In acest an, populația generală cu vârsta peste 18 ani, poate obține evaluarea și diagnosticarea unui consum personal de alcool, completând online chestionarul AUDIT. Vezi chestionarul AICI
Consumul de alcool poate fi riscant, nociv și extrem de nociv.
”AUDIT-ul (Alcohol Use Disorder Identification Test) este un test de evaluare si auto-evaluare a comportamentului de consum de alcool, dezvoltat de către Organizația Mondială a Sănătășii, în peste 20 de ani de cercetări la nivel internațional. Este singurul instrument de evaluare a comportamentului de consum de alcool care oferă rezultate valide, indiferent de gen, vârstă sau țara de apartenență fiind utilizat în peste 190 de țări din lume”, arată Alcohelp.
Identifică comportamentul de consum de alcool
Testul este ușor de aplicat, simplu de înțeles și rapid de parcurs. Identifică în faze incipiente comportamentul de consum de alcool la risc, înainte de a se ajunge la abuz sau dependență de alcool.
”Completarea chestionarului este confidențială, conține doar 10 întrebări (durează 2-3 minute), iar rezultatul este obținut la final. Interpretare rezultate:
• Între 0 și 7 porții - Consum nepericulos pentru sănătate;
• Între 8 și 15 porții - Consum riscant;
• Între 16 și 19 porții - Consum nociv;
• Peste 20 de porții - Consum extrem de nociv, arată Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.
Sprijin medical, în funcție de tipologia consumatorului de alcool
În funcție de rezultatele chestionarului, persoana va fi îndrumată spre personal medical de specialitate.
”Consumul de alcool poate avea consecințe grave și multiple asupra sănătății (majoritatea fiind doză-efect). De aceea, evaluarea cantității de alcool consumate de fiecare persoană aduce o informație extrem de utilă privind riscului medical corespunzător la care se expune.
Medicul de familie este furnizorul de servicii medicale de prim contact și se află în poziția de a interveni prin măsuri de screening și intervenții pentru reducerea efectelor nefavorabile ale consumului de alcool.
El este în măsură să evalueze și să își educe pacienții privind limitele consumului sănătos și să influențeze astfel reducerea riscurilor asociate consumului dăunător de alcool”, mai notează Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.
Vezi și: Deficit de cadre medicale, deși există posturi libere. Rafila: Trebuie să găsim o soluție
Alcoolul, a treia cauză de moarte
În ceea ce privește consumul de alcool, situația este mai complexă. Ministerul Sănătății notează că bolile pe care le poate provoca consumul excesiv de alcool sunt de ordinul zecilor.
Pe lângă tulburările mentale și de comportament, consumul de alcool mai poate provoca miopatie alcoolică, gastrită alcoolică sau chiar otrăvire prin expunerea la alcool.
Consumul de alcool este considerat un factor de risc pentru peste 200 de afecțiuni medicale, printre care diverse tulburări mintale (inclusiv dependența sau sevrajul de etanol), boli netransmisibile precum ciroza hepatică sau bolile cardiovasculare, boli infecțioase (HIV sau tuberculoză) și traumatisme sau leziuni provocate prin diverse accidente.
Consumul de alcool este a treia cauză de boală şi moarte prematură pentru populaţia generală, fiind, la nivel mondial, responsabil pentru mai mult de 200 de boli, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Conform ultimului Raport al OMS (2018), în România, consumul de alcool raportat la efectivul populației în vârstă de 15 ani și peste (consumatoare și neconsumatoare de alcool) a fost de 12,6 litri/cap (în anul 2016).
Consumul de alcool raportat exclusiv la populația băutoare a fost de 26,6 litri la bărbați și 9 litri la femei.
Aproape 70% din populația în vârstă de 15 ani și peste a consumat alcool în ultimele 12 luni (80% din bărbați și 54,5% din femei).
Doar 6,5% din bărbați și 19% din femei nu au fost abstinenți pe toată durata vieții. Mai puțin de unul din 10 foști băutori renunță la alcool.
Deși nivelul consumului de alcool a scăzut progresiv (de la 15 litri în anul 2010 la 12,6 litri în 2016), România depășește cu peste 3 procente mediile europene ale consumului pentru toți anii de studiu. În ultimul deceniu, consumul de alcool neînregistrat a scăzut de la 7 litri în 2010 la 2,2 litri în 2016.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.