Ficatul este un organ vital care îndeplinește numeroase funcții, inclusiv eliminarea deșeurilor, filtrarea substanțelor chimice și stocarea substanțelor nutritive. Durerea de ficat este dificil de identificat din cauza lipsei de receptori de durere.
Cu toate acestea, dacă vă confruntați cu dureri de ficat, acestea pot fi însoțite de dureri în jurul abdomenului și al spatelui. Inflamația, leziunea sau boala hepatică determină ficatul să preseze pe capsula lui Glisson, un țesut protector plin de nervi sensibili la durere.
Simptome
Ficatul, situat în partea superioară dreaptă a abdomenului, este adesea afectat de durerea de ficat. Simptomele includ dureri persistente în partea superioară a abdomenului, plenitudine sau balonare, dureri ascuțite și sensibilitate la atingere.
Dacă durerea de ficat este cauzată de o boală hepatică subiacentă, aceasta poate provoca, de asemenea, oboseală, icter, mâncărimi ale pielii, urină închisă la culoare, uscăciune a gurii, diaree, greață, pierderea poftei de mâncare, pierdere neintenționată în greutate și crampe musculare. Durerea poate fi resimțită și în alte zone ale corpului, cum ar fi umerii, spatele și stomacul. Simptomele pot varia în funcție de cauză, potrivit Health.
Diferențele dintre durerea vezicii biliare și a ficatului
Vezica biliară, un organ în formă de pară aflat sub ficat, este adesea cauza durerii. Aceasta este mai severă și mai ascuțită, provocând adesea senzații bruște, asemănătoare unor valuri, după mesele grele sau după ce te culci noaptea.
Dacă problemele vezicii biliare, cum ar fi calculii biliari, cauzează durerea, simptomele suplimentare pot include transpirație, greață, vărsături și dureri în piept. Atât problemele hepatice, cât și cele ale vezicii biliare au simptome care se suprapun, așa că este esențial să consultați un doctor pentru o evaluare medicală completă pentru a determina sursa durerii.
Cauze
Durerea de ficat poate fi cauzată de diferite afecțiuni, fiecare cu simptome unice. Hepatita, o afecțiune care rezultă din inflamarea ficatului, poate provoca o durere sau un disconfort în partea superioară dreaptă a abdomenului, alături de urină închisă la culoare, scaune palide, icter, oboseală, dureri articulare, greață și vărsături.
Ciroza, o afecțiune cronică care provoacă leziuni hepatice permanente, adesea nu prezintă simptome până când ficatul este grav afectat.
Boala ficatului gras, o afecțiune care cauzează umflarea și deteriorarea ficatului, poate provoca dureri ușoare în partea superioară dreaptă a abdomenului, oboseală, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare și icter.
Cancerul hepatic, o boală care afectează aproximativ 900.000 de persoane la nivel mondial, poate provoca disconfort în partea superioară dreaptă a abdomenului pe măsură ce boala progresează.
Obstrucția căilor biliare poate provoca, de asemenea, dureri de ficat, urină închisă la culoare, febră, mâncărimi, greață și vărsături.
Abcesele hepatice, o colecție de puroi în interiorul ficatului, pot duce la dureri severe sau dureri în tot abdomenul.
Chisturile hepatice, saci plini de lichid, pot provoca dificultăți de respirație, digestie, balonare abdominală, umflături și sângerări interne.
Când să consulți un medic
Durerea abdominală persistentă sau recurentă poate indica o problemă hepatică subiacentă. Solicitați asistență medicală dacă durerea de ficat este însoțită de alte simptome, cum ar fi îngălbenirea pielii și a ochilor, oboseală cronică, modificări ale culorii urinei sau scaunului, greață, vărsături sau umflături abdominale.
Durerea hepatică severă poate necesita asistență medicală de urgență, inclusiv durere bruscă și severă, leșin, vărsături de sânge, febră mare cu icter și dificultăți de respirație.
Tratament
Tratamentul durerii de ficat depinde de cauză și poate implica medicamente, modificări ale stilului de viață sau intervenții chirurgicale. Bolile cronice ale ficatului, cum ar fi hepatita virală, boala ficatului gras, ciroza sau cancerul hepatic, se concentrează pe încetinirea progresiei bolii, pe prevenirea unor daune suplimentare și pe gestionarea simptomelor.
Modificările stilului de viață includ o dietă echilibrată, o activitate fizică regulată, consumul de apă din abundență și evitarea alcoolului. Pentru a gestiona durerea hepatică pot fi recomandate medicamente fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală, dar este important să consultați un medic înainte de a lua orice medicament. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), ar trebui evitate, deoarece acestea pot afecta ficatul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.