Ce faci dacă ai E.coli. Semnele de alarmă la care sa fii atent. Ciuhodaru: Poate distruge rinichii și hematiile

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
E.coli Foto: Freepik @Ruslan Batiuk @teksomolika
E.coli Foto: Freepik @Ruslan Batiuk @teksomolika

DSP Constanța a emis o alertă de E.coli pe litoral, iar medicul Tudor Ciuhodaru oferă sfaturi cruciale pentru prevenirea infecțiilor bacteriene la copii.

DSP Constanta a dat alerta de E.coli la Marea Neagră (vezi plajele AICI)

În acest context, medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă și oferă prin intermediul unei postări pe Facebook un ghid practic pentru a evita infecțiile severe cu Escherichia coli, în special în rândul copiilor.

Atenție. Infecția cu Escherichia coli poate face ravagii printre copii. Nimeni nu a uitat cazul copiilor de la Argeș iar acum pe litoral au fost înregistrate niveluri crescute de bacterii chiar și în apa mării (duble față de cele admise).

Mic ghide de suraviețuire.  Până când educația pentru sănătate va fi predată în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut:

1. Prevenția este cea mai bună soluție pentru a evita o îmbolnăvire.

2. Nu vă scăldați în apele contaminate și respectați regulile individuale de igienă.

3. Risc crescut de infecţie şi de evoluţie severă au copiii şi vărstnicii, gravidele precum şi cei imunodeficienţi sau boli cronice.

4. Suspiciunea de infecţie este legată de apariţia următoarelor semne şi simptome: crampe şi dureri abdominale intense (spontan şi la palpare), diaree severă, apoasă la început, ce poate deveni sangvinolentă (în funcţie de tulpina patogenă), grețuri, vărsături, febra poate fi mică sau absentă.

5. Starea pacienților se poate degrada foarte rapid

Principalele manifestări ale bolii sunt cele digestive: scaunele moi, apoase, numeroase, chiar până la 20 scaune/zi, greaţa şi vărsăturile, dureri abdominale difuze (frecvent sub formă de crampe).

Manifestările extra-digestive sunt adesea febra şi frisonul, cefaleea, semne de deshidratare - sete, uscăciunea mucoasei bucale, scăderea tensiunii arteriale, amețeli şi, nu în ultimul rând, alterarea stării generale.

8. Simptomele de alarmă ce impun imediat prezentarea la spital sunt febră cu valori ridicate, slăbiciune, astenie, confuzie, paloare generalizată, reducerea diurezei (micțiuni rare, reduse cantitativ, cu urină concentrată, închisă la culoare) eventual hematurie, hematoame ce pot semnala apariția unor complicații renale sau hematologice.

9. !!! Nu temporizați prezentarea la medic dacă:
a) pacientul prezintă diaree explozivă, cu sânge sau care trenează peste 48 de ore, dureri abdominale intense (spontan şi la palpare), cu alterarea stării generale (astenie, amețeli, iritabilitate, confuzie, micțiuni rare, reduse cantitativ, cu urină concentrată, închisă la culoare, eventual hematurie sau hematom, paloare).

b) pacientul se încadrează în grupele la risc: cei foarte tineri sau foarte vârstnici, cei cu status imun compromis.

10.Tratamentul trebuie să înceapă imediat. Cel mai mare pericol este deshidratarea de peste 10%, în urma diareilor severe, care impune tratamentul în spital. La copii semnele se instalează repede.

!!! Nu uitați și nu neglijați aceste recomandări. Tulpinile virulente, în mod particular E. coli 0157ce produce toxina Shiga, inclusă printre agenţii bioterorişti, pot distruge şi hematiile şi rinichii, generând forme grave enterohemoragice de gastroenterite cu deshidratare severă, sindrom hemolitic-uremic cu insuficienţă renală rebelă la măsurile de terapie intensivă şi chiar deces.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel