Ce faci dacă e cutremur noaptea. Ce este "triunghiul supraviețuirii" și de ce trebuie să ai un rucsac de URGENȚĂ. Biriș: Se rămâne fără curent și fără semnal la telefon

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
ce faci daca e cutremur noaptea. FOTO: Freepik @innu-asha84
ce faci daca e cutremur noaptea. FOTO: Freepik @innu-asha84

Cutremure puternice au avut loc în această dimineață, în Turcia și România. Cum trebuie să ne comportăm în caz de cutremur și de ce este important să avem un ”plan al familiei”.

Cutremurele de mare amploare din Turcia, de 7,8 și 7,5 grade pe scara Richter, și multitudinea de replici dintre cele două, ce au avut loc în această dimineață, soldate cu mii de morți și răniți, dar și cu pagube materiale însemnate,  precum și cutremurele din România, de 4,5 grade, cu patru replici de peste 2 grade, readuc în discuție cum trebuie să ne comportăm atât înainte de cutremur, cât și în timpul  sau după cutremur.

”Este foarte importantă pregătirea în prealabil, adică să avem acasă un mic strict necesar, un rucsac pentru situații de urgență, în care să fie alimente, să fie medicamente, plus un plan, în cazul în care va fi un cutremur și se rămâne fără energie electrică sau fără semnal la telefonia mobilă.

Se face un plan împreună cu familia, unde ne întâlnim dacă se întâmplă ceva. Sunt și recomandările imediate, ca în cazul unui cutremur să nu ne panicăm, unii specialiști recomandă să ne adăpostim, așa este și campania la nivelul României, în care se recomandă să se adăpostească chiar și dacă este percepția că este un cutremur mic, cât trece valul de cutremur, după care să se evacueze din clădirea respectivă”, a declarat locotenent colonel Andrei Biriș, purtător de cuvânt ISU Cluj, în exclusivitate pentru DCMedical.

În cazul în care cutremurul se petrece noaptea, Biriș afirmă că ”se recomandă să se facă adăpostirea sub grindă sau în apropierea pereților, este cunoscut ca și triunghiul supraviețuirii, adică dacă plafonul cade și ne aflăm lângă un perete este posibil ca împreună cu podeaua și peretele să se formeze un triunghi și vorbim și de niște chestiuni importante, cred că acestea ar fi mai important de subliniat, faptul că sunt foarte multe clădiri care nu mai reprezintă siguranță din punctul de vedere al cutremurului și nu se fac acele lucrări prin care să se întărească rezistența clădirilor.

Este foarte important ca lumea să conștientizeze pericolul cutremurului și să prevină astfel de situații care sunt la clădirile vechi, așa cum au fost și în Turcia și care au produs aceste tragedii”, a mai spus locotenent colonel Andrei Biriș.

Biriș: Un mic rucsac poate fi de foarte mare ajutor

Mai mult decât atât,  purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, a ținut să menționeze importanța comportamentului imediat cutremurului.

”Noi nu ar trebui să transmitem publicului larg faptul că este o situație fără ieșire. Există un mod de comportament imediat, care este recomandat prin campaniile naționale, Nu tremur la cutremur, în care sunt clipuri de prezentare pentru școli, instituții sau casă.

De asemenea este prezentat și ghidul fiecărei familii, cum se poate pregăti pentru o astfel de situații de urgență, acel rucsac, acel plan. Este foarte important să se aducă în atenție aceste aspecte, pentru că un mic rucsac poate fi de foarte mare ajutor.

Aici este nevoie să aveți și un radio pe baterii, un mijloc de comunicare prin care să se poată asculta indicațiile autorităților, care în cazul unui cutremur, ce nu poate fi preconizat unde va afecta infrastructura critică, poate fi vorba de căi de acces, și astfel, prin autoritățile locale se anunță cum se pot proteja, cum să reacționeze astfel încât să se minimizeze efectele negative ale unei situații de urgență de amploare sau a unui dezastru”, a mai spus reprezentantul ISU Cluj.

Totodată, acesta a subliniat cât de mult contează pregătirea individuală a fiecăruia dintre noi, în situațiile de urgențe.

”Sunt persoane care au nevoie de insulină și atunci trebuie să își facă rezerve de insulină pentru câteva zile și care să fie accesibile. Fiecare pentru el trebuie să își construiască acel plan de pregătire. Nu se poate să îl pregătească cineva mai bine decât poate el singur. Doar trebuie să conștientizeze că este un risc și trebuie să se pregătească”.

Ce conține rucsacul de urgență

Fiecare familie trebuie să aibă un plan de urgență, dar și o trusă de supraviețuire care să conțină obiecte care să permită supraviețuirea pentru 3-5 zile. Articolele componente trebuie verificate și înlocuite/schimbate periodic (o dată la 6 luni) pentru că pot expira.

Mai jos sunt principalele categorii de articole care trebuie să existe în trusa de supraviețuire

- Apă. Cel puţin 4 l de apă/persoană/zi. Dacă aveţi animale de companie nu uitaţi să prevedeţi apă şi pentru ele (cca. 30 ml. de apă/kg. animal/zi). Depozitaţi apa într-un loc rece şi întunecos. Înlocuiţi apa o dată la 6 luni.

ATENŢIE! Apa este esenţială supravieţuirii. În caz de maximă urgenţă, se poate obţine apă potabilă prin fierbere timp de 10 minute.

- Alimente. Compacte şi uşoare care nu necesită răcire, fierbere ori coacere. Iată câteva exemple de alimente pe care puteţi să le pregătiţi: mâncare în cutii de conserve (nu uitaţi deschizătorul), alimente deshidratate, batoane energizante, biscuiţi de secară, dulceaţă, sucuri, cafea, ceai.d

După caz, alimente pentru nevoi speciale: mâncare pentru bebeluşi, lapte etc. Dacă aveţi animale de companie, nu uitaţi mâncarea acestora. Dacă trebuie să încălziţi anumite alimente prevedeţi un aragaz de campanie şi combustibil.

Îmbrăcăminte și încălțăminte. Pentru fiecare persoană, în funcţie de anotimp. De asemenea, nu uitaţi lenjeria de corp.

- Un sac de dormit. Sau 2 pături călduroase pentru fiecare persoană.

- O trusă de prim-ajutor. Să conţină: medicamentele personale şi reţete. (Atenție! Nu uitaţi să scrieţi pe un bilet numele doctorului de familie) analgezice, antiseptice la nevoie, articole sau accesorii necesare pentru aparatul auditiv, scaunul rulant etc.

- Aparate utile. Aparat radio AM/FM cu baterii de schimb. (Nu uitaţi să înlocuiţi bateriile anual!)lanternă/persoană şi baterii de schimb; un fluier (semnalul convenţional în caz de urgenţă este de fluierături scurte); un telefon mobil, o cartelă telefonică, cablu și un acumulator suplimentar

- Articole pentru copii. Jocuri, în funcţie de vârsta membrilor familiei. Cărţi de colorat, creioane, jucării pentru copii

- Articole de igienă. hârtie igienică, hârtie umedă de mâini, batiste de hârtie; articole personale: săpun, şampon, deodorant, pastă de dinţi, periuţă de dinţi, pieptene, etc.; saci de bucătărie

- Acte personale. Carte de identitate, carnete de asigurări medicale; bani; numere de telefon importante, potrivit site-ului oficial FII PREGĂTIT.

Vezi și: Multitasking, obiceiul "comunist" care ne obosește și îmbătrânește înainte de termen. Tot mai mulți oameni și tineri îl pun în practică. Leca: Generează stres! Atunci a început să existe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel