Ce fructe să mănânci pentru a-ți proteja creierul și pentru a scăpa de AVC

Monika Baciu |
Data publicării:
Ce fructe să mănânci pentru a-ți proteja creierul și pentru a scăpa de AVC - FOTO: Freepick
Ce fructe să mănânci pentru a-ți proteja creierul și pentru a scăpa de AVC - FOTO: Freepick

Fructele protejează creierul și pot reduce riscul unui accident vascular cerebral. 

Fructele au un rol bine determinat în funcționarea organismului. Cercetătorii au stabilit că fructele, dar și legumele ne țin departe de boli.

"Un măr pe zi ține doctorul departe." Uneori, cuvintele vechi au un oarecare adevăr. Această veche zicală ar putea fi schimbată în "O porție de fructe pe zi ține atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale departe". Și, se pare, cu cât mai multe porții cu atât mai bine!

Consumul de fructe scade riscul de accident vascular cu 11%

Multe studii au arătat că consumul de fructe și legume este, în general, un lucru sănătos de făcut. Acest obicei reduce, de asemenea, riscul de a suferi de boli de inimă.

Un grup de medici din Franța au căutat dovezi că consumul de fructe și legume scade, de asemenea, riscul de a suferi un accident vascular cerebral, potrivit revistei Neurology.

Informațiile combinate din cele șapte studii au arătat că consumul de fructe a redus riscul de a avea un accident vascular cerebral.

”Fiecare porție suplimentară de fructe consumate pe zi a scăzut riscul de accident vascular cerebral cu 11%. Atunci când se uită la "fructe și legume" aportul împreună, fiecare porţie suplimentare consumate pe zi a scăzut riscul de accident vascular cerebral cu aproximativ 5% (jumătate din reducerea riscului de accident vascular cerebral furnizate de consumul de fructe).

Acest efect pozitiv al consumului de fructe se poate datora efectului pozitiv pe care îl are asupra tensiunii arteriale și a colesterolului ridicat. Hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat sunt factori de risc puternici pentru accidentul vascular cerebral.

Rezultatele sugerează, de asemenea, că mai multe fructe, cu atât mai bine!”, notează revista Neurology.

Vezi și: Parodontoza, boala cronică provocată inclusiv de stres. Semnele la care să fim atenți. Medic: Cauza principală este igiena orală precară

Fructele de pădure, bogate în polifenoli

Fructele de pădure sunt bogate în polifenoli. Acestea contribuie la echilibrarea circulației sangvine, astfel fiind recomandate persoanelor care suferă de boli cardiovasculare.

Fructele de pădure au un conținut caloric scăzut, sunt bogate în apă și conţin necesarul zilnic de potasiu şi de vitamina C, indicată pentru prevenirea îmbătrânirii premature a celulelor.

Fructele de pădure previn tulburările cognitive care apar odată cu înaintarea în vârstă şi deschid calea bolii Alzheimer sau a altor forme de dementă.

Vezi și: Yes Man, "boala" de a spune NU. Problemele care duc la acest comportament și cum vă dăunează asta

Ce este accidentul vascular cerebral. Trei semne care-ți pot salva viața

Un accident vascular cerebral, sau atac cerebral, este cauzată de pierderea bruscă a fluxului sanguin la creier sau sângerare în interiorul capului. Un accident vascular cerebral poate provoca celulele creierului să moară. Acesta poate provoca paralizie, probleme de vorbire, probleme de memorie și raționament, comă, și, eventual, moartea.

Din fericire, există modalități eficiente de a preveni accidentul vascular cerebral.

Dacă dezvoltați un accident vascular cerebral, solicitarea imediată de asistență medicală vă poate ajuta să vă reduceți șansele de deces și invaliditate, mai notează Neurology.

Vezi și: Ochii uscați și problemele pe care le ascund: Asociere semnificativă cu anxietatea și depresia

Două tipuri de accident vascular

Există două tipuri de accident vascular cerebral sau atac cerebral. Accidentul vascular cerebral ischemic este cauzat de o întrerupere a fluxului sanguin către creier. Accidentul vascular cerebral hemoragic este cauzat de sângerarea din interiorul creierului.

80% din toate accidentele vasculare cerebrale sunt ischemice. Accidentul vascular cerebral ischemic poate fi cauzat de îngustarea arterelor mari la creier, de asemenea, cunoscut sub numele de ateroscleroză. Dacă se formează un cheag în vasele gâtului, bucățile se pot rupe și pot bloca un vas de sânge cerebral.

Cheaguri pot forma, de asemenea, în inimă și de călătorie de fluxul de sânge la vasele cerebrale, în cazul în care acestea devin depuse.

Accidentul vascular cerebral hemoragic este cauzat de spargerea unui vas de sânge în creier. Acesta reprezintă 20% din accidente vasculare cerebrale. Hemoragia subarahnoidiană apare atunci când există pete slabe pe arterele creierului (anevrisme) care izbucnesc și acoperă creierul cu sânge.

Vasele de sânge din creier pot izbucni, de asemenea, dacă sunt slăbite de hipertensiune arterială, diabet și îmbătrânire.

Îngrijirea medicală imediată este esențială pentru persoana care are un accident vascular cerebral sau un atac cerebral. Noile tratamente funcționează numai dacă sunt administrate în câteva ore de la debutul unui accident vascular cerebral. De exemplu, un medicament care elimină cheagurile trebuie administrat în decurs de 3 ore de la debutul accidentului vascular cerebral.

Citește mai departe AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel