Ce înseamnă un sistem imunitar slăbit. Cum îți afectează funcționarea organismului

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce inseamna un sistem imunitar slabit - FOTO: Freepick
ce inseamna un sistem imunitar slabit - FOTO: Freepick

Ce înseamnă un sistem imunitar slăbit și cum ne predispune la diferite afecțiuni.

Un sistem imunitar slăbit ne face vulnerabili în fața bolii. Sistemul imunitar slăbit ne predispune la diferite afecțiuni. Sistemul imunitar protejează organismul de infecții. O persoană cu un sistem imunitar slab poate fi mai predispusă la infecții frecvente.

Sistemul imunitar este un sistem complex de celule sanguine și organe și protejează organismul de germenii dăunători care pot provoca boli. Dacă o persoană constată că se infectează frecvent, aceste lucru ar putea însemna că sistemul imuniar este slăbit.

Celulele albe din sânge, anticorpii și alte componente, inclusiv organele și ganglionii limfatici, alcătuiesc sistemul imunitar al organismului.

Multe tulburări pot slăbi sistemul imunitar și pot determina o persoană să devină imunocompromisă. Aceste tulburări pot varia de la ușoară până la severă. Unele sunt prezente de la naștere, în timp ce altele rezultă din factorii de mediu.

Acestea includ:

- HIV

- anumite tipuri de cancer

- malnutriție

- hepatită virală

- unele tratamente medicale

Persoanele cu un sistem imunitar slab au un risc mai mare de a se confrunta cu infecții frecvente și simptome severe.

Acestea pot fi mai predispuse la pneumonie și alte afecțiuni, notează Medical News Today.

Vezi și: Sensibilitatea la miros, hiperosmia, cauze. Poate indica probleme neurologice

Sistem imunitar slăbit – simptome

Simptomul principal al unui sistem imunitar slăbit este susceptibilitatea la infecție.

O persoană cu un sistem imunitar slăbit este probabil să se infecteze mai frecvent decât majoritatea celorlalte persoane, iar aceste boli ar putea fi mai severe sau mai greu de tratat.

Infecțiile pe care le contactează adesea persoanele cu un sistem imunitar slab includ:

- pneumonie

- meningită

- bronșită

- infecții ale pielii

Aceste infecții pot reapărea cu o frecvență ridicată.

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit pot fi, de asemenea, mai susceptibile de a experimenta:

- tulburări autoimune

- inflamația organelor interne

- tulburări de sânge sau anomalii, cum ar fi anemia

- probleme digestive, inclusiv pierderea poftei de mâncare, diaree, și crampe abdominale

- întârzieri de creştere şi dezvoltare, la sugari şi copii

Un medic poate face un test de sânge de bază pentru a identifica dacă o persoană are un sistem imunitar slab. Testul va arăta dacă o persoană are anticorpi în limite normale.

Vezi și: Atingerea feței, riscuri pentru sănătate. Cum să renunți la acest obicei

Sfaturi pentru a rămâne sănătoși

Persoanele care au un sistem imunitar slab pot lua mai multe măsuri pentru a-și maximiza șansele de a rămâne sănătoși și de a evita infecțiile.

Igienă bună

Una dintre cele mai simple metode prin care o persoană cu un sistem imunitar slab poate rămâne sănătoasă este practicarea unei igiene bune, care include spălarea frecventă a mâinilor. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă spălarea mâinilor în următoarele momente:

- înainte, în timpul și după pregătirea meselor și gustărilor

- înainte de a mânca

- după suflarea nasului, strănut sau tuse

- înainte și după tratarea unei tăieturi sau a unei alte plăgi deschise a pielii

- după ce a avut contact cu cineva căruia îi este rău

- după utilizarea sau ajutarea unui copil să folosească baia

- după schimbarea unui scutec

- după atingerea unui aliment sau a unui deșeu animal

- după atingerea gunoiului

Vezi și: Bicarbonatul de sodiu, efecte asupra sistemului digestiv și nu numai. Poate preveni răcelile

Spălarea corectă a mâinilor reduce semnificativ bolile. Potrivit CDC, spălarea mâinilor scade cazurile de diaree infecțioasă cu 58% la persoanele cu un sistem imunitar slab.

CDC afirmă, de asemenea, că spălarea mâinilor cu apă și săpun poate ajuta la protejarea copiilor și la minimizarea numărului de decese cauzate de pneumonie și boală diareică la cei cu vârsta sub 5 ani.

Evitați persoanele care sunt bolnave

Persoanele cu un sistem imunitar slab ar trebui să evite să fie prea aproape de oricine are o răceală sau o altă infecție.

Virusurile și alte boli infecțioase se pot răspândi de la o persoană la alta prin contact strâns. Ele se pot răspândi, de asemenea, în picăturile de apă pe care o persoană le expulzează în aer atunci când tușesc sau strănută.

Nu este întotdeauna posibil să se evite persoanele care sunt bolnave. Cu toate acestea, o persoană cu un sistem imunitar slab ar trebui să evite întotdeauna contactul strâns, cum ar fi îmbrățișarea sau sărutul, cu persoană bolnavă până când boala se vindecă. De asemenea, ar trebui să evite partajarea alimentelor și băuturilor cu persoana respectivă.

Vezi și: Criza vârstei a doua, semne și cât durează. Care e "vârsta a DOUA" și de ce fericirea are formă de U. Leca: Femeile vor un partener uluitor, bărbații încep să fie puști

Gestionați stresul

Stresul poate slăbi și mai mult sistemul imunitar și poate face o persoană mai susceptibilă la boli.Unele cercetări arată că o persoană care se află sub stres excesiv este mai probabil să se îmbolnăvească.

Persoanele cu un sistem imunitar slab ar trebui să ia măsuri pentru a gestiona stresul. Practicile care pot reduce și gestiona stresul includ:

- yoga

- meditație

- masaj

- petrecerea timpului practicând diferite hobby-uri

- menținerea legăturii cu prietenii, rudele și alte persoane care pot oferi sprijin

Vezi și: Dușul în doi, de la economie și glume la beneficii pentru sănătate. 8 lucruri pe care nu le-a spus nimeni, care-ți arată că nu-i chiar așa de rău

Dormi suficient

Potrivit cercetărilor, privarea de somn are un efect similar asupra sistemului imunitar al organismului că stresul. Lipsa somnului perturbă producția normală de celule albe din sânge, o componentă crucială a sistemului imunitar al organismului.

Potrivit CDC, adulții ar trebui să aibă cel puțin 7 ore de somn, în timp ce sugarii și copiii au nevoie de între 8 și 17 ore de somn, în funcție de vârsta lor.

Vezi și: Acid hialuronic cu moleculă MARE sau cu moleculă MICĂ. Mare atenție înainte să-ți mai cumperi o cremă cu acid hialuronic

Adoptă un regim alimentar sănătos

O persoană cu un sistem imunitar slab ar trebui să aibă o alimentație sănătoasă. O dietă sănătoasă și echilibrată poate îmbunătăți bunăstarea generală a unei persoane.

Pentru persoanele cu un sistem imunitar slab, medicii recomandă, în general, o dietă bogată în legume și fructe, care va oferi o mulțime de nutrienți.

Dacă o persoană este foarte imunocompromisă, de exemplu, deoarece este supusă unui tratament pentru cancer, un medic îi poate recomanda să ia măsuri suplimentare pentru a evita bolile alimentare.

Exerciții fizice

Exerciţiile fizice regulate menţin organismul sănătos. În plus față de întărirea corpului, exercițiile fizice determină corpul să elibereze endorfine care reduc nivelul de stres. Cu toate acestea, cei cu un sistem imunitar slab ar trebui să fie atenți să nu se forțeze prea tare, deoarece acest lucru poate slăbi și mai mult sistemul imunitar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel