Ce se întâmplă când îmbătrânim. Vă întrebați ce este considerat o parte normală a procesului de îmbătrânire? Iată la ce să vă așteptați pe măsură ce îmbătrâniți - și ce puteți face în acest sens.
Știți că îmbătrânirea va provoca probabil riduri și păr grizonat. Dar știți cum vă va afecta îmbătrânirea dinții, inima și sexualitatea? Aflați la ce schimbări să vă așteptați pe măsură ce continuați să îmbătrâniți - și cum să promovați o sănătate bună la orice vârstă.
Vezi și: Mătreața, de ce apare și cum afectează părul. Pavelina Andrei: Poate să fie o cauză
Ce se întâmplă cu sistemul cardiovascular
Cea mai frecventă modificare a sistemului cardiovascular este rigidizarea vaselor de sânge și a arterelor, ceea ce face ca inima dumneavoastră să lucreze mai mult pentru a pompa sângele prin ele. Mușchii inimii se modifică pentru a se adapta la volumul de muncă sporit.
Ritmul cardiac în repaus va rămâne aproximativ același, dar nu va crește în timpul activităților la fel de mult ca înainte. Aceste schimbări cresc riscul de tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială) și alte probleme cardiovasculare, notează Mayo Clinic.
Vezi și: Clătitele, gustarea copilăriei. Ce nu știai despre cum îți influențează sănătatea
Ce puteți face pentru a promova sănătatea inimii
Includeți activitatea fizică în rutina dumneavoastră zilnică. Încercați să vă plimbați, să înotați sau alte activități care vă plac. O activitate fizică moderată și regulată vă poate ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă și să reduceți riscul de boli de inimă.
- Adoptați o dietă sănătoasă. Alegeți legume, fructe, cereale integrale, alimente bogate în fibre și surse slabe de proteine, cum ar fi peștele. Limitați alimentele bogate în grăsimi saturate și sare.
- Nu fumați. Fumatul contribuie la întărirea arterelor și vă crește tensiunea arterială și ritmul cardiac. Dacă fumați sau folosiți alte produse din tutun, cereți medicului dumneavoastră să vă ajute să renunțați la fumat.
- Gestionați stresul. Stresul poate avea un impact asupra inimii dumneavoastră. Luați măsuri pentru a reduce stresul, cum ar fi meditația, exercițiile fizice sau terapia prin discuții.
- Dormiți suficient. Un somn de calitate joacă un rol important în vindecarea și repararea inimii și a vaselor de sânge. Încercați să dormiți între șapte și nouă ore pe noapte.
Ce se întâmplă cu oasele, articulațiile și mușchii
Odată cu vârsta, oasele tind să se micșoreze în dimensiune și densitate, slăbindu-le și făcându-le mai susceptibile la fracturi. S-ar putea chiar să deveniți un pic mai scund. În general, mușchii își pierd din forță, rezistență și flexibilitate - factori care vă pot afecta coordonarea, stabilitatea și echilibrul.
Vezi și: Tratamentele naturiste pentru păr, mit sau realitate. Pavelina Andrei: Trebuie adaptate
Ce puteți face pentru a promova sănătatea oaselor, a articulațiilor și a mușchilor
Consumați cantități adecvate de calciu. Academia Națională de Știință, Inginerie și Medicină recomandă cel puțin 1.000 de miligrame (mg) de calciu zilnic pentru adulți. Recomandarea crește la 1.200 mg zilnic pentru femeile cu vârsta de 51 de ani și peste și pentru bărbații cu vârsta de 71 de ani și peste. Sursele dietetice de calciu includ produsele lactate, broccoli, varza kale, somonul și tofu. Dacă vi se pare dificil să obțineți suficient calciu din dietă, întrebați medicul dumneavoastră despre suplimentele de calciu.
- Obțineți cantități adecvate de vitamina D. Aportul zilnic recomandat de vitamina D este de 600 de unități internaționale pentru adulții cu vârsta de până la 70 de ani și de 800 UI pentru adulții de peste 70 de ani. Multe persoane obțin cantități adecvate de vitamina D din lumina soarelui. Alte surse includ tonul, somonul, ouăle, laptele îmbogățit cu vitamina D și suplimentele de vitamina D.
- Includeți activitatea fizică în rutina zilnică. Exercițiile de susținere a greutății, cum ar fi mersul pe jos, joggingul, tenisul, urcatul scărilor și antrenamentul cu greutăți, vă pot ajuta să construiți oase puternice și să încetiniți pierderea de oase.
- Evitați abuzul de substanțe. Evitați fumatul și limitați consumul de băuturi alcoolice. Adresați-vă medicului dumneavoastră despre cât de mult alcool ar putea fi sigur pentru vârsta, sexul și starea generală de sănătate.
Ce se întâmplă cu sistemul digestiv
Modificările structurale legate de vârstă la nivelul intestinului gros pot duce la mai multă constipație la adulții în vârstă. Alți factori care contribuie includ lipsa de exerciții fizice, consumul insuficient de lichide și o dietă săracă în fibre. Medicamentele, cum ar fi diureticele și suplimentele de fier, și anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, pot contribui, de asemenea, la constipație.
Ce puteți face pentru a preveni constipația
Aveți o dietă sănătoasă. Asigurați-vă că dieta dvs. include alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale. Limitați carnea bogată în grăsimi, produsele lactate și dulciurile, care ar putea provoca constipație. Beți multă apă și alte lichide.
Includeți activitatea fizică în rutina zilnică. Activitatea fizică regulată poate ajuta la prevenirea constipației.
Nu ignorați nevoia de a avea o mișcare intestinală. Reținerea prea mult timp a unei defecații poate provoca constipație.
Ce se întâmplă cu vezica urinară și tractul urinar
Vezica dumneavoastră poate deveni mai puțin elastică pe măsură ce îmbătrâniți, ceea ce duce la nevoia de a urina mai des. Slăbirea mușchilor vezicii urinare și a mușchilor planșeului pelvian vă poate face dificilă golirea completă a vezicii urinare sau vă poate face să pierdeți controlul vezicii urinare (incontinență urinară). La bărbați, o prostată mărită sau inflamată poate provoca, de asemenea, o golire dificilă a vezicii urinare și incontinență.
Alți factori care contribuie la incontinență includ supraponderabilitatea, leziuni nervoase cauzate de diabet, anumite medicamente și consumul de cofeină sau alcool.
Vezi și: De ce să nu mai lași niciodată capacul de la toaletă ridicat. Detaliul care te va șoca
Ce puteți face pentru a promova sănătatea vezicii urinare și a tractului urinar
Mergeți la toaletă în mod regulat. Luați în considerare urinarea după un program regulat, cum ar fi la fiecare oră. Încet, prelungiți perioada de timp dintre vizitele la toaletă.
- Mențineți o greutate sănătoasă. Dacă sunteți supraponderal, pierdeți kilogramele în exces.
- Nu fumați. Dacă fumați sau folosiți alte produse din tutun, cereți medicului dumneavoastră să vă ajute să renunțați.
- Faceți exerciții Kegel. Pentru a vă exercita mușchii podelei pelvine (exerciții Kegel), strângeți mușchii pe care i-ați folosi pentru a nu mai elimina gaze. Încercați timp de trei secunde la un moment dat, apoi relaxați-vă pentru a număra până la trei. Ajungeți să faceți acest exercițiu de 10 până la 15 ori la rând, de cel puțin trei ori pe zi.
- Evitați iritanții vezicii urinare. Cofeina, alimentele acide, alcoolul și băuturile carbogazoase pot înrăutăți incontinența.
- Evitați constipația. Mâncați mai multe fibre și luați alte măsuri pentru a evita constipația, care poate agrava incontinența.
Ce se întâmplă cu memoria și capacitatea de gândire
Creierul dumneavoastră suferă modificări pe măsură ce îmbătrâniți, care pot avea efecte minore asupra memoriei sau abilităților de gândire. De exemplu, adulții în vârstă sănătoși ar putea uita nume sau cuvinte familiare sau le poate fi mai dificil să facă mai multe lucruri în același timp.
Ce puteți face pentru a promova sănătatea cognitivă
Includeți activitatea fizică în rutina dvs. zilnică. Activitatea fizică crește fluxul sanguin către întregul corp, inclusiv către creier. Studiile sugerează că exercițiile fizice regulate sunt asociate cu o mai bună funcționare a creierului și reduc stresul și depresia - factori care afectează memoria.
Aveți o dietă sănătoasă. O dietă sănătoasă pentru inimă poate fi benefică pentru creierul dumneavoastră. Concentrați-vă pe fructe, legume și cereale integrale. Alegeți surse de proteine cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi peștele, carnea slabă și carnea de pasăre fără piele. Prea mult alcool poate duce la confuzie și pierderea memoriei.
Rămâneți activ din punct de vedere mental. Rămânerea activă din punct de vedere mental poate ajuta la menținerea memoriei și a abilităților de gândire. Puteți să citiți, să jucați jocuri de cuvinte, să vă ocupați de un nou hobby, să urmați cursuri sau să învățați să cântați la un instrument.
Fiți sociabil. Interacțiunea socială ajută la îndepărtarea depresiei și a stresului, care pot contribui la pierderea memoriei. Ați putea să vă oferiți voluntar la o școală locală sau la o organizație non-profit, să petreceți timp cu familia și prietenii sau să participați la evenimente sociale.
Tratați bolile cardiovasculare. Urmați recomandările medicului dumneavoastră pentru a gestiona factorii de risc cardiovascular - tensiune arterială ridicată, colesterol ridicat și diabet - care pot crește riscul de declin cognitiv.
Renunțați la fumat. Dacă fumați, renunțarea la fumat vă poate ajuta sănătatea cognitivă.
Dacă sunteți îngrijorat de pierderea memoriei sau de alte modificări ale abilităților de gândire, discutați cu medicul dumneavoastră.
Ce se întâmplă cu ochii și urechile
Odată cu vârsta, s-ar putea să aveți dificultăți în a vă concentra asupra obiectelor care sunt aproape. S-ar putea să deveniți mai sensibil la lumină și să aveți probleme de adaptare la diferite niveluri de lumină. Îmbătrânirea poate afecta, de asemenea, cristalinul ochiului dumneavoastră, provocând o vedere încețoșată (cataractă).
De asemenea, vă poate scădea și auzul. S-ar putea să aveți dificultăți în a auzi frecvențele înalte sau în a urmări o conversație într-o cameră aglomerată.
Ce puteți face pentru a promova sănătatea ochilor și a urechilor
Programați controale regulate. Urmați sfaturile medicului dumneavoastră în ceea ce privește ochelarii, lentilele de contact, aparatele auditive și alte dispozitive de corecție.
Luați măsuri de precauție. Purtați ochelari de soare sau o pălărie cu boruri largi atunci când sunteți în aer liber și folosiți dopuri pentru urechi atunci când vă aflați în preajma unor utilaje puternice sau a altor zgomote puternice.
Ce se întâmplă cu dinții
Gingiile dvs. s-ar putea să se retragă de pe dinți. Anumite medicamente, cum ar fi cele care tratează alergiile, astmul, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat, pot provoca, de asemenea, uscăciunea gurii. Ca urmare, dinții și gingiile dumneavoastră ar putea deveni ușor mai vulnerabile la carii și infecții.
Ce puteți face pentru a promova sănătatea orală
Spălați-vă pe dinți și folosiți ața dentară. Periați-vă pe dinți de două ori pe zi și curățați-vă între dinți - folosind ața dentară obișnuită sau un dispozitiv de curățare interdentară - o dată pe zi.
Programați controale regulate. Vizitați-vă dentistul sau igienistul dentar pentru controale dentare regulate.
Vezi și: Cel mai bun mod de a îndepărta calcarul de pe robinete: uită de oțet și de bicarbonatul de sodiu
Ce se întâmplă cu pielea
Odată cu vârsta, pielea dumneavoastră se subțiază și devine mai puțin elastică și mai fragilă, iar țesutul adipos chiar sub piele scade. S-ar putea să observați că vă învinețiți mai ușor. Scăderea producției de uleiuri naturale ar putea face ca pielea dumneavoastră să fie mai uscată. Ridurile, petele de vârstă și micile excrescențe numite etichete cutanate sunt mai frecvente.
Ce puteți face pentru a promova o piele sănătoasă
Fiți blând. Faceți baie sau duș cu apă călduță - nu fierbinte. Folosiți un săpun blând și o cremă hidratantă.
Luați măsuri de precauție. Când sunteți în aer liber, folosiți cremă de protecție solară și purtați haine de protecție. Verificați-vă pielea în mod regulat și raportați schimbările medicului dumneavoastră.
Nu fumați. Dacă fumați sau folosiți alte produse din tutun, cereți medicului dumneavoastră să vă ajute să renunțați. Fumatul contribuie la deteriorarea pielii, cum ar fi apariția ridurilor.
Ce se întâmplă cu greutatea
Modul în care corpul dumneavoastră arde caloriile (metabolismul) încetinește pe măsură ce îmbătrâniți. Dacă reduceți activitățile pe măsură ce îmbătrâniți, dar continuați să mâncați la fel ca de obicei, veți lua în greutate. Pentru a vă menține o greutate sănătoasă, rămâneți activ și mâncați sănătos.
Ce puteți face pentru a menține o greutate sănătoasă:
Includeți activitatea fizică în rutina dvs. zilnică. O activitate fizică moderată și regulată vă poate ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă.
Aveți o dietă sănătoasă. Alegeți legume, fructe, cereale integrale, alimente bogate în fibre și surse slabe de proteine, cum ar fi peștele. Limitați zahărul și alimentele bogate în grăsimi saturate.
Aveți grijă la mărimea porțiilor. Pentru a reduce caloriile, fiți cu ochii pe mărimea porțiilor dumneavoastră.
Ce se întâmplă cu sexualitatea
Odată cu vârsta, nevoile și performanțele sexuale se pot schimba. Boala sau medicamentele ar putea afecta capacitatea dumneavoastră de a vă bucura de sex. Pentru femei, uscăciunea vaginală poate face ca sexul să fie inconfortabil. Pentru bărbați, impotența ar putea deveni o preocupare. Ar putea dura mai mult timp pentru a obține o erecție, iar erecțiile ar putea să nu mai fie la fel de ferme ca înainte.
Ce puteți face pentru a vă promova sănătatea sexuală
Împărtășiți-vă nevoile și preocupările cu partenerul dvs. S-ar putea să considerați că intimitatea fizică fără relații sexuale este potrivită pentru dvs. sau puteți experimenta cu diferite activități sexuale.
Faceți exerciții fizice regulate. Exercițiile fizice îmbunătățesc eliberarea de hormoni sexuali, sănătatea cardiovasculară, flexibilitatea, starea de spirit și imaginea de sine - toți factorii care contribuie la o bună sănătate sexuală.
Discutați cu medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră ar putea oferi sugestii de tratament specifice - cum ar fi crema de estrogen pentru uscăciunea vaginală sau medicamente orale pentru disfuncția erectilă la bărbați.
Nu puteți opri procesul de îmbătrânire, dar puteți face alegeri care să vă îmbunătățească capacitatea de a vă menține o viață activă, de a face lucrurile care vă plac și de a petrece timp cu cei dragi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.