Ce înseamnă cu adevărat fericirea. Semnele că ești fericit

Larisa Opait |
Data publicării:
Fericire - Foto: Freepik @user8647581
Fericire - Foto: Freepik @user8647581

Fericirea este un concept complex și multidimensional, care variază de la o persoană la alta, de la o cultură la alta, ea nu este la fel pentru toată lumea.

De obicei, fericirea este o stare emoțională caracterizată prin sentimente de bucurie, satisfacție, mulțumire și împlinire. În timp ce fericirea are multe definiții diferite, este adesea descrisă ca implicând emoții pozitive și satisfacție de viață. 

Atunci când majoritatea oamenilor vorbesc despre adevăratul sens al fericirii, ei ar putea să vorbească despre cum se simt în momentul prezent sau să se refere la un sentiment mai general al felului în care simt despre viață în general.

O altă definiție a fericirii vine de la filozoful antic Aristotel, care a sugerat că fericirea este singura dorință umană, iar toate celelalte dorințe umane există ca o modalitate de a obține fericirea.

El credea că există patru niveluri de fericire: 

- fericirea din mulțumirea imediată

- fericirea din comparație și realizare

- fericirea din contribuții pozitive

- fericirea din atingerea împlinirii

Două componente cheie ale fericirii sunt:

Echilibrul emoțiilor

Toată lumea experimentează atât emoții pozitive, cât și negative, sentimente și dispoziții. Fericirea este, în general, legată de trăirea mai multor sentimente pozitive decât negative.

Satisfacția vieții

Aceasta se referă la cât de mulțumit te simți cu diferitele domenii ale vieții tale, inclusiv relațiile, munca, realizările și alte lucruri pe care le consideri importante.

Semne de fericire

În timp ce percepțiile despre fericire pot fi diferite de la o persoană la alta, există câteva semne cheie pe care psihologii le caută atunci când măsoară și evaluează fericirea.

Unele semne cheie ale fericirii includ:

Simțind că trăiești viața pe care ți-ai dorit-o

Starea de bine generală și un echilibru în emoții

Simțind că ești conectată și aliniată cu viața

Să te bucuri de relații sănătoase și deschise cu ceilalți

Simțind că ai realizat ceea ce îți dorești în viață

Te simți mulțumit și împlinit de viața ta

A te simți pozitiv mai mult decât negativ

Fiind deschis către idei și experiențe noi

Experimentarea recunoştinţei

Simțind că trăiești viața cu un sens și un scop

Dorind să-ți împărtășești fericirea și bucuria cu ceilalți

Să dăruiești și să fii de ajutor

Făcând lucruri pozitive pentru ei 

Oamenii fericiți simt și ei toată gama de emoții umane precum furie, frustrare, plictiseală, singurătate și chiar tristețe. Dar chiar și atunci când se confruntă cu disconfort, ei au un sentiment al optimismului că lucrurile se vor îmbunătăți, că pot face față a ceea ce se întâmplă și că se vor putea simți din nou fericiți. 

Tipuri de fericire

Aristotel, unul dintre cei mai influenți filosofi greci, a făcut o distincție între două feluri diferite de fericire: hedonia și eudaimonia.

Hedonia

Fericirea hedonică este derivată din plăcere. Cel mai adesea este asociat cu a face ceea ce se simte bine, îngrijirea de sine, împlinirea dorințelor, experimentarea plăcerii și simțirea unui sentiment de satisfacție. De exemplu, mâncatul unei mese delicioase, savurarea unui vin bun sau relaxarea la plajă sunt exemple de fericire hedonică.

Eudaimonia

Acest tip de fericire este derivat din căutarea virtuții și a sensului. Componente importante ale bunăstării eudaimonice, inclusiv sentimentul că viața ta are sens, valoare și scop. Este asociat mai mult cu îndeplinirea responsabilităților, investiția în obiective pe termen lung, preocuparea pentru bunăstarea altor oameni și respectarea idealurilor personale. 

Aceasta include dezvoltarea morală și intelectuală, participarea activă în comunitate și contribuția la binele comun. O viață eudaimonică implică practici constante ale virtuților precum curajul, justiția, înțelepciunea și cumpătarea.

Cercetările sugerează că oamenii fericiți tind să se claseze destul de sus în ceea ce privește satisfacția vieții eudaimonice și mai bine decât media în ceea ce privește satisfacția lor hedonică. 

Fericirea poate sa fie cu momente scurte și intense de bucurie. Poate fi declanșată de experiențe plăcute, cum ar fi savurarea unei mese delicioase sau primirea unei vești bune. Se mai referă la starea de bine pe termen lung, care rezultă dintr-o viață trăită în mod echilibrat și satisfăcător. Aceasta poate fi influențată de factori precum sănătatea mentală, relațiile stabile și realizările personale. 

Cel mai important este să luați în considerare modul în care definiți personal fericirea. Fericirea este un termen larg care înseamnă lucruri diferite pentru diferiți oameni. În loc să privești fericirea ca un punct final, poate fi mai util să te gândești la ce înseamnă fericirea cu adevărat pentru tine și apoi să lucrezi la lucruri mici care te vor ajuta să devii mai fericit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel