Ce înseamnă tensiune mare și care e valoarea care să te îngrijoreze. Care e PRIMA analiză pe care trebuie să o faci: Nu e deloc bine

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Ce înseamnă TENSIUNE mare - Foto: Freepick @stockking
Ce înseamnă TENSIUNE mare - Foto: Freepick @stockking

Ce înseamnă tensiune mare și ce analize trebuie să faci dacă ai tensiunea mare. Ce trebuie să știi despre hipertensiunea arterială.

Dr. Rodica Niculescu, medic primar Cardiologie, șef Departament Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a spus totul despre hipertensiunea arterială, despre ce înseamnă tensiune mare și care sunt analizele pe care trebuie să le faci dacă ai tensiunea mare.

Hipertensiunea arterială apare atunci când forța de împingere a sângelui prin vasele de sânge este în mod constant prea mare.

Vasele de sânge înguste, cunoscute și sub numele de artere, creează o rezistență mai mare pentru fluxul sanguin. Cu cât arterele sunt mai înguste, cu atât mai multă rezistență există și cu atât mai mare va fi tensiunea arterială. Pe termen lung, presiunea crescută poate cauza probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă.

Hipertensiunea arterială este destul de frecventă și se dezvoltă de obicei pe parcursul a mai multor ani. De obicei, nu observați niciun simptom. Dar chiar și fără simptome, hipertensiunea arterială poate provoca deteriorarea vaselor de sânge și a organelor, în special a creierului, inimii, ochilor și rinichilor.

Depistarea timpurie este importantă. 

Trebuie să vezi asta: Boala de care mulți pacienți află la medicina muncii. Semnul OBOSELII la care să ai mare grijă. Niculescu: Din nefericire nu există medicație

Tratamentul pentru hipertensiune arterială include atât medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, cât și schimbări sănătoase ale stilului de viață. Dacă afecțiunea nu este tratată, aceasta ar putea duce la probleme de sănătate, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral.

Desigur, o soluție importantă pentru prevenirea hipertensiunii arteriale este renunțarea la sare sau mai bine zis, reducerea cantității enorme de sare pe care o consumăm zilnic. De asemenea, Aspirina este pastila la care apelează mulți români.

"Aspirina este deosebit de importantă", ne-a spus medicul Rodica Niculescu.

Tratamentul pentru hipertensiunea arterială nu trebuie întrerupt

 

"Sunt câteva lucruri de spus legate de faptul că hipertensiunea arterială este un factor major al instalării bolii cardiace ischemice. Din această cauză, sigur că pacienții diagnosticați cu hipertensiune arterială sunt tratați, dar rămâne ca și pacientul să fie cooperant și să-și ia tratamentul.

Spun unii pacienți: când beau un pahar cu vin nu-mi iau medicamentele pentru că merg la petrecere. Asta nu e deloc bine. Tratamentul este tratament. Există medicamente care permit acel feedback, adică o creștere bruscă a tensiunii dacă pacientul nu-și susține tratamentul.

Dincolo de faptul că el este un factor de risc, el poate fi și o imagine a unei suferințe arteriale renale. Un pacient care beneficiază de tratament medical cât mai aproape de maxim și, totuși, el nu are o tensiune în limite normale, va fi nevoit să caute care sunt cauzele. Și dincolo de cauzele endocrine există și această suferință dincolo de fumat, sodiu în cantitate mare, sarea în alimente în cantitate mare etc. Există și această suferință a arterelor renale cu stenoza, care practic nu lasă să se hrănească rinichiul cum trebuie și determină o reacție de hipertensiune.

Există deja stenturi pentru artera renală și rezolvăm și această problemă legată de ateroscleroza arterelor renale", a declarat Dr. Rodica Niculescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Cauzele hipertensiunii arteriale

Infarctul miocardic acut, simptome, cauze, tratament. Durerea în piept NU e singurul semn. Niculescu: Sunt tineri care fac tromboză pur și simplu și fac infarct

Există două tipuri de hipertensiune arterială. Fiecare tip are o cauză diferită.

1. Hipertensiunea esențială (primară)

Hipertensiunea arterială esențială se dezvoltă în timp. Majoritatea oamenilor au acest tip de hipertensiune arterială și este cauzată de:

- Genele: Unii oameni sunt predispuși genetic la hipertensiune arterială. Acest lucru se poate datora unor mutații genetice sau unor anomalii genetice moștenite de la părinți.

- Vârsta: Persoanele de peste 65 de ani sunt mai expuse riscului de hipertensiune arterială.

- Obezitate: Trăirea cu obezitate poate duce la câteva probleme cardiace, inclusiv hipertensiune arterială.

- Consumul ridicat de alcool: Femeile care obișnuiesc să bea mai mult de un pahar pe zi și bărbații care beau mai mult de două pahare pe zi pot avea un risc crescut de hipertensiune arterială.

- Trăirea unui stil de viață foarte sedentar: nivelurile scăzute de fitness au fost legate de hipertensiune.

- Diabet și/sau sindrom metabolic: Persoanele diagnosticate fie cu diabet, fie cu sindrom metabolic prezintă un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială.

- Aport ridicat de sodiu: Există o mică asociere între un aport zilnic ridicat de sodiu (mai mult de 1,5 g pe zi) și hipertensiune.

2. Hipertensiunea secundară

Hipertensiunea secundară apare adesea rapid și poate deveni mai severă decât hipertensiunea primară. Mai multe afecțiuniSursă sigură care pot provoca hipertensiune secundară includ:

- boala de rinichi

- apnee obstructivă în somn

- defecte cardiace congenitale

- probleme cu tiroida

- efecte secundare ale medicamentelor

- consumul de droguri ilegale

- consumul cronic de alcool

- probleme ale glandelor suprarenale

- anumite tumori endocrine. 

Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale

Camilla, soția Regelui Charles, diagnostic dureros. Ce BOALĂ are și de ce și-a scos uterul: Calitatea vieții ei a devenit sumbră. Și-a pierdut dorința de a trăi

Hipertensiunea arterială este, în general, o afecțiune tăcută. Mulți oameni nu vor avea niciun simptom. Poate dura ani sau chiar decenii până când afecțiunea atinge niveluri suficient de severe pentru ca simptomele să devină evidente.

Ce înseamnă tensiune mare

 

"Există acea marjă, 13 - 14, care e discutabilă apropo de faptul că pui diagnosticul de hipertensiune, dar dincolo de 14 cu 9 îl poți considera hipertensiv.

Există holter de tensiune pe care pacientul îl poate purta 24 de ore pentru a avea o evaluare cât mai aproape de realitate și mai există ceasul care ia tensiunea. Acum ceasurile moderne își pot arăta un trafic asupra valorilor tensiunii, pulsului", a mai spus medicul cardiolog, care a completat că "fiecare dintre noi avem stări tensionate și nu suntem niște obiecte fixe la care tensiunea stă undeva pe o linie. Tensiunea noastră variază cu fiecare trăire, fiecare efort fizic pe care-l avem".

"Noi ne aflăm cu tensiunea arterială între anumite valori, chiar zilnic putem avea valori care depășesc pe cele normale, într-o activitate fizică excesivă sau într-o situație deosebită. Există o marjă de încadrare în care sigur, ne adaptăm. Din fericire, suntem foarte adaptabili și asta ne ajută mult în evoluție. Dar la un moment dat suntem depășiți", a mai spus medicul.

Cu toții trebuie să știm asta: Cum citești tensiunea și care sunt cifrele ei NORMALE. Alimentele de EVITAT dacă NU vrei să faci hipertensiune arterială

Analizele pe care trebuie să le faci dacă ai tensiunea mare

"Omul vede cu tensiometrul automat sau cu ceasul că are tensiunea 14, 15, 16 și renunță la sare și tot nu trece. Dacă e să află că are probleme cu artera renală ce test trebuie să facă?", a întrebat Val Vâlcu.

"Întâi va vizita cardiologul. El îi va da tratament, va vedea că nu se rezolvă. Dintre cele 12 cauze de hipertensiune arterială secundară, sigur, se numără și ecografia pentru arterele renale. Această este prima investigație. Se fac ecografii abdominale de rutină.

Există și descoperirea întâmplătoare, atunci când pacientul își face un angio-CT pentru că știe că are un anevrism de aortă subrenală și atunci, cu această ocazie, la acest angio-CT se văd și arterele renale și constată că are și stenoză de arteră renală. Acestea se pot stenta (...)

Analizele de sânge nu dezvăluie nimic despre aceste boli. Sunt anumite analize particulare în determinarea acestor boli, dar nu analizele uzuale", a explicat dr. Rodica Niculescu.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel