Ce să faci când e cutremur. Un nou cutremur cu magnitudinea de ML 5,3 s-a produs în județul Arad, la o adâncime de 6,4 km.
Ce trebuie să faci în timpul cutremurului
Departamentul pentru Situații de Urgență a pregătit un ghid legat de atitudinea pe care trebuie să o avem în timpul producerii unui cutremur. În ultima perioadă au devenit obișnuință cutremurele. Fie că vă desfășurați activitatea zilnică - lucrați la birou, mergeți cu mașina la magazin sau vă plimbați prin cartier - când, deodată, pământul de sub dumneavoastră începe să se miște. După surpriza inițială, vă dați seama: sunteți în fața unui cutremur.
Iată ce ar trebui să faceți
”Adăpostește-te imediat într-un loc sigur şi rămâi calm pană la încetarea cutremurului.
ATENŢIE! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde, iar geamurile se pot sparge.
Dacă ești / te afli:
”ÎN INTERIORUL UNEI CLĂDIRI
– nu încerca să ieşi afară, nu te duce pe balcon, nu folosi liftul.
– adăpostește-te sub o masă / birou, lângă o piesă solidă de mobilier sau sub tocul unei uși fără geamuri.
– dacă ești pe un hol, aşează-te în poziţie ghemuit lângă un perete interior.
– protejează-ți mai ales capul şi faţa.
– îndepărtează-te de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobilier înalt, aparate de iluminat.
– dacă ești în scaun cu rotile, blochează rotilele şi protejează-ți capul şi ceafa”, notează DSU.
ÎN LIFT
În cazul în care te afli într-un lift în timpul unui cutremur, este important să iei mai multe măsuri de precauție. Apasă butonul de alarmă sau folosește interfonul pentru a contacta personalul de la lift sau centrala de supraveghere. Anunță-i că te afli în lift și explică-le că este un cutremur în desfășurare. Ei vor putea lua măsurile necesare pentru a-ți asigura siguranța.
Dacă liftul se oprește într-un mod brusc, încearcă să te așezi pe podea și protejează-ți capul și gâtul cu mâinile. Acest lucru te va ajuta să minimizezi riscul de a te răni în cazul în care liftul se mișcă brusc.
Dacă liftul rămâne în mișcare, încearcă să apeși pe butonul de oprire a liftului. Poate fi posibil să oprești liftul într-un nivel sigur și să ieși acolo.
Evită să încerci să ieși din lift prin forță sau să deschizi ușa cu forța. Acest lucru ar putea duce la rănirea ta sau ar putea agrava situația. Este mai bine să aștepți asistența sau să urmezi indicațiile personalului de la lift.
Ascultă cu atenție instrucțiunile sau indicațiile pe care le primești de la personalul de la lift sau de la centrala de supraveghere. Ei vor ști cum să acționeze în astfel de situații și vor face tot posibilul pentru a te ajuta să ieși în siguranță.
Reține că este întotdeauna mai bine să eviți să folosești lifturile în timpul unui cutremur sau să le părăsești înainte ca acesta să aibă loc, dacă ai posibilitatea. Dacă nu ai altă opțiune și ești deja într-un lift, urmează aceste sfaturi pentru a maximiza siguranța ta.
ÎN EXTERIORUL UNEI CLĂDIRI
Ce se întâmplă dacă sunteți afară? În acest caz, îndepărtați-vă de copaci și de liniile de electricitate (ambele se pot răsturna), precum și de clădiri (care probabil nu vor cădea, dar pot arunca resturi pe dumneavoastră). Dacă puteți să vă adăpostiți pe loc, faceți acest lucru.
”– stai departe de ferestre, clădiri / balcoane, poduri, cabluri electrice sau stâlpi.
– stai la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute”, mai notează DSU.
ÎNTR-UN VEHICUL
”– rămâi în interior.
– oprește într-un loc sigur, fără a bloca drumul, mai departe de clădiri, poduri, stâlpi.
– după cutremur, nu ieşi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. Aşteaptă forţele de intervenţie.
PE MUNTE
– fii atent în jur şi caută un loc sigur, departe de pantele instabile
– sunt posibile căderi de pietre, copaci ori alunecări de teren”, notează DSU.
Vezi și: Alimentul cu puține calorii care înlocuiește pâinea. Mihaela Bilic: Nu strâmbaţi din nas
CE TREBUIE SĂ FACI DUPĂ CUTREMUR
Autoritățile vin cu recomandarea de a rămâne calmi după cutremur.
”Liniştește persoanele speriate şi copiii.
Verifică dacă ești rănit, vezi şi persoanele din jur.
Dacă există răniţi în jur, acordă primul ajutor, doar dacă știi cum.
Dacă ești blocat sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, dacă este posibil, lovește cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care ești blocat, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate şi localizate de aparatura specială de căutare-salvare.
Nu vorbi la telefon mult timp – rețelele sunt afectate. Sună doar pentru a semnala o urgenţă sau anunță scurt pe cineva despre tine.
Poartă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fii rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.
Verifică starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun. Dacă sunt / simți emisii de gaz, deschide fereastra, apoi închide robinetul de gaz și îndepărtează sursele de foc.
Dacă alimentarea cu apă funcționează, umple cada şi alte recipiente, pentru rezervă (s-ar putea opri ulterior).
Verifică dacă locuinţa a suferit pagube majore, mai ales pereti, tavan, podea, căi de acces / evacuare.
Vezi și: Anticoagulantele, tratament împotriva AVC-ului. Cât de eficiente sunt. Ce s-a descoperit abia acum
Dacă trebuie să părăsești locuinţa pentru că nu mai este sigură, ai grijă la scări / lift (posibil să fie afectată rezistenţa acestora) și nu uita rucsacul de urgenţă!
Dacă nu mai poţi ieşi din locuinţă și ai nevoie de ajutor, semnalizează sau scrie cu litere foarte mari la ferestre: A J U T O R sau S. O. S.
Verifică / ascultă instrucţiunile autorităţilor (radio, tv, internet, aplicații mobil).
Nu folosi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.
În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie”, mai notează DSU.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.