ”fără microplastice” sau ”fără nanoplastice””, spune Hussain.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.