Ce înghețată trebuie să mănânci ca să nu te îngrași. Medic: Asta e ideal. Nu trebuie să o elimini

Monika Baciu |
Data publicării:
Ce inghetata trebuie sa mananci ca sa nu te ingrasi – FOTO: Pexels@Teejay
Ce inghetata trebuie sa mananci ca sa nu te ingrasi – FOTO: Pexels@Teejay

Înghețata este desertul răcoritor al sezonului cald. Nutriționiștii atrag atenția că înghețata îngrașă.

Înghețata poate să vă cauzeze neplăceri în ceea ce privește kilogramele. Nutriționiștii susțin că o porție mică de înghețată conține mult zahăr, ceea ce afectează dieta. Medicul Amalia Arhire a explicat pe pagina sa de Facebook cum să consumăm înghețata fără a avea probleme cu kilogramele.

”Mulți apelează la înghețată pentru a se răcori într-o zi călduroasă! Însă o înghețată are combinația de grăsime cu zahăr care îngrașă atât de mult într-un volum mic!

Asta nu înseamnă că trebuie să o elimini, cu să o mănânci cu măsură! Și dacă e vorba de copilul tău să i-o oferi la o gustare și să o compenseze cu o oră de mișcare!”, a scris medicul pe Facebook.

Vezi și: Ce înseamnă scrâșnirea dinților. Ce afecțiuni ascunde bruxismul

Înghețata conține foarte multe calorii, grăsimi și zahăr. O cupă de înghețată de vanilie are 222 kcal, iar cea de ciocolată are 254 kcal. Majoritatea acestor calorii provin din cantitatea de zahăr ridicată, dar și din cantitatea ridicată de grăsimi.

Un consum constant de înghețată crește greutatea. Și să nu uităm că este cremoasă, este rece, incredibil de bună la gust și creeză dependență. Această dependență este creată de nevoia creierului pentru confort și plăcere, nu de nevoile nutriționale ale corpului. Medicul ne explică câtă înghețată putem mânca.

”Ai grijă însă la numărul de cupe și la cornet/topping! Ideal să fie fără cornet sau cu unul mic și să fie până în 60-70 g! Dacă vrei 2 cupe, una să fie de sorbet - eu am avut una de sorbet de mango și una de ciololată neagră!

Totul m-a costat până în 250 calorii și am făcut 23000 de pași așa că am ars zahărul și grăsimile din ea! Nu uita, înghețata poate fi provocarea verii pentru mulți, pe lângă ice tea/sucurile din fructe/frappe uri sau bere!

Nu faceți exces cu aceste alimente și băuturi, hidratați-vă cu apă și faceți mișcare după ce le consumați și veți trece de vară foarte bine!”, a mai scris medicul.

Vezi și: Deficit de cadre medicale, deși există posturi libere. Rafila: Trebuie să găsim o soluție

Înghețata dă dependență

Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a constatat că persoanele care au mâncat înghețată s-au bucurat de ea mai puțin pe măsură ce trecea timpul. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că înghețata modifică centrul de recompensă al creierului, făcându-l mai puțin plăcut și trimițând un semnal de a mânca mai mult pentru a obține același sentiment euforic.

”Rezultatele noastre oferă dovezi noi că, consumul frecvent de înghețată, independent de grăsimea corporală, este legat de o reducere a responsabilității regiunii de recompensă la om, paralel cu toleranța observată în dependența de droguri.

Datele implică, de asemenea, că aportul unei anumite alimente dense din punct de vedere energetic are ca rezultat o responsabilitate atenuată a regiunii de recompensă în mod specific față de acel aliment, ceea ce sugerează că aspectele senzoriale ale alimentației și ale învățării recompenselor pot conduce la specificitate”, arată studiul.

Înghețata, cauza răcelilor, doar un mit

Cât privește mitul cu roșu în gât de la înghețată, medicul a dezvăluit de unde a pornit acest mit, subliniind că fiecare dintre noi poate avea predispoziție la răceli după consumul de băuturi și alimente reci, dar doar în anumite condiții.

”Corpul nostru este obișnuit cu o anumită temperatură, care variază de la o persoană la alta, de la 36 la 37.5 de grade, acestea sunt variațiile normale. În momentul în care venim cu ceva rece, homeostazia, adică starea de la nivelul gâtului și a mucoasei respiratorii, se schimbă datorită diferenței de temperatură. La nivelul mucoasei avem apărare, există niște celule care previn apariția bolilor. Când sunt diferențe de temperatură imunitatea dă puțin înapoi și atunci suntem ușor mai predispuși să luăm virusuri, în consecință, nu înghețata este cea care duce la roșu în gât, ci imunitatea mai scăzută”, a spus dr. Oana Vârban, medic specialist pediatru.

Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel