Ce înseamnă dacă arăți mai în vârstă decât ești, de fapt. La ce boli ești predispus

Monika Baciu |
Data publicării:
varsta - FOTO: Freepik@koldunov
varsta - FOTO: Freepik@koldunov

Ce înseamnă dacă arăți mai în vârstă decât ești. Medicii susțin că ar trebui să vă îngrijoreze aspectul.

Ce înseamnă dacă arăți mai în vârstă decât ești.  Cercetătorii avertizează că s-ar putea să fii mai predispus la anumite boli. Într-o lume în care intervențiile estetice pot șterge câțiva ani de pe chip, persoanele care nu apelează la aceste metode de înfrumusețare reprezintă o oglindă a stării de sănătate.

Cercetătorii au avertizat că dacă arăți mai în vârstă decât ești ar putea fi un semn că ești mai expus riscului de boli legate de vârstă, cum ar fi osteoporoza, pierderea auzului și cataractă.

Academicienii din Olanda au ghicit vârsta a aproximativ 2.700 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 90 de ani, bazându-se doar pe imagini cu fața lor.

Rezultatele au arătat că participanții care arătau cu cinci ani mai tineri decât vârsta lor reală aveau abilități de gândire mai bune. Persoanele care arată mai în vârstă pot suferi de anumite probleme medicale, precum cataractă.

Vezi și: Blue Monday, cea mai tristă zi din an. Cum se manifestă simptomele celei mai triste zile ale anului

"Cu alte cuvinte, dacă arăți mai tânăr decât ești, atunci sănătatea sistemelor de organe, a corpului și a minții tale este probabil să reflecte acest lucru. Acesta nu este un studiu definitiv, dar este probabil cel mai bun studiu de până acum care oferă dovezi că vârsta percepută reflectă și îmbătrânirea internă.

Studiul demonstrează în mod clar că se întâmplă ceva, probabil la nivel biologic și dincolo de factorii obișnuiți ai stilului de viață, cum ar fi expunerea la UV sau fumatul", potrivit autorului principal, profesorul Tamar Nijsten, dermatolog la Centrul Medical Universitar Erasmus din Rotterdam, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Long COVID, cât timp pot dura simptomele în cazul unei infecții moderate. De ce este bine să mergi la medic și după ce te-ai vindecat

Studiu pe persoanele de peste 60 de ani

Cercetătorii au adunat imagini – realizate din față și din lateral – cu 2.679 de persoane care nu purtau machiaj sau bijuterii. Participanții aveau, în medie, 66 de ani.

Un grup independent de 27 de persoane a estimat apoi vârsta fiecăruia pe baza exclusivă a aspectului lor. Fiecare voluntar a primit un scor de vârstă perceput, calculat luând diferența dintre vârsta lor și vârsta estimată.

De exemplu, cineva care arată cu șapte ani mai tânăr decât vârsta biologică ar avea un scor de șapte. Cu cât scorul este mai mare, cu atât o persoană arată mai tânără.

După estimarea vârstei și calcularea scorurilor, experții și-au revizuit datele privind stilul de viață și sănătatea, cum ar fi greutatea, obiceiurile de fumat și starea de sănătate.

Vezi și: Medicina de familie, deficitară. Peste 100 de localități fără asistență medicală primară

Concluziile, publicate în British Journal of Dermatology, au dezvăluit că grupurile care arătau cu cinci ani mai tinere decât vârsta lor s-au comportat mai bine la testele cognitive.

Cohortă a fost cu 15% mai puțin susceptibilă să sufere de boli pulmonare obstructive cronice – afecțiuni pulmonare care cauzează dificultăți de respirație – și cu 24% mai puțin expuse riscului de osteoporoză.

Persoanele cu aspect mai tânăr au fost, de asemenea, cu 16% mai puțin susceptibile de a dezvolta cataractă și cu 24% mai puțin expuse riscului de a se confrunta cu pierderea auzului legată de vârstă.

Echipa a remarcat că cei care au avut cel mai mare scor de vârstă au fost în principal bărbații (61%).

Vezi și: Uleiul esențial de brad din bradul de Crăciun. O româncă, inginer chimist format în România, descoperire genială în Canada. Tibirna: Se obține în câteva ore

Vârsta, indiciu de diagnostic

Cercetătorii au spus că descoperirile lor, bazate doar pe dovezi observaționale, susțin ideea că medicii să folosească vârsta pe care cineva o arată ca un "indiciu de diagnostic".

Studiul nu a examinat motivele care au stat la baza acestei constatări.  Dar echipa crede că procesul biologic care face că fața să pară mai în vârstă - cum ar fi mai puțină grăsime și dezvoltarea ridurilor - se află, de asemenea, în spatele modificărilor aduse densității tisulare și osoase, care sunt legate de afecțiunile de sănătate.

Cercetătorii au observat că persoanele incluse în studiu au fost europene, astfel încât sunt necesare studii viitoare pentru a examina dacă rezultatele se aplică diferitelor populații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel