Dacă te trezești cu urme de pernă pe față, pielea îți spune ceva. Este, de fapt, un semnal de alarmă pe care pielea ni-l transmite. Acele cute de dimineață ar putea fi un semn că trebuie să îți îmbunătățești rutina de îngrijire a pielii.
Descoperirea unor cute adânci pe față atunci când te trezești poate fi mai mult decât o simplă consecință a somnului. Aceste "urme de pernă", cum sunt numite uneori, pot fi, de fapt, mesagerii subtili ai pielii tale, dezvăluind secrete despre sănătatea și rutina ta de îngrijire a pielii.
De la impactul poziției tale de somn până la calitatea lenjeriei de pat, aceste semne pot oferi o privire în profunzime asupra sănătății pielii tale și a modului în care aceasta îmbătrânește.
Dacă vreodată te-ai trezit cu mult mai multe riduri decât aveai când te-ai culcat, probabil că ești familiarizat cu termenul "urme de pernă". De asemenea, denumite "riduri de somn" și "cute de somn", acestea pot fi un lucru înfricoșător de văzut, mai ales înainte să bei prima ceașcă de cafea dimineața.
Urmele de pernă, semnalul de alarmă transmis de piele
Urme de pernă pe față - FOTO: Freepik@showtimeagiryna
Experții explică ce provoacă, de fapt, urmele de pernă în primul rând, și dacă sunt un semn al unei probleme mai serioase și cum să le previi.
"Liniile de pe pernă sunt riduri temporare care apar din cauza poziționării faciale sau a corpului în timpul somnului, ceea ce duce la o presiune inegală și la plierea pielii", a explicat dermatologul dr. Kristina Collins, potrivit Huff Post.
"Ele sunt rezultatul presiunii repetitive asupra feței", a spus dermatologul dr. Teresa Song de la Marmur Medical.
Vezi și: De ce să adaugi scorțișoară în apa cu care speli pe jos. Trucul fabulos care îți va schimba viața
Pozițiile de dormit care provoacă urme de pernă pe față
Anumite poziții de dormit cresc șansele de a le crea, au spus experții.
"Persoanele care dorm pe o parte sau cu fața în jos se trezesc adesea cu aceste cute. Când consult pacienți cu probleme cosmetice, pot să-mi dau seama aproape întotdeauna pe ce parte a feței le place să doarmă, deoarece îmbătrânirea este mai avansată în acea parte", a spus Collins.
Vezi și: Durerile, asociate cu îmbătrânirea. Pot ascunde o afecțiune mortală. Detaliile care fac diferența
Ce legătură are felul în care dormim cu aspectul pielii
"Presiunea prelungită și repetitivă asupra acelorași zone ale feței poate contribui la îmbătrânirea prematură în acea zonă", a explicat Song.
Pe lângă poziția ta de somn, alte factori ar putea fi parte a problemei.
"Procesul natural de îmbătrânire joacă un rol. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră își pierde colagenul și elasticitatea, făcând-o mai predispusă la formarea acestor cute.
De asemenea, materialul lenjeriei de pat poate influența probabilitatea de a dezvolta urme de pernă. Materialele mai aspre pot crea linii mai pronunțate, în timp ce materialele mai netede precum mătasea sau satinul sunt mai puțin susceptibile să le cauzeze", a spus dermatologul dr. Sonia Badreshia.
Urmele de pernă de pe față, semnal de alarmă transmis de piele
Urmele de pernă de pe față ar putea fi un semn al sănătății pielii. În felul acesta, pielea ne transmite că are nevoie de îngrijire.
"Deși liniile de pe pernă sunt temporare, presiunea asupra anumitor zone ale pielii pe perioada nopții, în mod regulat, poate cauza o pierdere pe termen lung a țesutului colagenic și elastic, și o circulație proastă în acea regiune. Aceasta înseamnă că, în multe feluri, sfatul mamelor noastre de a "nu face acea față că s-ar putea să rămână așa" este adevărat", a spus Collins.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.