Ce rol are carnea în controlul greutății. Cum alegi carnea potrivită pentru slăbit

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Carnea rosie Foto: Freepik @vecstock
Carnea rosie Foto: Freepik @vecstock

Descoperă cum interpretezi etichetele de pe carne astfel încât să alegi sortimentul potrivit pentru dieta ta.

Una dintre primele decizii pe care multe persoane le iau atunci când încep sau reiau o dietă să își ajusteze consumul de carne, fie că îl reduc, fie că aleg să o elimine complet. Deoarece consumul de prea multă carne a fost legat de un risc crescut de boli cardiovasculare și de alte probleme de sănătate, carnea roșie a capătat o reputație proastă.

Cu toate acestea, fiziologul Jim White susține că acest aliment oferă o varietate de nutrienți de care organismul are nevoie pentru dezvoltare, întreținere și reparare.

Toate formele de carne sunt o sursă excelentă de proteine, fier heme și minerale, inclusiv zinc, seleniu și vitamina B-12. Chiar și oasele - care sunt folosite pentru a face ciorbă de os și măduva - au avantaje nutriționale, deoarece oferă colagen și sunt bogate în fier, susține White.

Grăsimea de carne nu este în sine periculoasă, chiar dacă alegerea unor bucăți mai slabe de carne te poate ajuta în căutarea sănătății. Mai simplu spus, grăsimea poate fi consumată în moduri sănătoase, cum ar fi cea care se găsește în somon, nuci, semințe, avocado și ulei de măsline. În cele din urmă, dacă ar trebui sau nu să consumi mai puține grăsimi va depinde de dieta ta ideală.

Chiar dacă este considerată nutritivă, există mai multe ingrediente ascunse în friptura, coapsa de pui sau cotletul de porc pe care îl alegi pentru cină. Etichetarea alimentelor, anumite bucăți sau secțiuni, conținutul de grăsime și alte aspecte sunt luate în considerare.

Vezi și: Băutura naturistă care scade inflamația și întărește sistemul imunitar. Cum poți să o prepari acasă

Cum să interpreteazi etichetele de pe carne

Vei observa o multitudine de etichete diferite pe produsele din carne dacă faci o vizită rapidă în zona de congelare a magazinului alimentar din cartierul tău. Carnea care este organică, hrănită cu iarbă sau crescută în aer liber opoate să ofere un avantaj față de carnea obișnuită.

Acizii grași Omega-3 sunt în mod natural antiinflamatori și s-a raportat că, în mod normal, carnea organică are o gamă ceva mai mare de aceste grăsimi. Carnea de vită hrănită cu iarbă și agricultura ecologică sunt frecvent complementare.

Dar, după cum subliniază White, este ceva mai complicat. Nu toate bovinele sunt hrănite strict cu iarbă; unele pot fi hrănite mai mult cu cereale.

Alege produse organice. Animalele crescute pentru carne organică sunt cele care sunt libere să pască în câmp deschis, sunt hrănite doar cu cereale și furaje organice și nu li se administrează hormoni sau antibiotice. Deși carnea de vită organică poate avea un preț mai mare, este mai sănătoasă.

La fel ca în cazul cărnurilor organice, carnea de vită hrănită cu iarbă conține o concentrație mult mai mare de acizi grași omega-3 și acid linoleic conjugat (CLA), un acid gras care a fost legat atât de compoziția corporală, cât și de reducerea greutății, potrivit lui White.

Însă diferența în ceea ce privește conținutul de proteine între carnea crescută pe iarbă și cea hrănită cu cereale pare a fi neglijabilă.

În ceea ce privește carnea de pui, un studiu din 2014 realizat de o echipă de cercetători canadieni a constatat că puii crescuți în aer liber și crescuți organic au mai puține grăsimi decât cei crescuți în cuști. Cu toate acestea, cantitatea de grăsime a rămas aceeași atunci când a fost îndepărtată pielea.

Vezi și: Planta medicinală care curăță plămânii și ajută respirația. Rezultate în 12 ore

Informații utile despre carnea roșie

Carnea de vită

Carnea de vită este o sursă completă de proteine de calitate superioară, care are fiecare aminoacid necesar organismului atât pentru activitatea fizică, cât și pentru o viață lungă și sănătoasă.

Carnea de vită este o sursă bună de:

- Proteine

- Fier

- Zinc

- Niacină

- Colină

- Vitamina B-12

Într-o singură porție gătită de 85 de grame, poi obține 10 nutrienți esențiali, inclusiv aproximativ jumătate din aportul zilnic de proteine. Aportul dietetic de referință pentru proteine este de 0,8 grame pe kilogram de greutate corporală, ceea ce înseamnă aproximativ 60 de grame pentru un bărbat sedentar mediu de 72 de kilograme și 50 de grame pentru o femeie sedentară medie de 63 de kilograme. 

Jumătate din valoarea zilnică de proteine ar fi de aproximativ 30 de grame pentru bărbați și 25 de grame pentru femei. Cu toate acestea, nu există o adevărată "valoare zilnică" pentru proteine, deoarece aceste cifre variază în funcție de mărime, de nivelul de activitate și de starea de sănătate, conform Healthline.

Pentru pierderea în greutate, ia în considerare cotletul, mușchiul rotund superior și fleica. Amintește-ți că grăsimea adaugă aromă, așa că nu o tăia înainte de a o găti, ci doar înainte de a o mânca.

Foto: Freepik @mdjaff

Carnea de pui

În comparație cu alte surse animale, cum ar fi carnea de vită, puiul are un conținut mai mare de proteine și un conținut mai mic de grăsimi. Carnea albă ne vine frecvent în minte atunci când ne gândim la pui. O dietă săracă în grăsimi și bogată în proteine poate beneficia foarte mult de carnea albă, în special de pieptul de pui.

Dar nu trebuie să neglijăm carnea închisă la culoare. Carnea albă are mai puțină grăsime decât cea neagră, dar carnea închisă la culoare are mai multe vitamine B, fier, zinc și seleniu.

Beneficiile cărnii de pui

- Fier

- Zinc

- Seleniu

- Vitaminele B

O porție de 85 de grame de piept de pui fără piele oferă 25 de grame de proteine și 130 de calorii. Pieptul de pui fără piele este cel mai slab sortiment din punct de vedere caloric, oferind în același timp un nivel ridicat de proteine. 

Copănelele sunt o bucată mai ieftină, cu o valoare proteică similară, dar cu un conținut ușor mai mare de grăsimi saturate, dar mai multe grăsimi mononesaturate. 

Pentru a reduce conținutul de grăsimi, îndepărtează pielea de la copănele sau coapse, deoarece aceasta poate ajuta la reducerea conținutului de grăsimi.

Carnea de porc

Grăsimea de porc a ocupat locul nouă în cea mai recentă listă a BBC a celor mai sănătoase 100 de alimente. Aceasta este o veste destul de șocantă, având în vedere abundența de cercetări anterioare care leagă grăsimea de bolile de inimă.

Carnea de porc vine într-o varietate de tăieturi, de la șuncă la ceafă, și este bogată în proteine și minerale.

O porție de carne de porc are:

- Tiamină

- Vitamina B-6 și B-12

- Potasiu

- Fier

- Magneziu

Conform unui studiu, carnea de porc conține mai multe grăsimi nesaturate decât carnea de miel și de vită, inclusiv acizi grași omega-3 și acid oleic. Tenderloin este o bucată slabă de carne de porc, dar unele bucăți pot avea un conținut ridicat de grăsimi saturate. Atunci când citești etichetele cărnii, luați în considerare grăsimile saturate în comparație cu dimensiunea porției. 

Carnea de porc este o sursă bună de proteine și nutrienți, dar carnea de porc procesată și aromatizată poate conține mult sodiu, cum ar fi în șuncă și cârnați.

Acestea fiind spuse, Jim White sugerează că o dietă bazată pe alimente integrale, în principal plante și surse animale de înaltă calitate, este cea mai benefică pentru sănătatea și longevitatea pe termen lung. Cu toate acestea, reducerea consumului de carne poate fi benefică. 

Atunci când alegi carnea, asigură-te că obții cea mai bună bucată pentru cele mai multe beneficii și nutrienți. Dacă alegi să renunți la carne, suplimentează cu nutrienții necesari. Consumul ocazional de bucăți de carne mai grase este, de asemenea, acceptabil. Echilibrarea nevoilor nutriționale depinde de dieta ta și de nivelul de activitate fizică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel