Ce înseamnă dacă ai transaminazele crescute. Bolile pe care le indică

Monika Baciu |
Data publicării:
transaminazele crescute - FOTO: Freepik@rawpixel.com
transaminazele crescute - FOTO: [email protected]

Ce înseamnă dacă ai transaminazele crescute. Medicamentul care poate duce la creșterea valorii.

Transaminazele sunt enzime hepatice, denumite și ALT (alanină aminotransferază) și AST (aspartat aminotransferază). Acestea sunt prezente în principal în ficat și, într-o măsură mai mică, în alte organe. Valorile crescute ale transaminazelor înseamnă, în general, că există daune sau inflamații la nivelul ficatului sau al altor organe care conțin aceste enzime.

Dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic gastroenterolog, a explicat pe pagina sa de TikTok, de ce cresc transaminazele. 

"Transaminazele pot să crească în infecții, dar frecvent din cauza tratamentului infecțiilor, în special a paracetamolului. În perioada COVID, aveam frecvent bolnavi cu transaminaze crescute, unii din cauza COVID-ului, iar unii din cauza paracetamolului",  a explicat dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic gastroenterolog, a explicat pe pagina sa de TikTok. 

Vezi și: Medicamentele care conțin metamizol, sub ancheta EMA. Ar putea provoca reacții adverse severe. Alexandru Rafila: Toată lumea a folosit acest produs

Transaminazele crescute, cauze

Creșterile ușoare și asimptomatice (mai puțin de cinci ori limita superioară normală) ale nivelurilor de alanină transaminază și aspartat transaminază sunt frecvente în îngrijirea primară. O abordare bazată pe prevalența bolilor care cauzează creșteri asimptomatice ale transaminazelor poate ajuta medicii să identifice eficient boli hepatice comune și grave.

Cele mai frecvente cauze ale nivelurilor crescute ale transaminazelor sunt boala hepatică grasă non-alcoolică și boala hepatică alcoolică. Cauzele mai puțin obișnuite includ leziunile hepatice induse de medicamente, hepatitele B și C, și hemocromatoza ereditară.

Cauzele rare includ deficiența de alfa1-antitripsină, hepatita autoimună și boala Wilson.

Vezi și: Ce înseamnă dragostea adevărată. Radu Leca: Aia e!

Transaminazele crescute - FOTO: Freepik@cfff999

Sursele extrahepatice, cum ar fi tulburările tiroidiene, celiachia, hemoliza și tulburările musculare, sunt, de asemenea, asociate cu creșteri ușoare ale transaminazelor. Evaluarea inițială ar trebui să includă evaluarea sindromului metabolic și a rezistenței la insulină.

Scorul fibrozei bolii hepatice grase non-alcoolice și indicele bolii hepatice alcoolice/non-alcoolice pot fi utile în evaluarea nivelurilor ușor crescute ale transaminazelor.

Dacă testarea pentru cauzele comune este consistentă cu boala hepatică grasă non-alcoolică și în rest nu prezintă anomalii, este adecvată o încercare de modificare a stilului de viață. Dacă creșterea persistă, ar trebui luată în considerare ecografia hepatică și alte teste pentru cauzele mai puțin obișnuite, potrivit National Library of Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel