Ce înseamnă dacă ești acasă și bei un pahar cu vin. Dr. Radu Țincu: Grad de dependență

Monika Baciu |
Data publicării:
alcool - FOTO: Freepik@tongpatong
alcool - FOTO: Freepik@tongpatong

Ce înseamnă dacă ești acasă și bei un pahar cu vin. Semnalul de alarmă la care să fii atent.

Vezi și: Cum să recunoști diferențele între durerea de gât virală și cea bacteriană. Semnele distincte dintre cele două

Alcoolul consumat în solitudine este un semnal de alarmă. Dr. Radu Țincu, șeful Secției de Toxicologie din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca din București, atrage atenția asupra unui comportament tot mai des întâlnit: consumul de alcool acasă, în solitudine, fără un context social.

"Dacă suntem acasă, singuri și consumăm alcool, fără niciun fel de context, de socializare, există un grad de dependență. Dependența fizică este greu de tratat. Sunt foarte mulți cercetători care spun că e nevoie de o perioadă egală de timp pentru a putea să salvezi un dependent de o substanță psihoactivă.

Este nevoie de o perioadă egală de timp pentru a restabili funcționarea sistemului nervos central", a explicat dr. Radu Țincu, șeful Secției de Toxicologie din Spitalul de Urgență Floreasca din București, expert al Agenției Europene pentru Droguri, la Digi 24.

Chiar și un pahar de vin consumat acasă, fără un context social sau de distracție, poate semnala o dependență latentă de alcool.

Vezi și: Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului

Când se consideră că ești alcoolic

Conform CDC, consumul excesiv de alcool este definit diferit pentru femei și bărbați. Femeile care beau mai mult de 8 băuturi pe săptămână și bărbații care depășesc 15 băuturi sunt considerați consumatori excesivi.

Consumul rapid al unui număr mare de băuturi într-un timp scurt, este și el un indicator important. Pentru femei, patru băuturi într-o perioadă de două-trei ore și pentru bărbați, cinci băuturi, reprezintă binge drinking.

Alcoolismul sau tulburarea de utilizare a alcoolului (AUD) este o afecțiune medicală ce se manifestă prin incapacitatea de a controla consumul de alcool, chiar și atunci când provoacă probleme fizice și emoționale. Aceasta poate evolua de la consum ușor de alcool la dependență severă, necesitând tratamente specializate, potrivit MedicineNet.

Vezi și: Biotina, rol promițător în protecția împotriva neurodegenerării induse de mangan. Protejează creierul

Consum de alcool - FOTO: Freepik

Factori de risc pentru alcoolism

Printre factorii care cresc riscul de alcoolism se numără consumul regulat și excesiv de alcool, istoricul familial de AUD, traumele din trecut și problemele de sănătate mintală. Persoanele care au aceste riscuri sunt mai susceptibile să dezvolte această afecțiune.

Consumul excesiv de alcool poate cauza daune semnificative, precum disfuncții sexuale, afecțiuni ale ficatului, probleme cardiace, osteoporoză și o imunitate scăzută. Aceste efecte pot deveni ireversibile, în special în cazul consumului pe termen lung.

Tulburarea de utilizare a alcoolului se dezvoltă în etape. De la consumul ocazional în scop recreativ, la dependență severă, boala poate duce la daune fizice și emoționale considerabile, afectând viața profesională și personală.

Vezi și: UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun

Prevenirea și tratamentul alcoolismului

Prevenirea alcoolismului presupune limitarea consumului și intervenția timpurie. Deși unele cazuri ușoare pot fi gestionate prin modificări ale stilului de viață, cazurile severe necesită tratamente specializate. Recunoașterea semnelor de dependență și căutarea ajutorului la timp sunt esențiale pentru o recuperare de succes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Ghid pentru jocul responsabil

21 ian 2025, 13:32
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel