Ce fel de apă să bei: plată sau minerală. Care este mai potrivită. Avem nevoie de apă pentru aproape toate procesele din corp. Apa joacă un rol în menținerea temperaturii normale, în lubrifierea articulațiilor, în protejarea măduvei spinării și în eliminarea deșeurilor din organism.
De asemenea, consumul suficient de apă previne deshidratarea, o stare la care ajungi atunci când nu ai suficiente lichide în organism și care poate provoca o varietate de simptome, cum ar fi modificări ale dispoziției, pietre la rinichi și constipație.
O parte din aportul de apă din timpul zilei provine din alimentele pe care le consumați sau din alte lichide pe care le beți. Dar apa obișnuită oferă toate beneficiile fără calorii, zahăr sau alte potențiale dezavantaje ale unora dintre celelalte surse de apă.
Care apă este mai potrivită
Oamenii aleg uneori apele carbogazoase în general - ca alternative atunci când doresc să reducă consumul de alte băuturi carbogazoase. De fapt, un studiu din septembrie 2020 publicat în Medicine a observat că a existat o cerere crescută în rândul americanilor pentru apa minerală într-un interval de 10 ani din acest motiv.
Având în vedere acest lucru, este posibil să vă întrebați ce ingrediente se află în diferite ape carbogazoase, precum și beneficiile consumului de apă carbogazoasă în general.
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook care apă este mai potrivită.
”Apă plată sau cu bule? Hidratează la fel, balonează diferit. Apa este vitală pentru organism, un element miraculos fără de care viața nu ar exista. Pe lângă faptul că toate alimentele (cu excepția uleiului) conțin în proporții variabile apă, e sănătos să o bem și ca atare, mai ales când afară este soare.
Vezi și: Care este primul semn al îmbătrânirii. La ce să fii atent. Dacă ai ASTA, înseamnă că îmbătrânești
Câtă apă trebuie să consumăm zilnic?
Asta depinde de gradul de activitate fizică, de temperatura exterioară și de caracteristicile fizice ale fiecărui individ. Pierdem apă zilnic prin transpirație și urină, apă ce trebuie înlocuită astfel încât starea de hidratare a organismului să rămână constantă. Cu cât bem mai multă apă cu atât urinăm mai des, echilibrul hidric este menținut de hormoni și este prea puțin influențat de consumul voluntar de apă.
Deci nu, nu este obligatoriu să consumăm 2 litri de apă pe zi! Apa hidratează și remineralizează, indiferent de marcă sau conținutul de gaz/bule. Care e diferența dintre apa plată și cea carbogazoasă? În primul rând conținutul de dioxid de carbon, apoi cel de bicarbonat/pH și, nu în ultimul rând, de mineralele (calciu, magneziu, sodiu).
Dacă măsurăm cantitatea totală de minerale din apă, vorbim despre reziduul uscat, care este de 316 mg/l în apa plată, respectiv 1530 mg/l în apa cu bule. Sunt aceste diferențe importante pentru sănătate? Dacă aveți probleme renale/predispoziție la calculi, alegeți apa plată, cu reziduu uscat minim; dacă aveți tensiune crescută, tot apa plată este opțiunea - e săracă în sare”, a scris dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
Vezi și: Mușcăturile de țânțari, efect devastator. Mihai Craiu: Nu este bine! Mergeți la medic
Mituri despre apă
”În lipsa oricărei patologii, alegeți apa care vă place…important e să beți apă. Contrar miturilor/zvonurilor, apa carbogazoasă nu îngrașă! Ba mai mult, are proprietăți antiacide, stimulează tranzitul intestinal și golirea gastrică, combate greața și indigestia, constipația și arsurile de stomac.
Conținutul crescut de minerale o face ideală pentru consum în caz de transpirație excesivă/sport intens, îi dă un gust intens, iar prezența bulelor creează o efervescență plăcută la degustare. Doar atunci când este băută în exces provoacă balonare”, a mai explicat dr. Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.