Ce nu ar trebui să mănânci dacă ai peste 50 de ani. Potrivit specialiștilor, odată cu împlinirea vîrstei de 50 de ani, corpul continuă să se schimbe.
În timp ce împlinirea vârstei de 50 de ani este o realizare în sine și o zi de naștere care ar trebui sărbătorită din plin, faptul de a fi în vârstă de 50 de ani poate aduce, de asemenea, o mulțime de frustrări și confuzii atunci când vine vorba de sănătatea ta.
Potrivit Clinicii Mayo, a fi în vârstă de 50 de ani înseamnă că este posibil să începeți să observați schimbări în domenii precum sănătatea inimii, digestia, sănătatea oaselor și gestionarea greutății. Acest lucru poate părea copleșitor, dar experții vă pot asigura că efectuarea unor schimbări corecte în ceea ce privește dieta și stilul de viață poate avea un impact enorm asupra sănătății dumneavoastră pe măsură ce îmbătrâniți.
Alimentele, rol esențial
Alimentele joacă un rol central în viața noastră. Mâncatul este atât o modalitate de a ne întreține, cât și o parte importantă a culturii noastre. Oamenii marchează adesea evenimentele majore din viață cu un festin mare - de la torturi de nuntă la torturi aniversare, de la mese frumoase de sărbători cu familia la prânzuri ocazionale cu prietenii. Cine nu așteaptă cu nerăbdare o masă grozavă?
Dar, pe măsură ce îmbătrâniți, obiceiurile dumneavoastră alimentare se pot schimba. Poate că sunteți restricționat la o dietă specială după ce ați dezvoltat o alergie sau o altă afecțiune. Și, în timp, schimbările de viață pot face mai dificilă cumpărarea și pregătirea meselor obișnuite. Dar există un lucru care nu se va schimba niciodată: importanța unei alimentații sănătoase. Poate că știți deja alimentele pe care ar trebui să le includeți într-o dietă sănătoasă, dar știți ce ar trebui să evitați?
Iată opt alimente pe care ar trebui să le reduceți (sau să evitați să le mâncați cu totul) pe măsură ce îmbătrâniți și de ce:
Ouă, carne și păsări de curte crude sau insuficient gătite
Alimentele insuficient gătite, cum ar fi ouăle, carnea, păsările de curte și sushi, pot provoca intoxicații alimentare, care pot declanșa septicemie și șoc septic. Deși oricine poate dezvolta o infecție și septicemie, vârstnicii sunt mai expuși riscului, potrivit Sun Health Comunities.
Grapefruit
Dacă luați anumite medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, a anxietății sau a insomniei, este posibil să vi se fi recomandat să nu mâncați grapefruit. Motivul este acela că grepfrutul și sucul de grepfrut pot intensifica efectele unor medicamente, făcându-le potențial periculoase. Dacă pe eticheta medicamentului dumneavoastră scrie să evitați grapefruit-ul, este important să țineți cont de acest avertisment.
Alimentele bogate în sodiu
Prea multă sare poate fi o problemă pentru adulții în vârstă, mai ales dacă aveți un istoric de hipertensiune arterială. Dacă mâncarea dvs. este lipsită de aromă, încercați să adăugați diferite tipuri de ierburi și condimente, mai degrabă decât să vă încărcați cu sare de masă. În plus, analizați întotdeauna conținutul de sodiu de pe etichetele nutriționale. Potrivit experților de la Divizia de Sănătate și Medicină a Academiilor Naționale de Științe, seniorii de peste 71 de ani ar trebui să își limiteze aportul de sodiu la cel mult 1,2 grame pe zi.
Cofeină
Cofeina nu numai că îi împiedică pe mulți oameni să aibă un somn bun, dar poate crește anxietatea și face ca inima să bată mai repede sau neregulat. Acest lucru ar putea fi periculos dacă aveți o afecțiune cardiacă. În afară de cafea, cofeina se găsește, de asemenea, în multe ceaiuri, în unele sucuri, în ciocolată și chiar în unele medicamente, inclusiv în analgezicele eliberate fără prescripție medicală.
Sucurile și băuturile zaharoase
O cola rece ca gheața poate părea tentantă dacă ți-e cald și sete, dar sucurile și multe băuturi sportive conțin o cantitate mare de zahăr. O cola poate conține 39 de grame de zahăr într-o porție de 12 uncii, echivalentul a aproape 10 lingurițe de zahăr! Dacă aveți prediabet, consumul regulat al acestor tipuri de băuturi vă poate crește glicemia până la un diagnostic de diabet. Excesul de zahăr duce, de asemenea, la obezitate și la alte probleme de sănătate.
Băuturi "fără zahăr"
La prima vedere, o băutură sau un produs alimentar care conține un îndulcitor artificial ar putea părea o alternativă bună la produsele cu conținut ridicat de zahăr, dar nu este așa. Cercetările au arătat că îndulcitorii artificiali contribuie la creșterea în greutate și cauzează alte probleme de sănătate. Deși caloriile pot fi mai puține, puteți fi tentat să consumați mai multe din aceste produse pentru a vă satisface pofta de dulce.
Băuturile alcoolice
Să te bucuri ocazional de o băutură alcoolică este inofensiv pentru multe persoane. Cu toate acestea, dacă trăiți cu o boală cronică, cum ar fi diabetul, sau dacă luați anumite tipuri de medicamente, cum ar fi antihistaminicele, analgezicele (analgezice) și medicamentele pentru hipertensiune (tensiune arterială ridicată), alcoolul ar trebui evitat.
Vezi și: Reproșul, linia roșie în cuplu. Radu Leca: Dacă înțelegi asta, este un pas spre normalitate
Alimentele cu calorii goale
Alimentele ușoare și rapide, cum ar fi gogoșile și cartofii prăjiți, vă pot satisface senzația de foame - dar nu vă vor oferi nutrienții de care aveți nevoie. Deoarece mulți seniori devin în mod natural mai puțin activi pe măsură ce îmbătrânesc, devine mult mai dificil să elimini caloriile în plus.
A avea o dietă sănătoasă este întotdeauna o idee bună, dar pe măsură ce îmbătrâniți, aceasta poate fi și mai importantă. Reducând sau evitând consumul acestor alimente, vă puteți simți mai bine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.