Ce să bei să scapi de senzația de arsură de la alimentele iuți. Cine nu ar trebui să mănânce alimente picante

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
alimente picante Foto: Freepik @harsh2030fp
alimente picante Foto: Freepik @harsh2030fp

Consumul de alimente extrem de picante poate provoca disconfort major și riscuri pentru sănătate, mai ales pentru persoanele care nu sunt obișnuite cu altfel de preparate.

Vezi și: Pupilele dilatate: semnal de atracție sau răspuns natural. Legătura dintre contactul vizual și emoții

Alimentele picante, cum ar fi salsa picantă sau provocările din social media, pot prezenta riscuri pentru sănătate, în special pentru cei care nu sunt obișnuiți cu ele. Experți precum Allan Capin, avertizează că aceste alimente pot duce la o senzație de arsură în gură.

Căldura din alimentele picante provine din capsaicină, o substanță pe bază de ulei. Cantitatea de capsaicină dintr-un aliment este măsurată în unități de căldură Scoville (SHU). Dr. Capin explică faptul că fiecare persoană reacționează diferit la capsaicină, unii fiind mai toleranți în mod natural din cauza geneticii sau a unei modificări a receptorilor durerii în timp. În timp, receptorii de durere ai organismului se pot modifica, permițând o toleranță mai mare la condimente.

Riscurile asociate alimentelor picante

Principalul risc pentru sănătate al consumului de alimente extrem de picante este îmbolnăvirea, care este mai probabil dacă nu sunteți obișnuit cu alimentele picante, aveți probleme gastrointestinale, sunteți genetic mai sensibil la capsaicină sau consumați o cantitate mare de alimente care conțin capsaicină.

Capsaicina declanșează receptorii de căldură din piele, păcălind sistemul nervos să creadă că organismul dumneavoastră se supraîncălzește și semnalând creierului să activeze mecanismele de răcire. Acest lucru poate provoca iritații, inflamații și dureri interne, ducând la dureri abdominale, diaree arzătoare, dureri în piept, dureri de cap și vărsături violente.

Alimentele picante pot provoca, de asemenea, daune fizice și dureri atât de severe încât aveți nevoie de asistență medicală de urgență, deoarece acidul gastric provenit din vărsături vă poate arde esofagul și gâtul.

Majoritatea oamenilor nu sunt obișnuiți cu acest nivel de căldură și pot experimenta dureri extreme atunci când fac activități precum „One Chip Challenge”, în care mănâncă un chips tortilla extrem de picant.

Alimentele picante nu provoacă ulcere, dar ajută la prevenirea lor prin stoparea dezvoltării bacteriei H. pylori și prin prevenirea formării acidului datorită naturii alcaline a capsaicinei. Dacă aveți deja un ulcer, evitați să consumați alimente picante, deoarece acestea le pot agrava pe cele existente.

Persoanele cu probleme digestive, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, ar trebui să evite alimentele picante, deoarece majoritatea oamenilor pot tolera un anumit nivel de picant și chiar savurarea alimentelor picante poate fi benefică.

Consumul celor mai iuți ardei, cum ar fi ardeii fantomă, vă poate ucide, dar este foarte puțin probabil din cauza cantității mari de capsaicină necesară pentru a provoca o reacție mortală. Regula de bază este să nu mâncați mai mult de 1/50 din greutatea dumneavoastră în ardei iuți.

Citește și: Beneficiile legumelor crucifere asupra tensiunii arteriale. Compușii bioactivi care reduc inflamația și stresul oxidativ din organism

Foto: Freepik @rorozoa

Beneficiile alimentelor iuți

Condimentele precum scorțișoara, turmericul, usturoiul, ghimbirul și chimenul oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Pentru cei cărora le plac condimentele, există numeroase motive pentru a lua în considerare adăugarea lor în dieta dumneavoastră.

- Mâncarea picantă are beneficii pentru longevitate, deoarece consumul de mâncare picantă șase sau șapte zile pe săptămână poate reduce rata mortalității cu 14%. Studiile au arătat că anumite condimente, cum ar fi chimenul, scorțișoara, turmericul, ardeii și chili, pot crește ratele metabolice de repaus și pot încetini apetitul. S-a constatat că turmericul suprimă creșterea țesutului adipos la șoareci.

- Condimentele combat inflamația, curcumina din turmeric reducând inflamația corpului. Ghimbirul și usturoiul au proprietăți antiinflamatorii utilizate în medicina ayurvedică pentru a trata diverse afecțiuni. Capsaicina încetinește și distruge celulele canceroase, inhibând creșterea celulelor canceroase de prostată la șoareci, lăsând celulele sănătoase nevătămate.

- Condimentele ajută la uciderea bacteriilor, deoarece chimenul și turmericul au proprietăți antioxidante și antimicrobiene puternice, făcându-le eficiente împotriva bacteriilor dăunătoare din organism. În timp ce adăugarea condimentelor în dieta ta poate să nu fie pentru pierderea în greutate, poate fi un adaos benefic la dieta ta dacă vrei să-ți îmbunătățești sănătatea generală.

Cum să scapi de senzația de arsură

Dacă mâncarea este prea iute și provoacă disconfort, este recomandat să beți lapte sau alte băuturi reci pe bază de lactate. Motivul pentru care acestea calmează senzația de arsură este datorită prezenței cazeinei, o proteină care ajută la legarea și neutralizarea capsaicinei, compusul activ din ardeii iuți care provoacă senzația de arsură. Iată cum funcționează:

- Capsaicina și receptorii de durere: Capsaicina se leagă de receptorii de durere din gură și gât (receptorii TRPV1), care sunt activați de căldură și senzații iritante. Aceasta induce senzația de arsură.

- Cazeina din lapte: Proteina cazeină din lapte funcționează similar detergentului, legându-se de capsaicină și ajutând la dizolvarea și eliminarea acesteia de pe receptorii din gură. Astfel, capsaicina nu mai poate stimula receptorii de durere, iar senzația de arsură se diminuează.

- Grăsimile din lapte: Laptele integral sau alte produse lactate bogate în grăsimi (precum iaurtul) sunt și mai eficiente, deoarece capsaicina este solubilă în grăsimi. Grăsimea din lapte poate dizolva capsaicina, ajutând la reducerea arsurii.

Apa și capsaicina: Spre deosebire de apă, care nu ajută la calmarea arsurii deoarece capsaicina nu este solubilă în apă, laptele oferă o soluție mai eficientă prin combinarea cazeinei și grăsimilor.

Dacă îți plac mâncărurile picante

Pentru a reduce iuțeala mâncărurilor picante, luați în considerare adăugarea de acid, cum ar fi oțetul sau sucul de lămâie, îndulcitori, cum ar fi mierea, sau grăsimi, cum ar fi uleiul sau untul de nuci în preparatele pe care intenționați să le consumați.

Acizii pot ajuta la reducerea capsaicinei, în timp ce îndulcitorii precum mierea pot reduce iuțeala. Dacă o garnitură este picantă, prepararea felului principal trebuie să fie ușor fadă pentru a echilibra iuțeala mesei.

Alte ingrediente, cum ar fi legumele, verdețurile sau apa, pot contribui, de asemenea, la diluarea iuțelii. Urmând aceste strategii, vă puteți bucura de mâncăruri picante cu moderație, fără a vă compromite gustul general.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel