Ce să eviți în cazul durerilor de gât. Medic: Asta este prima greșeală

Sonia Baciu |
Data publicării:
ce sa eviti. FOTO Freepik @ sorapop
ce sa eviti. FOTO Freepik @ sorapop

Ce să eviți dacă ai făcut roșu în gât. Vara sunt mai multe cazuri de amigdalită și viroze decât iarna.

 

Sezonul cald vine la pachet cu mult mai multe probleme cu gâtul, inclusiv viroze, decât în cel rece, iar explicația este una cât se poate de simplă, după cum a afirmat dr. Ana Maria Apostol, medic ORL, iarna ne protejăm mai mult de frig decât vara de aerul condiționat.

Invitată în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, medicul ORL-ist a afirmat că durerea în gât de la băuturile reci este ”o cruntă realitate”.

”Din păcate, vara este foarte cald în jurul nostru și simțim nevoia să oferim rece corpului nostru. Doar că lui nu-i place recele”, a spus medicul, adăugând că diferența dintre temperatura corpului, de 36 de grade, și cea a apei din frigider, este una foarte mare. ”În momentul în care noi oferim ceva rece mucoasei faringiene, va simți nevoia să încălzească acel lichid, și se va produce astfel o inflamație.

Vasele de sânge se vor dilata și prin sângele care va veni nivelul mucoasei faringiene vor veni mediatori care determină inflamația acolo și consecutiv durere și vor determina un mecanism că mai vrei apă, căci nu te-ai săturat. 

Din contră, dacă încerci să bei apă cât mai aproape de temperatura corpului, nu fierbinte, vei vedea că te saturi mult mai repede. Dacă iei o gură micuță de apă rece nu îți strică atât de tare, nu apare durerea de gât, că imediat se încălzește faringele și ești ok, dar dacă bei un pahar mare de ceva, mai ales băuturile alcoolice, ca de exemplu berea rece, în momentul în care bagi un lichid, mai mult și mai repede, atunci se produce o congestie la nivelul mucoasei faringiene și ea nu mai poate să compenseze acest rece pe care il oferi și imediat se creează inflamație și roșu în gât”, a explicat medicul.

De asemenea, mai spune medicul, aceeași situație este valabilă și în cazul înghețatei, subliniind că dacă aceasta se consumă în înghițituri mici, faringele apucă să încălzească, și nu se mai produce inflamația.

Greșeala cea mai mare în cazul durerilor de gât

Poitrivit medicului, greșeala oamenilor în cazul durerilor de gât este că merg la farmacie pentru un anumit produs. ”Primul lucru pe care îl faci când te doare gâtul? Te duci la farmacie și își iei dropsuri de supt, cu scopul să anihilezi ce s-a întâmplat acolo. Este greșit, căci s-a produs o inflamație în interiorul mucoasei faringiene”, a spus medicul, argumentând de ce simplul gest de a suge acele dropsuri este unul greșit.

”Acele dropsuri rămân pe limbă și se absorb și de multe ori doar te ustură limba și faci leziune și ciupercă. Problema noastră este în spatele limbii, în spatele faringelui, pe peretele posterior al faringelui și pe amigdale. Deci noi, dacă ne doare gâtul, cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem este să luăm un antiinflamator oral care va veni sistemic în corp și se va duce prin interior, prin vasele de sânge, și va scădea rapid inflamația. Nu apelăm la această metodă”, a mai spus medicul.

Cât privește folosirea spray-urilor, cu aplicare locală, Ana Maria Apostol susține că sunt eficiente, dar într-o măsură foarte mică, deoarece au o cantitate foarte mică de medicament. ”Ce trebuie să rețineți este faptul că faringele, în interior, are două gâlme mici pe lateral, amigdalele palatine. Acestea sunt formate din celule care luptă pentru imunitatea noastră. Noi, zi de zi, luptăm împotriva germenilor care ne înconjoară.

În gât sunt o multitudine de germeni care staționează la suprafață, în momentul în care am băgat rece la nivelul gâtului, nu numai că s-a creat o inflamație, dar a scăzut imunitatea rapid și atunci germenii care staționează la suprafață au șansa să intre nivelul mucoasei faringiene, se multiplică rapid și creează o infecție bacteriană, de cele mai multe ori la nivelul acestor amigdale. Vara întâlnesc mai multe cazuri de amigdalită acută decât iarna. De ce? Pentru că iarna ne protejăm, nu consumăm lichide reci, ne acoperim cu un fular, pe când vara, nu. Vara nu avem grijă de noi și de aceea apare inflamație la nivelul gâtului”, a mai spus medicul.

Când se recomandă scoaterea amigdalelor. Medic: Indicație și pentru respirația urât mirositoare

Scoaterea amigdalelor este un subiect intens dezbătut în rândul părinților ai căror copii trec frecvent prin episoade de ”roșu în gât”, mai ales la vârsta intrării în colectivitate. 

Invitat în emisiunea Medicool de la Antena 1, dr. Silviu Oprescu, medic primar ORL a explicat când trebuie luată în considerarea scoaterea amigdalelor, dar și ce beneficii poate aduce această intervenție.

”La copil, de regulă, mai târziu, adică undeva în jurul vârstei de 4 până la 10 ani pentru că este de așteptat să facă amigdalite acute și asta pentru că intră în contact cu alți copii, care aduc și ei, la rândul lor, o bacterie, un virus, și ele se inflamează.

Amigdalita reprezintă inflamația acestui tip de țesut, iar în perioada copilăriei, episoadele de amigdalită acută sunt mai frecvente. Durerile de gât recurente pot să fie legate de o problemă a amigdalelor sau pot să fie legate de alte structuri de la nivelul faringelui. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Înghețata, remediu pentru durerile de gât. Medic: Sursa roșului în gât e o infecție virală sau bacteriană

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel