Ce se întâmplă când corpul tău nu primește suficiente vitamine B. Simptomele deficitului de vitamine B și cum să le previi

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vitamina B Foto: Freepik @ganzevayna1
Vitamina B Foto: Freepik @ganzevayna1

Vitaminele B sunt esențiale pentru sănătatea generală și energia corpului, iar deficiențele pot provoca simptome variate, inclusiv oboseală, erupții cutanate și confuzie.

Vezi și: Cum să protejezi genunchii în timpul alergării. Impactul suprafaței de alergare asupra sănătății genunchilor

Deficitul de vitamina B poate provoca simptome precum oboseală, erupții cutanate sau confuzie. Vitaminele B sunt esențiale pentru menținerea sănătății și energiei celulelor. Unele alimente sunt bogate în mai multe vitamine B, în timp ce altele sunt deosebit de bogate în vitamine B specifice.

O dietă bine echilibrată este esențială pentru obținerea tuturor nutrienților necesari. Factorii de risc pentru deficiențele de vitamine B includ vârsta înaintată și sarcina, precum și afecțiunile subiacente care pot împiedica absorbția eficientă a vitaminelor B, cum ar fi diabetul de tip 1, boala celiacă, infecția cu H. pylori, boala Crohn, colita ulcerativă, tulburările tiroidiene, pancreatita cronică și consumul de alcool.

Vitamina B12

Vitamina B12, cunoscută și sub numele de cobalamină, este esențială pentru sistemul nervos și creșterea globulelor roșii. Deficitele pot duce la anemie megaloblastică, o afecțiune în care măduva osoasă produce globule roșii de formă anormală.

Simptomele includ oboseală, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap, paloarea pielii, palpitații cardiace, scădere în greutate, ulcere bucale, neuropatie periferică, dificultăți de respirație, probleme de vedere și iritabilitate.

Modificările cognitive precum demența, paranoia și depresia sunt, de asemenea, asociate cu deficitul de vitamina B12. Cele mai bune surse de vitamina B12 includ ficatul de vită, scoicile, carnea, ouăle, laptele de vacă, brânza, alimentele fortificate și drojdia nutritivă.

Vitamina B6

Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină, ajută organismul să transforme alimentele în energie și să lupte împotriva infecțiilor prin susținerea sistemului imunitar. Simptomele pot include greață, mâncărime, erupții cutanate, anemie, susceptibilitate la infecții, iritabilitate, depresie și confuzie.

Persoanele însărcinate și care alăptează au nevoie de vitamina B6 pentru a susține dezvoltarea creierului bebelușilor lor. Alimentele bogate în nutrienți includ carnea de pasăre, peștele, organele, cartofii și fructele, cu excepția citricelor.

Vitaminele B1 și B2

Vitaminele B1 și B2, cunoscute și sub numele de tiamină și riboflavină, sunt esențiale pentru transformarea alimentelor în energie și pentru susținerea creșterii și funcționării celulelor. Deficiența de vitamina B1 este rară în Statele Unite, deoarece multe alimente, cum ar fi laptele și cerealele integrale, sunt îmbogățite cu aceste vitamine.

Cu toate acestea, consumul ridicat de alcool poate crește riscul de a dezvolta deficiențe de vitamine B1 sau B2, ducând la simptome precum confuzie și crăpături ale gurii.

Vitamina B1 se găsește în cereale integrale, pâine fortificată, cereale, paste făinoase, orez, carne de porc, pește, leguminoase, nuci și semințe, în timp ce vitamina B2 se găsește în ouă, organe comestibile, carne slabă, lapte de vacă cu conținut scăzut de grăsimi și legume verzi. Cerealele, boabele și pâinea îmbogățite sunt principalele surse ale acestor vitamine.

Citește și: Bromelaina din ananas: enzima care ajută digestia și reduce riscul de cancer. Beneficiile nutriționale și medicinale ale ananasului

Foto: Freepik @bird saranyoo

Vitamina B3

Vitamina B3, cunoscută și sub numele de niacină, este esențială pentru transformarea alimentelor în energie, reglarea digestiei și a apetitului și promovarea dezvoltării celulare. Aceasta este rară, cu simptome care includ greață, crampe abdominale și confuzie mentală.

Deficitul sever poate duce la pelagra, o afecțiune cu simptome precum piele roșie sau maro, vărsături, constipație, oboseală, comportament agresiv și halucinații. Sursele alimentare de vitamina B3 includ carnea, nucile, leguminoasele, cerealele, pâinea și cerealele îmbogățite.

Vitamina B9

Vitamina B9, cunoscută și sub numele de acid folic, este prezentă în mod natural în alimente și se găsește adesea în alimentele procesate, îmbogățite. Este destul de rară și a scăzut din 1998, când Food and Drug Administration a impus adăugarea de acid folic la alimentele din cereale îmbogățite, cum ar fi pâinea, făina, făina de porumb, pastele și orezul.

Nivelurile scăzute de vitamina B9 pot provoca simptome precum anemie megaloblastică, oboseală, iritabilitate, dureri de cap, palpitații ale inimii, dificultăți de respirație, răni deschise și modificări ale culorii pielii, părului sau unghiilor.

Persoanele însărcinate cu o deficiență de folat au un risc mai mare ca copilul lor să se nască cu defecte ale tubului neural, dar prea mult acid folic suplimentar în timpul sarcinii poate duce la probleme neurologice.

Sursele alimentare naturale de vitamina B9 includ ficatul de vită, sparanghelul, varza de Bruxelles, legumele cu frunze verde închis, portocalele, fasolea boabe și mazărea cu ochi negri.

Pentru a preveni deficitul de vitamina B, se recomandă o dietă bine echilibrată care să conțină proteine slabe, cereale integrale, fructe și legume. Dacă se suspectează o deficiență de vitamina B, un medic poate efectua un examen fizic și analize de sânge și poate recomanda suplimente de vitamina B. Deși riscul de efecte secundare este mai scăzut decât în cazul altor nutrienți, acestea sunt totuși posibile.

Cele opt tipuri de vitamine B au funcții corporale distincte, iar deficiențele pot provoca diverse simptome. O dietă echilibrată din proteine slabe, cereale, fructe și legume furnizează toate substanțele nutritive necesare, inclusiv vitaminele B.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel