Ce să mănânci ca să-ți întărești sistemul imunitar. Pandemia de COVID-19 și sezonul gripei

Dana Lascu |
Data publicării:
Mâncare
Mâncare

Ar fi minunat dacă ar exista un singur aliment pe care să-l mănânci și să-ți întărească sistemul imunitar peste noapte. Din păcate, e mai complicat de atât, pentru că sistemul imunitar trebuie hrănit cu o combinație de alimente. Iată care:

Sally Kuzemchak, dietetician american și scriitoare, spune că există o combinație de alimente care „hrănesc” sistemul imunitar și-l întăresc. 

„Desigur, nu este atât de simplu. Spălarea mâinilor rămâne cea mai bună apărare împotriva infectării cu viruși, iar somnul este o componentă crucială a unui sistem imunitar puternic. Dar ceea ce mănânci joacă un rol în capacitatea ta de a ține la distanță răcelile și gripa. Deși nu se poate reduce totul la doar unul sau două alimente, substanțele nutritive și alți compuși din dieta zilnică au un impact asupra a cât de slabă sau de puternică este imunitatea ta”, arată ea, într-un editorial pentru WebMd

Iată câteva obiceiuri alimentare care te pot ajuta să rămâi sănătos în pandemia de COVID-19 și în sezonul gripei:

Mănâncă fructe și legume în fiecare zi: Ele conțin vitamine cheie implicate în buna funcționare a sistemului imunitar. Spre exemplu, vitamina C, pe care o găsești în alimente precum căpșuni, ardei grași, broccoli și citrice, ajută funcționarea celulelor sistemului imunitar, inclusiv fagocitele (cele care „înghit” particule potențial dăunătoare). Vitamina A ajută la menținerea sănătății țesuturilor din gură, intestine și căile respiratorii și se găsește în cartofi dulci, spanac, morcovi și pepene. 

Consumați proteine: Dacă aveți un aport prea mic de proteine din alimentația zilnică, asta vă poate slăbi sistemul imunitar. Alimentele bogate în proteine furnizează aminoacizii de care aveți nevoie pentru a construi proteine esențiale în organism, inclusiv anticorpi. Alimentele de origine animală, precum carnea de vită și carnea de porc conțin, de asemenea, zinc, un mineral pe care corpul organismul îl folosește pentru a produce celule T. Zinc găsiți și în caju și năut.

Consumați alimente fermentate: acestea conțin în mod natural bacterii bune pentru microbiomul din intestin. Alimentele fermentate precum iaurtul, chefirul, varza murată, castraveții și gogoșarii murați, ajută bacteriile „bune” să crească și să se înmulțească în intestin, lăsând mai puțin spațiu pentru cele dăunătoare.

Condimentați-vă alimentele: Condimente precum usturoiul, ghimbirul,  pătrunjelul, oregano-ul sau scorțișoara au destul de multe studii în spate care arată că au capacități interesante anti-microbiene, antiinflamatoare și antioxidante. Nu sunt leac magic, dar adăugate în mâncare dau aromă alimentelor și adaugă în dietă acei compuși benefici pe care îi conțin. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel