Ce se întâmplă când dormi. Cu toții știm că, pentru a evita apariția ridurilor, ar trebui să evităm soarele, să ne implicăm într-o rutină de îngrijire a pielii, să renunțăm la fumat și să avem o alimentație sănătoasă.
Dar știați că ceva aparent inofensiv pe care îl faceți în fiecare zi - sau, mai exact, în fiecare noapte - v-ar putea provoca liniile și chiar să vă schimbe trăsăturile faciale?
Modul în care dormi, factor de risc pentru apariția ridurilor
Modul în care dormi poate să îți provoace riduri și chiar să-ți schimbe forma buzelor, potrivit specialiștilor. Kate Kerr, specialist în îngrijirea feței, spune că somnul poate afecta fața și decolteul.
Modul în care dormi și impactul pe care îl are asupra feței tale a devenit un subiect intens discutat pe rețelele de socializare. Într-un videoclip TikTok care a devenit viral, influencerul de frumusețe americană Marianne susține că forma asimetrică a buzelor sale este cauzată de faptul că doarme pe o parte.
Postarea a fost vizualizată de aproape 15 milioane de ori și a strâns aproape 7.000 de comentarii de la adepți care par să creadă teoria sa.
În ceea ce privește trăsăturile tale faciale, experții sunt împărțiți. Kate Kerr, specialist în îngrijirea feței și director al Clinicului Kate Kerr London, nu are nicio îndoială că modul în care dormi poate avea un impact semnificativ atât asupra feței, cât și asupra decolteului tău.
”Potrivit unui studiu din Jurnalul de Chirurgie Estetică, forțele de compresiune, tensiune și presiune pură exercitate asupra fețelor noastre în timpul somnului pot duce la distorsiuni faciale.
Astfel de distorsiuni se manifestă sub formă de cute și pliuri verticale atunci când dormim pe o parte sau pe burtă”, spune Kate Kerr, potrivit Daily Mail.
Ce sunt liniile de somn
Aceste cute verticale pot începe ca cute temporare de somn - adesea de-a lungul liniilor care se extind de la nas până la colțurile buzelor - dar în timp, pe măsură ce pielea îmbătrânește și își pierde capacitatea de a reveni, acestea pot deveni permanente.
Același lucru este valabil și în alte părți ale corpului, unde intervine efectul gravitației.
”Stând pe o parte poate face ca sânii să se lase, rezultând în linii verticale vizibile pe decolteu”, spune Kate.
Desigur, nimeni nu se naște cu o față perfect simetrică, dar, din fericire, ea spune că riscul de a deveni extrem de asimetric este redus, deoarece este ”puțin probabil să aibă un impact semnificativ asupra simetriei ochilor și buzelor”.
Asimetria facială cauzată de somn
Cu toate acestea, chirurgul oftalmologic Dr. Maryam Zamani crede că somnul poate juca un rol în asimetria facială.
”Dormitul pe o parte poate crea presiune repetată într-o zonă specifică, provocând cute și înrăutățind aspectul liniilor și ridurilor de pe partea preferată de somn. Aceasta agravează asimetriile ochilor, buzelor și feței”, spune ea.
Acest lucru poate însemna că un ochi are o formă sau înălțime ușor diferită sau că o parte a buzelor este mai jos decât cealaltă.
”Pe măsură ce îmbătrânim, asimetriile devin din ce în ce mai evidente și, în plus, elasticitatea pielii scade, ceea ce înseamnă că pot trece mai mult timp până când liniile statice se rehidratează și revin după o noapte de somn”, a mai spus dr Zamani.
Este la fel ca liniile de zâmbet - toată lumea le are, dar cu cât ești mai în vârstă, cu atât este mai probabil să rămână acolo după ce ai terminat de zâmbit și, în cele din urmă, să devină permanente.
Ce se întâmplă cu fața ta când dormi pe burtă
Și în timp ce dormitul pe o parte este poziția de somn cea mai obișnuită, cei dintre noi care dormim pe burtă par să aibă parte de o surpriză chiar mai neplăcută.
”Dormitul pe burtă este în general considerat cea mai puțin sănătoasă poziție de somn pentru pielea ta. Fața ta este presată împotriva pernei, ceea ce poate provoca riduri și acnee. Acest lucru este valabil și pentru zona decolteului, care este afectată în același mod din cauza frecării cu perna și cearceafurile”, spune dr. Dianni Dai de la Elan Laser Clinics.
Care e cea mai prietenoasă poziție de somn pentru ten
De fapt, singurii care se pot simți puțin mândri citind acest lucru sunt cei care dorm pe spate.
”Când dormi pe spate, evident nu există nicio frecare împotriva feței tale. Și, în plus, permite o circulație mai bună care poate ajuta la prevenirea acumulării de lichide în față, reducând riscul de umflături și cearcăne sub ochi”, spune dr. Dai.
Răspunsul evident ar fi să începi să dormi pe spate - dacă ar fi atât de simplu.
”Când ne culcăm, putem lua o decizie conștientă cu privire la poziția în care ne-am dori să ne odihnim, dar odată ce suntem adormiți, avem puțin sau deloc control și ne putem mișca într-o nouă poziție de aproximativ 20 de ori, în medie, în fiecare noapte”, spune Kate Kerr.
”Este dificil să schimbi pozițiile dacă ești obișnuit să dormi pe o parte”, adaugă Seendy Ramoutar, o asistentă medicală avansată la Therapie Clinic.
Vezi și: Cum afectează cofeina ADHD-ul. Efectele secundare pot duce și la tulburări de somn sau insomnii
Dacă ești obișnuit să dormi pe burtă, dr. Dai sugerează să faci tranziția la o altă poziție de somn treptat.
”Începe prin a folosi o pernă mai subțire pentru a reduce presiunea asupra gâtului și dormi pe o parte cu o pernă de susținere”, spune ea.
Cu toate acestea, calitatea somnului tău este, de asemenea, cheie pentru sănătatea pielii, deci dacă schimbarea poziției de somn te va face să te foiești în pat toată noaptea, există și alte schimbări care pot ajuta.
Pernele din satin sau mătase, care au mai puține șanse să provoace frecare cu pielea, sunt adesea recomandate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.