Laptele este un aliment care conține aproape 90% apă și procente egale de glucide, proteine și grăsimi.
"Poate unii dintre vor suferă de intoleranță la lactoză, poate au balonări și disconfort digestiv după ce consumă lapte. O să vă spun patru gesturi simple prin care puteți rezolva această problemă.
Care e mecanismul din spatele intoleranței? Avem prea puțină enzimă numită lactază care să digere lactoza din lapte. Asta înseamnă că trebuie să prelungim, să mărim un pic timpul pe care laptele îl petrece stomac, astfel încât și puțina enzimă pe care o secretăm să aibă timp să acționeze. Asta trebuie reținut. Niciodată nu pierdem capacitate de sinteză a enzimei numită lactază.
Deci cum mărim acest timp? Pe locul unu: alegeți întotdeauna laptele integral, nu laptele degresat. Laptele cu 3,5% grăsime stă mai mult timp în stomac și cresc șansele de digestie. Nu consumați niciodată produse lactate pe burta goală. Combinația ideală la micul dejun fulgi cu iaurt. Împreună stau mai mult timp în stomac și lactoza va fi digerată.
Apoi, că tot vorbeam de burtă goală, la prânz mâncați un sendviș și apoi un lapte bătut. Din nou, cresc șansele de digestie.
Iar pe ultimul loc că s-a încheiat masa și vrem o cafea, beți laptele cald. Laptele cald este mai ușor de digerat.
Intoleranța la lactoză se rezolvă în momentul în care organismul primește mesajul că ne-am apucat de băut, din nou, lapte în mod regulat. Aveți un pic de răbdare, crește treptat și cantitatea de lapte consumat și veți vedea că se rezolvă”, a prezentat Mihaela Bilic, într-un video pe Facebook.
Ce poți să faci din pâine și lapte?
"Ce poți să faci din pâine și lapte? Un desert delicios! În tradiția românească se numesc frigănele, francezii le spun „pâine pierdută” (pain perdu), iar spaniolii le-au sanctificat. Torrijas de Santa Teresa este o bucată de pâine înmuiată în lapte, pusă într-o formă tapetată cu zahăr și băgată la cuptor până se caramelizează.
Și, ca să fie irezistibilă, se decorează din abundență cu cremă de vanilie", spune nutriționistul Mihaela Bilic.
"NU pâinea îngrașă!". Medic, adevărul despre pâine: Minim 6 FELII pe zi! Ceea ce punem pe ea ne îngrașă, de fapt
"Pâinea noastră cea de toate zilele, de care toată lumea fuge când e vorba de câteva kilograme în plus sau de diabet. Toată lumea renunță la ea. Problema cu eliminarea pâinii e că nu ne dăm seama că până la urmă e cel mai prietenos și versatil carbohidrat din toți câți există în dietele noastre.
În toate piramidele alimentare se recomandă între 6 și 11 porții de cereale integrale pe zi, iar dacă avem în față o pâine integrală eu aș recomanda ca niciodată să nu ne ferim de ea. Mai degrabă m-aș feri de biscuiți, de covrigei, de gogoși, de covrigi.
Am auzit de multe ori: Nu mai mănânc pâine, dar când ne întâlnim cu un covrig cald pe stradă nu putem să rezistăm. Pâine ne ține de foame! Pâinea are fibre, mai ales dacă o alegem pe cea de calitate. Dacă alegem și pâinea cu semințe avem și grăsimi Omega-3 de cea mai bună calitate de care avem nevoie.
Problema e că nu pâinea în sine ne îngrașă, ci ceea ce punem pe pâine sau în ceea ce înmuiem pâinea. Și mai ales acum, în post, avem de-a face cu sosuri, cu multă prăjeală, cu mult ulei.
Dacă ar fi să fac o comparație între brânză și pâine, un tip de brânză grasă, un cașcaval, ne poate costa spre 350 - 400 de calorii / 100 de grame. Pe când 100 de grame de pâine nu depășește 275 de calorii, ceea ce înseamnă că la 2 felii de pâine am 100 de calorii, exact cât două cubulețe de ciocolată.
Așadar, ce îngrașă mai mult? Pâinea, ciocolata sau brânza? Eu prefer de fiecare dată pâinea și dau 6 porții minim pe zi, adică 6 felii. O felie are în jur de 20 - 25 de grame, care nu are mai mult de 50 - 60 de calorii și nu mai mult de 10 grame de zahăr și carbohidrați pentru cei care-și numără carbohidrații", a declarat medicului diabetolog Laura Ene, în direct la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
De ce te îngrași chiar și dacă renunți la pâine? - citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.