Ce pățești dacă te abții să elimini gazele. Riscurile la care te supui. Lucrul scârbos care se poate întâmpla

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
gazele - FOTO: Freepik@perezfotografia
gazele - FOTO: Freepik@perezfotografia

Tuturor ni s-a întâmplat să simțim nevoia să eliminăm gazele, dar nu eram în locul potrivit. Medicii explică de ce nu este bine să ne abținem în astfel de situații.

Flatulența este un proces complet natural care apare atunci când corpul acumulează exces de gaz în sistemul digestiv. Cu toate acestea, există unele efecte secundare și riscuri asociate cu reținerea gazelor în corp. Iată ce se întâmplă dacă te abții să elimini gazele

Când corpul tău acumulează gaz în exces în sistemul digestiv, există doar două locuri de unde poate ieși și unul dintre acestea se întâmplă să fie fundul tău. Acest proces de eliminare a gazului este mai bine cunoscut sub numele de flatulență.

Gazul care provoacă flatulența se acumulează în mod normal în timpul digestiei și atunci când înghiți aer împreună cu alimentele în timp ce mănânci sau bei. Acest gaz poate să se acumuleze mai repede dacă fumezi, folosești paiul sau mănânci alimente greu de digerat.

Poți să ai mai mult gaz dacă ești stresat, constipat sau ai o afecțiune medicală care afectează sistemul digestiv. Gazul poate provoca balonare și disconfort. Flatulența este o modalitate sănătoasă de a elimina gazul din corp.

Vezi și: Kate Middleton: ce tip de cancer ar putea avea. Medic: Asta este cea mai bună explicație. Are peste 40 de ani

Flatulența, absolut normală

Flatulența este complet naturală și corpul fiecăruia o face. Majoritatea oamenilor flatulează de la cinci la 23 de ori pe zi. Unii se pot simți jenați sau incomodați dacă flatulează mai des, au flatulențe inconfortabile sau mirositoare sau trebuie să flatuleze în public. Unele persoane încearcă să își țină flatulențele până când se simt suficient de în siguranță pentru a le lăsa să iasă sau gazul scapă în mod incontrolabil.

Ce se întâmplă dacă te abții să elimini gazele

Există dovezi limitate științifice că ținerea flatulențelor în corp ar putea cauza mai multe probleme de sănătate. Pe termen scurt, ținerea unei flatulențe poate provoca imediat:

- dureri

- disconfort

- balonare

- indigestie

- arsuri la stomac.

În plus, pe măsură ce presiunea crește, la fel și nivelurile de stres, făcându-te să te simți și mai incomod și mai puțin probabil să poți ține o flatulență.

Experții au descoperit că obiceiul de a-ți ține flatulențele ar putea fi asociat cu dezvoltarea diverticulitei. Aceasta este inflamația sau umflarea pungilor care se formează de-a lungul tractului digestiv. Diverticulita poate fi severă și poate provoca infecții dacă nu este tratată. Cu toate acestea, fără mai multe cercetări recente, nu se poate face o legătură clară între ținerea flatulențelor și diverticulită.

Vezi și: Ce este chimioterapia preventivă, tratamentul pe care îl urmează Kate Middleton. Care este eficacitatea acestuia

Ce se întâmplă când elimi gazele

Când flatulezi, gazul se mișcă din intestine în rect și apoi iese prin anus. Dar dacă strângi mușchii sfincterului anal (mușchii pe care i-ai strânge și dacă ții într-o mișcare intestinală) strângând mușchii fesieri, de obicei poți să îți ții o flatulență pentru o perioadă de timp.

După ce îți strângi mușchii sfincterului, presiunea va începe să crească asupra gazului din sistemul tău digestiv. Ai putea să experimentezi unele dintre simptomele pe termen scurt ale ținerii unei flatulențe, inclusiv durere, balonare și disconfort. Ai putea simți unele bubuituri pe măsură ce gazul se deplasează în jurul sistemului tău digestiv.

Cercetările arată că unele dintre acest gaz este reabsorbit de sistemul tău sanguin și poate fi eliberat în cele din urmă atunci când exhalezi. Cu toate acestea, majoritatea gazului va rămâne sub presiune în interiorul tău până când în cele din urmă vei putea să îl eliberezi printr-o flatulență sau râgâit, sau ambele.

Vezi și: Semnul de avertizare al cancerului pulmonar. Apare la nefumători. Medic: Este numărul unu

Cum să previi formarea flatulențelor

Balonare, flatulențe - FOTO: Freepik@poter

Deoarece gazul intestinal este de obicei cauzat de digestie, poate ajuta să îți examinezi dieta.

Dieta de eliminare

Scoate unul dintre aceste alimente comune care provoacă gaze din dieta ta pe rând și vezi dacă flatulezi mai puțin:

- lactate

- fasole și leguminoase

- varză de Bruxelles

- salată

- conopidă

- broccoli

- alimente fără zahăr (care conțin sorbitol, manitol și xilitol)

- ceapă

- ciuperci

- bere

- băuturi carbogazoase.

Dieta echilibrată

Reduci cantitatea de alimente grase și bogate în proteine din dieta ta, care durează mai mult timp să fie digerate și pot provoca mai multe gaze.

Reduci fibrele din dieta ta. Deși alimentele bogate în fibre, cum ar fi pâinea integrală, tărâțele și nucile, sunt sănătoase, pot provoca și multe gaze. Dacă te simți mai puțin flatulent după ce reduci, reintrodu treptat mai multe fibre în dieta ta.

Evită bomboanele tari și guma de mestecat.

Vezi și: Semințele chia, o comoară nutrițională. O singură porție poate reduce colesterolul și susține sănătatea inimii

Schimbări ale stilului de viață

- Mănâncă și bea mai încet pentru a înghiți mai puțin aer.

- Mănâncă mese mai mici și mai frecvente pentru a reduce stresul asupra sistemului tău digestiv.

- Fă exerciții în mod regulat, deoarece acest lucru poate ajuta la eliminarea gazelor din sistemul tău digestiv.

- Nu fuma. Acest lucru poate fi dificil, dar un medic te poate ajuta să construiești un plan de încetare care să funcționeze pentru tine.

- Dacă porți proteze dentare, asigură-te că se potrivesc corect.

- Tratează afecțiunile medicale subiacente precum sindromul intestinului iritabil și arsurile la stomac care pot provoca flatulență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel