Siguranța alimentară este o cerință de bază, reglementată de normele naționale și/sau internaționale și care trebuie să fie îndeplinită de operatorii din domeniu. Pe data de 7 iunie se marchează Ziua Mondială a Siguranței Alimentare, zi ce a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU în anul 2018.
Sub umbrela acestei zile cu o puternică însemnătate la nivel internațional. Astfel, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a lansat un ghid legat de alimentație.
”Siguranța alimentară este un efort colectiv. Fiecare componentă este vitală! Sistemul de siguranță al UE – de la fermă la furculiță – respectă unele dintre cele mai înalte standarde de siguranță alimentară din lume.
Alături de Comisia Europeană și agenții precum European Food Safety Authority (EFSA), ANSVSA reunește toate resursele pentru ca dumneavoastră și familia dumneavostră să vă bucurați mereu de mese fără griji. O alimentație mai sigură este cheia pentru o sănătate mai bună!”, notează ANSVSA.
Mâncare mai sigură, sănătate mai bună
Tema Zilei mondiale a siguranţei alimentare în 2022 este "Safer food, better health" ("Mâncare mai sigură, sănătate mai bună"), atrăgând atenţia în privinţa nevoii de îmbunătăţire a sănătăţii umane şi în privinţa nevoii de prevenire, detectare şi gestionare a riscurilor transmise prin alimente, anunță Organizația Mondială a Sănătății.
Ce informații oferă eticheta produselor
Etichetele de tip „A se utiliza până la” sau „A se consuma de preferință înainte de” sunt necesare pentru a informa consumatorii referitor la durata de timp pentru care pot fi păstrate alimentele și la modul în care pot fi depozitate.
Comisia Europeană estimează că până la 10% dintre cele 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare generate anual în UE sunt asociate cu marcajul de datare de pe produsele alimentare.
”A se utiliza până la se referă la siguranța alimentară. Este o instrucțiune de utilizare a alimentelor până la o anumită dată, după care acestea nu mai pot fi consumate în siguranță și pot cauza probleme de sănătate.
Acesta apare pe produse proaspete, cu grad ridicat de perisabilitate, pește, carne, salate și lactate, care vă pot îmbolnăvi dacă sunt consumate după termenul de valabilitate. A se consuma de preferință înainte de se referă la calitatea alimentelor.
Atât timp cât respectați instrucțiunile de depozitare, alimentele pot fi consumate în siguranță și după data recomandată, însă este posibil să nu mai aibă același gust sau aceeași textură.
După această dată, nu se garantează că alimentele vor fi la fel de proaspete, gustoase, crocante etc. ca înainte de aceasta, însă nu vă vor dăuna sănătății. Așadar, nu trebuie neapărat să le aruncați imediat!”, arată ghidul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.