Murăturile sunt nelipsite de pe mesele românilor, indiferent de anotimp și însoțesc o mulțime de preparate, dar ce înseamnă atunci când, dintr-o dată, ți se face poftă de ele și-ți vine să le mănânci goale.
Acest lucru ascunde o problemă pe care o are corpul nostru, iar specialiștii trag un semnal de alarmă în acest sens.
Potrivit unui studiu din anul 2019, mai bine de patru milioane și jumătate de americani au consumat șase sau mai multe borcane cu murături într-un an, fie în saramură, fie în oțet.
Murăturile conțin 23% din doza zilnică de vitamina K, care este utilă corpului atunci când vine vorba despre coagularea sângelui și în plus, conține între 21% și 24% din doza zilnică recomandată de vitamina A, ce este benefică pentru sistemul imunitar și pentru vedere.
Dar ce înseamnă dacă îți e poftă de murături?
În primul rând, dacă ești femeie, multă lume va considera că ești însărcinată, pentru că gravidele poftesc adesea după castraveții murați.
Cu toate acestea, specialiștii avertizează și dezvăluie faptul că o poftă constantă de murături arată, de fapt, că ești deshidratat.
Când nivelul electroliților din organism scade îngrijorător de mult, organismul transmite către creier semnalul și astfel apare pofta de castraveți, gogoșari sau alte nebunii "tratate" cu saramură sau oțet.
Poate că nu întâmplător sportivii consumă des zeama din borcanele cu murături, tocmai pentru a-și restabili echilibrul de electroliți din corp.
Mai mult, pofta de murături mai poate arăta faptul că îți lipsește din organism o vitamină sau un mineral conținut de acest ingredient.
Totuși sunt și mulți experți care consideră că pofta de murături are legătură și cu faptul că acest aliment este sărat, un gust apreciat de corpul nostru și care, extrem de rapid, poate da dependență.
De asemenea, pofta de murături sau de alte alimente sărate poate arăta despre o persoană faptul că are probleme cu tensiunea arterială.
Ce beneficii au murăturile pentru sănătate
Murăturile au un conținut mare de vitamine și minerale, precum Calciul, Magneziul sau Potasiul.
Antioxidanții pe care îi conțin murăturile ajută în lupta organismului contra radicalilor liberi, substanțe care se formează în organism și care provoacă boli grave, cum sunt cancerul sau afecțiunile cardiace, potrivit a1.ro.
Murăturile ajută și diabeticii să își regleze nivelul de colesterol din organism, dar au și rolul de a întări sistemul imunitar prin aportul de lactobacili pe care îl aduc în organism.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.