Ce se întâmplă când calci hainele. Este o tehnică folosită de peste 1000 de ani și are beneficii uimitoare pentru sănătate

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
ce se intampla cand foto:Freepik@zinchevych
ce se intampla cand foto:Freepik@zinchevych

Ce se întâmplă când calci hainele. În China Antică s-a introdus această tehnică de acum peste 1000 de ani, iar beneficiile călcatului hainelor pentru sănătate sunt uimitoare.

Călcatul hainelor, pe lângă motivul evident al aspectului mai elegant al acestora, este și o formă de păstare a lor pe timp îndelungat. Utilizarea metalului pentru a călca este introdus de chinezi de acum peste 1000 de ani, dar cercetătorii au descoperit că oamenii foloseau pietre încălzite pentru a netezi pielea animalelor cu până la 40.000 de ani în urmă.

Abia în 1905 a fost inventat primul aparat electric de călcat hainele, pe aburi. Acest aparat a fost inventat de către un om numit Hiram Perkins, care era un american, care trăia în Londra. Aparatul său era montat pe un suport. În anii 1960, aparatul de călcat haine a devenit popular în Statele Unite. Acest lucru s-a întâmplat pentru că oamenii deveneau tot mai conștienți de necesitatea îndepărtării cutelor de pe haine. În plus, costul acestora scădea pe măsură ce tehnologia avansa. În 1892, Jeremiah Healy a obținut brevetul pentru primul aparat portabil de călcat haine. Invenția lui Healy era un dispozitiv mic și portabil care utiliza aburul pentru a îndepărta cutele de pe haine și era mult mai convenabilă invenția lui decât aparatele de abur pentru haine anterioare și a devenit rapid populară.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă stai prea mult la calculator. Impactul asupra ochilor, cauze, simptome și modalități de protecție

În primele decenii ale secolului al XX-lea, aparatele decălcat hainele pe aburi au devenit mai populare și au început să fie utilizate mai frecvent. Acest lucru s-a datorat, în parte, creșterii popularității serviciilor de spălătorie. Aceste servicii includeau și călcarea hainelor pentru a îndepărta cutele de pe haine înainte de a le livra clienților.

Astăzi, mașinile de călcat sunt folosite de noi, ca parte din activitățile zilnice de uz casnic și de igienă personală. Pe lângă aspectul uniform pe care îl au hainele după ce sunt călcate, acest obicei este benefic, atât pentru prelungirea duratei de viață ale hainelor, dar și pentru sănătatea celor care le poartă, conform Steamins.

Vezi și: Ceaiul care te scapă de balonare. Planta se regăsește în gospodăriile românești

1. Omoară bacteriile și elimină mirosurile

Aburul nu face doar hainele să arate bine, ci și să fie igienice. Elimină majoritatea bacteriilor prezente pe haine și neutralizează mirosurile neplăcute care se acumulează din cauza transpirației sau a utilizării excesive a substanțelor chimice dure în timpul procesului de curățare. Este soluția ideală pentru a păstra hainele proaspete și curate.

2. Elimină cutele

Călcatul hainelor relaxează țesătura, eliminând cutele și readucând hainele la forma lor naturală.

3. Elimină alergenii

Călcatul hainelor înlătură orice alergeni nocivi care atrag acarienii de praf, cauzându-ți mâncărimi și strănuturi. Un beneficiu suplimentar atunci când suferi deja de rinită alergică (febra fânului).

4. Nu utilizezi substanțe chimice

Când vine vorba de călcatul hainelor la aburi, acesta este creat simplu prin încălzirea apei, fiind astfel nepoluant și lipsit de substanțe chimice - menținând aerul curat.

5. Readuce hainele în stare naturală

Călcatul cu abur nu doar îndepărtează cutele, ci și relaxează țesătura, ajutând hainele să-și recâștige forma naturală. Astfel, vei avea haine perfect netede și bine întreținute, fără a fi nevoie să aplici presiune asupra lor sau să le expui la căldură excesivă.

Călcatul cu aburi nu este destinat doar hainelor! Putem călca și lenjeria de pat, pernele, perdelele, covoarele și multe altele.

Vezi și: Strugurii sunt renumiți pentru efectele uimitoare asupra sănătății. Care sunt acelea și cum poți beneficia de ele în această toamnă

Spre deosebire de fierul de călcat, un mașina de călcat pe aburi nu intră în contact fizic cu hainele tale. Astfel, nu există niciun pericol de arsură sau formare accidentală de cute. Chiar și hainele delicate pot rezista la căldura aburului fără să fie deteriorate. Călcatul pe aburi este sigur pentru lână, mătase, dantelă și alte materiale delicate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel