Medicul epidemiolog Octavian Jurma explică, detaliat, pe contul său de Facebook, ”ce înseamnă răspândire comunitară intensă (peste pragul legal de carantină zonală de 3 la mie)”, dând exemplu Timișoarei.
”Să luăm Timișoara care astăzi are oficial 6.84. Asta înseamnă că 1 din fiecare 145 timișoreni testați s-au infectat (sunt pozitivi) în ultimele 14 zile. Avnd în vedere că la o rată de pozitivare peste 10% incidența reală este de 5 și 10 ori mai mare rezultă că aproximativ 1 din fiecare 13 - 25 de timișoreni s-a infectat în ultimele 14 zile”, notează acesta.
Ca să fie și mai bine înțeles, medicul mai dă un exemplu: soția sa a organizat o excursie în Zanzibar-Tanzania la care urmau să plece 12 persoane. Ca să nu rateze vacanța din cauza infecției, COVID-19 cei 12 au decis să se izoleze cu două săptămâni înainte de plecare, să evite orice ieșire care nu e urgentă, și să se testeze cu 48 de ore înainte. Cu toate precauțiile luate, o singură persoană din cele 12 s-a îmbolnăvit cu infecția COVID.
”Morala? Virusul face regulile, nu noi! Nu e vorba despre ce merităm sau ce putem, este despre ce poate virusul să facă chiar și în urma unui singur moment de slăbiciune sau neatenție. Momentul infectării trebuie amânat cu tot ce ne stă în putință ca persoană și ca societate. (...) Pe de altă parte, 12 persoane nu s-au infectat. Această statistică ne spune că e posibil să formăm grupuri mici de socializare pe termen mai lung care să ne permită să rezistăm la cele câteva luni în care suntem pe cont propriu sub ocupația COVID-19, până vom fi eliberați de vaccin. E strategie care se poate aplica și de sărbători”, subliniază acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.