Ordinul nr. 994/2018 pentru modificarea și completarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 119/2014, publicat în M.Of. al României și intrat în vigoare de la 21 august 2018 arată că la parterul blocurilor de locuit nu vor mai putea fi amplasate anumite tipuri de unități.
Gata cu cluburile de la parter
Este vorba de „unitățile cu capacitate mică de producție, comerciale și de prestări servicii, discoteci, cluburi de noapte, care prin natura activității acestora pot crea riscuri pentru sănătate sau disconfort pentru populație prin producerea de zgomot, vibrații, praf, fum, gaze toxice sau iritante etc.", ele urmând să fie amplasate „numai în clădiri separate".
De asemenea, chiar și aceste „unități separate" vor trebuie să fie la distanță de casele și locuințele oamenilor. „Unitățile menționate la alin. (1) se amplasează la o distanță de minimum 15 m de ferestrele locuințelor. (...) Distanța minimă specificată la alin. (2) se măsoară între fațada locuinței și perimetrul unității".
Totodată, proprietarii acestor unități vor fi obligați să respecte anumite reguli. „Pentru unitățile menționate la alin. (1) se asigură mijloacele adecvate de limitare a noxelor, astfel încât să se asigure încadrarea acestora în normele din standardele în vigoare, precum și în normele specificate la art. 16 alin. (4)-(6)", mai precizează oridinul ntrat în vigoare de la sfârșitul lunii august.
Pentru sănătatea locatarilor
De asemenea, „se interzice schimbarea domeniului de activitate a unităților menționate la alin. (1) dacă prin aceasta se creează premisa apariției de riscuri pentru sănătatea populației din zona locuită sau dacă această schimbare conduce la nerespectarea valorilor-limită pentru poluanții emiși, respectiv compuși chimici, fizici și/sau biologici". Și, nu în ultimul rând, „Se interzice schimbarea destinației funcționale a unor zone, dacă prin aceasta se creează premisa apariției de riscuri pentru sănătatea populației din zona locuită."
Pentru că acest prim ordin a creat confuzii, după cum chiar reprezentanții Ministerului recunosc, a fost conceput încă un ordin de ministru, aflat acum în dezbatere publică, menit să elucideze neînțelegerile.
Modifică modificarea
„Astfel, s-a constatat că modificările aduse articolului 6 nu au fost suficient de clar redactate pentru a transpune fără echivoc intenția legiuitorului, si anume de a păstra norma cu privire la amplasarea cabinetelor medicale ambulatorii fără paturi aprobată prin OMS nr. 119 în anul 2014 și de a adăuga noi posibilități de amplasare cu respectarea unor condiții care să asigure protecția sănătății populației din imobilele respective și prevenirea transmiterii bolilor (cum ar fi gripa în sezonul epidemic, etc). În acest sens, în prezentul proiect a fost modificat articolul 6 în integralitatea lui, pentru a corecta situații de tipul neautorizării unor cabinete medicale ambulatorii fără paturi care au inițiat amenajările potrivit dispozițiilor valabile înainte de intrarea în vigoare a OMS nr. 994/2018. In acest sens se urmărește să nu fie create situații discriminatorii pentru administratorii cabinetelor medicale care au obținut avize de amplasare și funcționare conform normelor care erau in vigoare înainte de publicarea OMS nr. 994/2018, iar autorizațiile sanitare de funcționare nu sunt eliberate deoarece OMS nr. 994/2018 prevede intrare separată pentru pacienți", se arată în motivarea noului ordin.
Ce magazine au voie să funcționeze la parter și în bloc
Conform noului ordin, „se pot amplasa/amenaja unităţi comerciale, unităţi de prestări servicii, cabinete medicale ambulatorii fără paturi, laboratoare de analize medicale, puncte externe de recoltare probe biologice ale laboratoarelor de analize medicale, furnizori de servicii de îngrijiri la domiciliu, cabinete de practică pentru servicii publice conexe actului medical şi cabinete medicale veterinare pentru animale de companie, cu excepţia celor menţionate la art. 5 alin. (1)".
Totuți, cabinete medicale ambulatorii fără paturi, laboratoarele de analize medicale şi punctele externe de recoltare a probelor biologice, cabinetele medicale veterinare pentru animale de companie se amplasează la parterul clădirilor de locuit sau clădirilor în care se desfăşoară şi alte activităţi, dar numai cu respectarea următoarelor condiţii:
1. să asigure gestionarea deşeurilor periculoase conform reglementărilor legale în vigoare;
2. să nu creeze disconfort şi riscuri pentru sănătate;
3. să respecte normele igienico-sanitare specifice activităţilor desfăşurate conform reglementărilor legale în vigoare;
4. să asigure schimbarea destinaţiei spaţiului, conform activităţii desfăşurate.
Foarte important e că dacă vrei să-ți amenajezi garaj sau vreo aneză, o vei putea face „doar cu acceptul asociaţiei de locatari sau proprietari”.
De asemenea, ordinul prevede și că „în clădirile de locuit se pot amenaja camere speciale pentru: depozitarea deşeurilor solide, spălătorii, uscătorii".
Acordul vecinilor și al asociației
Pe lângă acestea, în blocuri vor putea funcționa în continuare firme, dacă vecinii sunt de acord. Ordinul prevedere clar că „activităţile de birou se pot organiza şi la alte etaje ale imobilelor de locuit dacă se obţine acceptul vecinilor direcţi".
Pe lângă vecini, dacă o persoană vrea să schimbe destinația ujnui spațiu de locuit, ea va trebui să o facă respectând condiţiile „prevăzute de Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, cu modificările ulterioare".
În final, „Unităţilor sanitare cu servicii de spitalizare de zi, centrelor de sănătate, centrelor de diagnostic, centrelor multifuncţionale, ambulatoriilor de specialitate, creşelor, grădiniţelor, şcolilor li se asigură o zonă de protecţie sanitară faţă de clădirile de locuit din vecinătate de minimum 15 m sau stabilită prin studii impact asupra stării de sănătate a populaţiei".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.