Medicul toxicolog Radu Țincu spune că, în ultima perioadă, persoanele care consumă droguri fac combinații deloc fericite, cu efecte îngrijorătoare.
”Cel mai periculos este să se realizeze această combinație pentru că, de cele mai multe ori, ele nu cunosc efectele anumitor substanțe și le combină în mod greșit. Sunt foarte multe persoane care combină o substanță excitatorie a sistemului nervos central cum sunt amfetaminele. O combină cu alcoolul și atunci efectele sunt antagonice, sunt în opoziție și trebuie să ia doze din ce în ce mai mari ca să poată atinge un anumit prag pentru că alcoolul diminuează din efect”, explică medicul.
Potrivit acestuia, combinarea marijuanei cu un opioid cum ar fi heroina, ori a cocainei cu heroina, poate ”să determine o lipsă de efect pentru opioid, adică să nu simtă faptul că există o inhibiție a creierului suficient de mare. Problema este că cele două substanțe au timp de înjumătățire diferit și atunci când efectul marijuanei sau al cocainei dispare apare brusc efectul opioidului cu apariția stopului respirator”, detaliază toxicologul Radu Țincu.
Dar, avertizează medicul, ”de departe, riscul cel mai mare este dependența: orice substanță, indiferent că discutăm de marijuana sau de heroină, creează în timp dependență, dependență psihică în primul rând, ulterior de una fizică. Pentru că aceste substanțe acționează la nivelul unor receptori care se obișnuiesc cu substanța respectivă și care vor necesita noi și noi cantități”.
El subliniază că odată ce e folosită substanța urmează și toleranța: ”adică pentru obținerea aceluiași efect va trebui să creștem doza progresiv pentru că crește și metabolizarea substanței în organism și toate acestea închid cercul vicios al pacientului drogat care, la un moment dat, va deceda printr-o supradoză de droguri”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.