Ce indică gura despre sănătatea ta generală. Gura este un loc foarte ocupat, fiind implicată în a mânca, a bea, a respira, a zâmbi, a se încrunta și a vorbi la orice oră din zi. Este vulnerabilă la atacul constant al microbilor, precum și la uzura cauzată de activitatea aproape constantă.
Fiind un portal către tractul respirator și digestiv al organismului, gura este, de asemenea, o fereastră către sănătatea dumneavoastră generală. Iată câteva dintre numeroasele afecțiuni care pot afecta gura umană.
Caria dentară
Caria dentară este comună în toate etapele vieții și este legată de un număr uimitor de afecțiuni, inclusiv boli cardiovasculare, demență, ulcer gastric și insuficiență renală.
Bacteriile care trăiesc în gura noastră secretă acizi care erodează suprafața smalțului dintelui, provocând carii (carii). Dacă cariile sunt lăsate netratate, bacteriile vor ataca dentina mai moale de sub smalț și, în cele din urmă, vor infecta pulpa interioară a dintelui. Simptomele includ pete decolorate pe dinți, sensibilitate la cald și rece, respirație urât mirositoare și dureri de dinți sau de maxilar, potrivit MSN.
Boala gingivală
Boala gingivală începe cu gingivita, o inflamație a gingiilor caracterizată prin gingii umflate, roșii, care sângerează ușor. Inflamația este cauzată de acumularea de bacterii (sub formă de placă) la baza dinților. Dacă nu este tratată, boala poate evolua spre parodontită, o infecție gingivală severă care poate distruge țesutul gingival și osul care susține dinții.
Tulburare a articulației temporomandibulare
Tulburarea articulației temporo-mandibulare sau TMD este o afecțiune dureroasă care implică articulația maxilarului care leagă maxilarul inferior de craniu, o articulație complexă și laborioasă, implicată în mestecat, înghițit, vorbit și bâiguit. Simptomele TMD pot include dureri la nivelul maxilarului, dificultăți la deschiderea sau închiderea gurii și un zgomot de clic sau pocnitură în timpul mișcării maxilarului.
Bruxism
Bruxismul constă în încleștarea sau scrâșnirea dinților atunci când nu mănânci. Deoarece are loc, de obicei, în timpul somnului, este considerat o tulburare de mișcare legată de somn, deși se poate întâmpla și în timpul stării de veghe.
Este cel mai frecvent la copii și poate fi asociat cu stresul și apneea de somn la vârsta adultă. Semnele că este posibil să strângeți sau să scrâșniți din dinți includ somnul slab, dureri de cap, dureri de gât și de maxilar, dinți uzați sau deteriorați și adâncituri festonate în limbă.
Odontome
Odontomele sunt tumori benigne compuse din țesut dentar care pot apărea ca un dinte în plus sau o colecție de dinți mici. Este cel mai frecvent tip de tumoare dentară, diagnosticată de obicei în adolescență sau la începutul vârstei adulte.
Simptomele sunt adesea absente, dar pot include durere, umflături și erupția întârziată a dinților permanenți. Într-un caz notabil din Chennai, India, s-a descoperit că o tumoare din maxilarul inferior al unui băiat de șapte ani conținea 526 de dinți în plus.
Fisuri oro-faciale
Unii copii se nasc cu o despicătură în cerul gurii și/sau buza, cunoscută sub numele de fantă palatină și fantă labială. Fisurile pot apărea la nivelul buzei, al palatului sau la ambele; și pe o parte a gurii sau pe ambele.
Această afecțiune apare foarte devreme în timpul sarcinii, atunci când țesuturile sau structurile osoase ale buzei și gurii embrionului nu fuzionează corect, ca urmare a unor factori genetici și de mediu, cum ar fi deficiența de acid folic, fumatul, diabetul, obezitatea, infecțiile virale și utilizarea anumitor medicamente în timpul sarcinii.
Respirație urât mirositoare
Respirația urât mirositoare a fost catapultată în lumina reflectoarelor de o campanie de marketing a companiei Listerine din anii 1920, care a promovat o clătire antiseptică - folosită pe atunci pentru spălarea podelelor și tratarea gonoreei - ca leac pentru "halitoza cronică" (și, întâmplător, declanșând generații întregi de anxietate socială cu privire la respirația urât mirositoare).
Halitoza este cauzată, de obicei, de pietre la amigdale, carii dentare, boli ale gingiilor și infecții orale sau sinusale, dar poate indica și afecțiuni mai grave, precum diabetul, cancerul pulmonar și fibroza chistică.
Gura uscată
Gura uscată - de fapt, xerostomia - este o afecțiune comună care nu este o afecțiune în sine, ci mai degrabă un simptom sau un efect secundar. Poate fi cauzată de medicamente care reduc fluxul salivar, respirația pe gură din cauza congestiei nazale, deshidratare, afectarea glandelor salivare, cum ar fi în urma radioterapiei împotriva cancerului, și afecțiuni autoimune, cum ar fi sindromul Sjögren, care atacă celulele salivare.
Gura uscată afectează atât calitatea vieții, cât și sănătatea orală, provocând disconfort, afectând capacitatea de a gusta, îngreunând vorbirea și înghițirea și crescând vulnerabilitatea la cariile dentare și la infecțiile fungice.
Sindromul gurii usturătoare
Sindromul gurii usturătoare este o afecțiune dureroasă definită de o senzație de arsură recurentă sau continuă la nivelul limbii, buzelor sau gurii. Este adesea însoțită de uscăciunea gurii și de modificări ale gustului și este cel mai frecventă la femeile aflate la postmenopauză. Cauza sindromului este puțin înțeleasă, dar poate fi legată de leziunile nervoase cauzate de schimbările hormonale.
Reacții de hipersensibilitate orală
Reacțiile de hipersensibilitate orală sunt reacții anormale în interiorul și în jurul gurii la cantități chiar mici de substanțe de obicei inofensive, inclusiv alimente, medicamente, amalgame dentare și anestezice.
Simptomele pot include reacții alergice care pun viața în pericol, cum ar fi anafilaxia, sau simptome mai ușoare, cum ar fi umflături, mâncărimi, arsuri sau ulcerații în gură, precum și un tip de gingivită care face ca gingiile să devină roșu aprins. Reacția poate fi imediată sau întârziată, ceea ce poate îngreuna identificarea substanței de vină.
Ulcerații bucale
Aftele sunt leziuni mici și superficiale care se găsesc pe limbă, pe partea interioară a obrajilor, pe buzele interioare sau pe cerul gurii. Aftele - cunoscute și sub numele de afte - sunt cele mai frecvente și, de obicei, se rezolvă de la sine, dar aftele pot fi legate și de o mare varietate de afecțiuni, inclusiv de infecții virale, cum ar fi COVID-19, de boli gastrointestinale, cum ar fi celiachia și boala Crohn, de tulburări autoimune, precum și de tumori benigne sau maligne.
Cancerul oral
Cancerul oral este al optulea cel mai frecvent cancer la bărbați, afectând aproximativ 200.000 de persoane din întreaga lume în fiecare an, în special adulți mai în vârstă. Pot fi implicate toate părțile gurii, inclusiv buzele (unde expunerea la razele UV este adesea un factor), limba, palatul, obrajii și gingiile.
Cel mai frecvent tip este carcinomul cu celule scuamoase, legat de consumul de tutun și alcool și de virusul papiloma uman (HPV). Semnele la care trebuie să fiți atenți includ răni sau ulcerații care nu se vindecă, pete albe sau roșii, dinți pierduți, sângerări, dificultăți de înghițire și pierdere în greutate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.