Ce precizie are testul Babeș Papanicolau. Dr. Ciprian Cristescu: Eroarea umană nu există

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
babes papanicolau - FOTO: Freepik
babes papanicolau - FOTO: Freepik

Ce precizie are testul Babeș Papanicolau. Ce trebuie să știi despre rezultatele acestuia. 

Testul Babeș Papanicolau este esențial pentru sănătatea femeilor, contribuind la prevenirea și tratarea timpurie a cancerului de col uterin. Este important ca femeile să discute cu medicii lor despre frecvența și momentul optim pentru realizarea acestui test, în funcție de istoricul lor medical și de riscurile individuale.

Ce precizie are testul Babeș Papanicolau

Dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică Ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat, în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL și DC News ce precizie are testul Babeș Papanicolau.

"Testul Babeș Papanicolau a fost inventat în 1930. Atunci, se uitau la microscop, pe lame. Acum, s-a modificat. Se recoltează, se pune într-un mediu lichid și rămân toate celulele. S-au inventat și computere de citit teste Babeș Papanicolau. Există acest sistem în care eroarea umană nu mai există. Problema e că e destul de scump. 

Vezi și: Cancerul pe care l-a avut Michael Douglas. Dr. Ciprian Cristescu: Fără simptome nu îți dai seama

Pentru a amortiza un aparat de genul acesta trebuie să fie minim 3000 teste pe lună, ceea ce nu prea avem niciunde. Și la clinicile private și la cele de stat, există medici care au contract cu CNAS pe partea de ambulatoriu. Pacienta vine cu un bilet de trimitere de la medicul de familie și nu o costă nimic. 

La noi, la Sanador, intră în abonament. Nu trebuie să plătească nimic",  a explicat dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică Ginecologie la Spitalul Clinic Sanador, în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Sângerarea la menopauză, alarmantă. Dr. Emel Nuraltay: Este semnul unui cancer. Poate complica existența noastră

Testul Babeș Papanicolau indică faptul că nu au fost găsite celule anormale. Rezultatele anormale pot indica prezența unor celule precanceroase sau canceroase. În acest caz, sunt necesare teste suplimentare, cum ar fi colposcopia și biopsia.

Detectarea precoce a leziunilor precanceroase permite tratarea acestora înainte de a se transforma în cancer. Testul a contribuit semnificativ la scăderea mortalității prin cancer de col uterin datorită depistării precoce și tratamentului eficient.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel