Ce presupun cele mai comune intervenții și tratamente stomatologice

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik

Să ai grijă de sănătatea dinților înseamnă, în primul rând, să respecți cu strictețe regulile de igienă de bază, dar și să mergi regulat la medicul stomatolog, în scop profilactic și pentru depistarea din timp a problemelor care pot apărea. 

Proceduri profilactice, ca detartrajul și periajul profesional, dar și de urgență, pentru probleme precum cariile, dinți pierduți și extracțiile, se numără printre cele mai comune intervenții și tratamente pe care le face un medic dentist. Iată mai jos cum să gestionezi aceste probleme și ce presupun ele.

Extracția unui dinte

Această procedură chirurgicală este efectuată atunci când un dinte nu a mai putut fi salvat prin nicio altă metodă conservatoare. Cele mai frecvente cauze pentru extracția unui dinte sunt:

- cariile avansate

- retracția gingivală

- fracturarea sau fisurarea

- masea de minte impactată

- o boală a țesutului osos al maxilarelor.

Deși provoacă temeri, tehnicile de ultimă generație și folosirea anestezicelor și analgezicelor moderne pot ajuta la diminuarea durerilor care pot apărea după această procedură chirurgicală. După extracție, este important să discuți cu medicul dentist despre orice problemă dentară care apare și să urmezi sfaturile acestuia, pentru o recuperare rapidă.

Obturația de canal (tratamentul cariilor)

Obturațiile de canal sunt printre cele mai frecvente tratamente efectuate de medicul stomatolog și sunt metoda cea mai folosită pentru repararea fisurilor sau a leziunilor provocate de carii. Dintele își recapătă astfel forma, aspectul și funcționalitatea. Atunci când este cariat, dintele se demineralizează treptat, se găurește, iar, dacă problema avansează, poate fi afectat nervul acestuia. Obturația de canal constă în îndepărtarea părții cariate a dintelui și înlocuirea acesteia cu o plombă, care poate fi de mai multe tipuri, printre care se numără:

- amalgamul, foarte rezistent, cu aspect metalic

- compozitul, respectiv o rășină aleasă în culoarea dintelui, ce oferă un rezultat mult mai estetic.

Aspectul și culoarea compozitului sunt comparabile cu cele ale dintelui natural. În plus, aderă ușor la dinte și se întărește rapid. Tipul de plombă depinde de locul unde se află caria, de amploarea acesteia, precum și de bugetul pacientului. 

Devitalizarea dintelui (scoaterea nervului)

În momentul în care o carie a afectat grav structura dintelui, iar pulpa dentară a fost atinsă, acesta nu mai poate fi menținut în viață. Întrucât pacientul se va confrunta în mod inevitabil cu durerea de dinți, medicul stomatolog va recomanda devitalizarea, procedură cunoscută și ca scoaterea nervului. 

Devitalizarea este realizată sub anestezie locală, iar, după curățarea dintelui, medicul dentist va umple spațiul gol cu un material special și cu o plombă provizorie. Ulterior, acesta va reconstrui dintele pentru a-i reda funcționalitatea. În general, dinții devitalizați sunt mai fragili și, de obicei, sunt tratați fie cu ajutorul unei plombe, fie cu o coroana dentara. 

Detartrajul

Această procedură are ca scop îndepărtarea profesională a tartrului, o problemă care poate provoca într-o primă etapă inflamația gingiilor (gingivita). Dacă nu este gestionată corespunzător, problema poate duce în timp la retracția gingivală. 

Tartrul este rezultatul îngroșării și calcifierii progresive a plăcii dentare. Aceasta se formează din cauza resturilor alimentare și a bacteriilor din gură, iar, dacă nu este îndepărtată în mod regulat, printr-un periaj corect, ajunge să se acumuleze și să se calcifieze. Inițial de culoare albicioasă, tertrul va căpăta în timp o nuanță galbenă și chiar maronie. Nu numai că este inestetic, dar poate avea consecințe mai grave asupra sănătății orale - fiind cauza nu numai a gingivitelor, dar și a halenei și a bolii parodontale - și chiar asupra stării tale generale a organismului, fiind asociat cu apariția bolilor cardiovasculare.

Tartrul este eliminat de medicul dentist cu ajutorul unui instrument ascuțit, de pe suprafața vizibilă a dinților, dar și de sub gingii. Procedura nu este dureroasă, dar poate fi neplăcută, dacă gingiile sunt mai sensibile sau dacă nu este efectuată regulat. În zilele care urmează detartrajului, este posibil să simți unele dureri sau chiar să-ți sângereze gingiile. Dacă neplăcerile persistă, adresează-te cu încredere medicului stomatolog. Specialiștii recomandă efectuarea detartrajului o dată la șase luni.

O igiena orală corectă și controalele stomatologice periodice pot ajuta la prevenirea unora dintre cele mai frecvente probleme dentare. Totuși, uneori aceste probleme nu pot fi complet evitate, caz în care este recomandat să ceri sfatul unui medic dentist cât se poate de curând, pentru a preveni agravarea lor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel