Ce nu s-a spus despre rujeolă. Laszlo Attila: Puțini știu asta

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Ce nu s-a spus despre rujeola - Foto: Freepick
Ce nu s-a spus despre rujeola - Foto: Freepick

Ce nu s-a spus despre rujeolă. Laszlo Attila ne-a oferit câteva detalii cheie.

Rujeola este o boală gravă, foarte contagioasă, cauzată de un virus. Înainte de introducerea vaccinului împotriva rujeolei în 1963 și de vaccinarea pe scară largă, epidemiile majore se produceau aproximativ la fiecare 2-3 ani, iar rujeola provoca aproximativ 2,6 milioane de decese în fiecare an, potivit OMS.

Rujeola este cauzată de un virus din familia paramixovirusurilor și se transmite, în mod normal, prin contact direct și prin aer. Virusul infectează tractul respirator, apoi se răspândește în tot corpul. Rujeola este o boală umană și nu este cunoscută ca fiind prezentă la animale.

Activitățile accelerate de imunizare au avut un impact major asupra reducerii numărului de decese cauzate de rujeolă. În perioada 2000- 2018, vaccinarea împotriva rujeolei a prevenit un număr estimat de 23,2 milioane de decese. Decesele cauzate de rujeolă la nivel mondial au scăzut cu 73%, de la un număr estimat de 536 000 în 2000* la 142 000 în 2018.

Cum se transmite rujeola?

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli din lume. Se răspândește prin tuse și strănut, prin contact personal apropiat sau prin contact direct cu secreții nazale sau de gât infectate.

Virusul rămâne activ și contagios în aer sau pe suprafețele infectate timp de până la 2 ore. Poate fi transmis de o persoană infectată cu 4 zile înainte de apariția erupției cutanate și până la 4 zile după erupția cutanată.

Țara care nu are niciun caz de cancer de col uterin. Motivul e UIMITOR. În România sunt 1000 de decese

Focarele de rujeolă pot duce la epidemii care provoacă multe decese, în special în rândul copiilor mici și malnutriți. În țările în care rujeola a fost în mare parte eliminată, cazurile importate din alte țări rămân o sursă importantă de infecție.

"Poate puțini știu că în cazul rujeolei, am avut ani și cu 185.000 de cazuri înregistrate în anul respectiv. Am început vaccinarea în 1980 și am avut după 10 - 15 ani și ani cu 7 cazuri pe an.

Cam 4% din cazurile înregistrate au ajuns la Terapie Internsivă cu o rată de deces destul de mare.

185.000 de cazuri, apoape 8.000 la ATI, cu o rată de deces destul de mare la vremea respectivă. Asta a fost motivul pentru care s-au căutat soluții și s-a introdus vaccinul împotriva rujeolei", a declarat dr. Laszlo Attila, Secretar, Comisia pentru sănătate, Senatul României, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității".

Situație alarmantă la nivel european

 

"Nimeni nu vorbește despre situația pe care am avut-o din cauza rubeolei la nou-născuți, la mamele care au trecut prin infecția cu rubeolă la vremea respectivă. Cu timpul s-a modificat calendarul de vaccinare, pentru că toată lumea și membrii lumii medicale au constatat că este una dintre cele mai eficiente metode de a preveni sau evita apriția acestor boli care au cauzat foarte multe probleme la nivel mondial.

Am început cu variola, a dispărut și poliomielită, sperăm că uităm și de rujeolă dar din păcate nu. Din cauza dezvoltării tehnologice au apărut noi și noi vaccinuri, unele introduse în calendarele naționale de vaccinare. Fiecare țară gestionează distinct aceste probleme", a ma spus dr. Laszlo Attila.

"Alarmant este că numărul cazurilor de rujeolă este în creștere în regiunea europeană a OMS. Global, din cauza pandemiei, ne confruntăm cu probleme la nivelul vaccinării", a spus și Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

Rujeola - Semne și simptome

Primul semn al rujeolei este, de obicei, o febră mare, care începe la aproximativ 10-12 zile după expunerea la virus și durează între 4 și 7 zile. În stadiul inițial pot apărea un nas care curge, tuse, ochi roșii și apoși și mici pete albe în interiorul obrajilor. După câteva zile, apare o erupție cutanată, de obicei pe față și în partea superioară a gâtului.

În decurs de aproximativ 3 zile, erupția se extinde, ajungând în cele din urmă la mâini și picioare. Erupția durează 5 până la 6 zile, apoi dispare. În medie, erupția apare la 14 zile după expunerea la virus (într-un interval de 7-18 zile).

Majoritatea deceselor legate de rujeolă sunt cauzate de complicațiile asociate cu boala. Complicațiile grave sunt mai frecvente la copiii cu vârsta sub 5 ani sau la adulții de peste 30 de ani.

Cele mai grave complicații includ orbirea, encefalita (o infecție care provoacă umflarea creierului), diareea severă și deshidratarea aferentă, infecțiile urechii sau infecțiile respiratorii severe, cum ar fi pneumonia. Rujeola severă este mai probabilă în rândul copiilor mici slab hrăniți, în special a celor cu insuficientă vitamina A, sau al căror sistem imunitar a fost slăbit de HIV/SIDA sau de alte boli.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel