Mișcarea este un concept mai larg decât exercițiul fizic în sine. Ea include orice tip de schimbare a poziției corpului sau a părților corpului. Mișcarea este esențială pentru funcționarea normală a corpului uman.
Acesta este un proces continuu care are loc în timpul activităților zilnice, cum ar fi mersul, alergatul, ridicarea obiectelor sau chiar respirația. Prin urmare, mișcarea este un aspect fundamental al vieții noastre și este necesară pentru menținerea sănătății și a funcționării corecte a corpului nostru.
Vezi și: Ce trebuie să știi despre slănină și țuică. Dr. Alin Popescu: Nimic nu e interzis
Ce este, de fapt, mișcarea
Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Interviurile DC MEDICAL și DC NEWS, ce înseamnă, de fapt, a face mișcare.
"Nu trebuie neaparat să fac sport. Trebuie mișcare. Urc câteva etaje pe jos, nu iau liftul pentru 2-3 etaje, nu iau autobuzul ca să mă duc până la magazinul din proximitate să iau o pâine.
Dau exemplul ăsta și copiilor mei. Sunt chestii care în stilul de viață sănătos nici măcar nu trebuie să îl legăm de sport. Trebuie să îl legăm de mișcare. E diferența asta pe care unii nu o sesizează între sport și mișcare", a explicat dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Vezi și: Ce înseamnă un stil de viață sănătos. Dr. Alin Popescu: E un concept atât de simplu
Mișcare - FOTO: Freepik@EyeEM
Diferența dintre mișcare și sport
Mișcarea este o acțiune generală care implică schimbarea poziției corpului sau a părților corpului. Aceasta poate include activități zilnice precum mersul pe jos, urcatul scărilor, curățenia sau grădinăritul. Mișcarea este esențială pentru menținerea sănătății și a funcției normale a corpului.
Pe de altă parte, sportul este o formă specifică de activitate fizică care implică reguli structurate, competiție și adesea o formă de organizare. În sport, există de obicei un scop definit, cum ar fi câștigarea unui meci sau a unei competiții. Sportul poate include activități precum fotbalul, baschetul, înotul, tenisul și multe altele.
"Sportul înseamnă echipament, reguli, teren. Mișcarea e la îndemâna oricui. Nu trebuie să ai anumiți pantofi, sau coechipieri. Dacă ne uităm către OMS recomandă 150 de minute de mișcare de intensitate moderată pe săptămână, nu sport. Sunt 5 calupuri a 30 de minute. E prea puțin, după mine. 150 de mișcare de minute pentru un sedentar, un mers alert înseamnă deja mișcare.
Dacă respectăm acest stil de viață sănătos, noi vrem să facem alinierea calorică mai sus. Aș vrea spre 3000 decât 1500. Trebuie să profităm și de caracterul ludic al meselor, un pahar cu vin. Trebuie să ai și mișcarea aliată. Mișcarea este fezabilă. Cu sportul e mai greu", a explicat dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.