Ce se întâmplă când combini micii cu bere. Boala pe care o faci. Anca Ioniță: Cea mai nocivă combinație

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
mici si bere - FOTO: Freepik@repinanatoly
mici si bere - FOTO: Freepik@repinanatoly

De pe grătarele de 1 mai, dar și din timpul verii, este nelipsită combinația dintre mici și bere. Numai că aceasta este total nesănătoasă.

Combinația dintre mici și bere are efecte nesănătoase asupra organismului. Micii sunt preparatul pe care românii îl pun pe grătar cel mai des. De 1 mai, în timpul verii, mici sfârâie pe grătare. Aceștia sunt ”stinși” cu o bere rece. 

Micii pot fi considerați un aliment sănătos, în condițiile în care sunt preparați în mod corespunzător. Medicii nutriționiști ne explică cum trebuie să preparăm micii pentru a fi o gustare sănătoasă. 

Micii, cum îi gătim pentru a fi sănătoși

Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce trebuie să avem în vedere atunci când pregătim micii.

”Dacă facem micii în casă, ei pot reprezenta o sursă bună de proteine, având în compoziţie carne tocată de vită/porc şi condimente. În schimb, dacă îi cumpărăm din comerţ, nu avem controlul asupra ingredientelor folosite. De cele mai multe ori se adaugă grăsime pentru gust, aceasta făcând parte din categoria grăsimilor săturate. Grăsimile saturate trebuie consumate în cantităţi cât mai mici, din cauza efectului negativ asupra sistemului cardiovascular.

Cea mai sănătoasă metoda de pregătire a micilor este în cuptor, datorită posibilităţii scurgerii grăsimii în exces. În tigaie este nevoie de o lingură de ulei pentru a se putea găti, acesta fiind un proces de prăjire, nu este cel mai sănătos pentru organism”, a explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Violența psihologică și viața cu un psihopat. Radu Leca: Lasă cele mai adânci urme

Micii, ce conțin

Așa cum ne-a explicat medicul nutriționist, micii sunt o bună sursă de proteine. Pe lângă acestea, micii mai au și minerale și vitamine, esențiale pentru funcționarea normală a organismului.

- 105g de proteine complete,

- 50g de grăsime după prepararea termică

- 00,0g carbohidrați.

În plus mai avem și:

- 496% Vitamina B12

- 310% Zinc

- 196% Vitamina B3

- 185% Seleniu

- 131% Fosfor

- 106% Vitamina B6

- 60% Fier și Vitamina B5

- 40% Potasiu și Cupru- 33% Magneziu.

Procente din DZR de nutrienți pentru o femeie sedentară cu înalțimea de 1,65m.

Vezi și: Colagenul, proteina tinereții și mobilității. Bilic: Un strop, să mențină sinteza la cote înalte

Ce se întâmplă în momentul în care micii sunt prăjiți pe grătar

De-a lungul timpului s-au făcut câteva asocieri în ceea ce privește consumul crescut de carne roșie și de carne procesată, sau gătită la temperaturi foarte înalte. Potrivit specialiștilor, în momentul în care alimentele sunt preparate pe grătar, se formează compuși toxici care par a crește riscul de apariție a anumitor tipuri de cancere.

”Micii sunt făcuți pe grătar, cu cărbune și, de obicei, dacă sunt aproape arși, nu se pătrund până la mijloc, iar atunci ar putea crește riscul de apariție a unui cancer. Dacă e ars, absolut, se formează compuși volatili și acroleina.

Compuși policiclici aromatici se mai numesc, au fost studiați și s-au dovedit a fi cancerigeni”, arată dr. Brigitta Marc, dietetician nutriționist, pe pagina de Facebook a Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca.

Vezi și: Cum să faceți un grătar sănătos și ce nu trebuie să vă lipsească de la masă. Mărgărit: Este absolut excelent

De ce combinația dintre mici și bere nu este sănătoasă

Medicul nutriționist Anca Ioniță ne-a mai explicat de ce combinația dintre mici și bere nu este una sănătoasă. 

”Când combinam micii cu berea, practic combinam grăsime cu alcool. Este cea mai nocivă combinaţie pentru ficatul nostru, deoarece se îngreunează procesul de digestie.

Ficatul prioritizeaza procesarea alcoolului deoarece este un toxic pentru el şi trebuie să îl elimine cât mai repede. Ulterior grăsimea adusă din alimentaţie se depune pe ficat, acesta fiind procesul apariţiei ficatului gras sau steatozei hepatice”, a mai explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel