Anxietatea poate să apară la orice vârstă, indiferent de sex sau activitate, însă cele mai frecvente stări sunt pentru categoria persoanelor active, între 20 și 40 de ani.
”Anxietatea este una dintre cele ami frecvente probleme din sfera psiho-emoționale. În sine, reprezintă o teamă fără motiv, o stare de neliniște, o agitație. Poate avea și manifestări fizice în sensul că puetm transpira, putem avea un tremur, palpitații, probleme de respirație. Este trăită de pacient ca o teamă de boală, de moarte, de a înnebuni de fapt, se poate duce chiar către stări de depersonalizare. Clar nu te mai poți concentra în acel moment, pentru că frica este foarte intensă, apogeul reprezintă atacul de panică, care de multe ori se termină cu o prezentare într-o cameră de gardă a unui spital pe motiv de atac vascular sau infarct miocardic”, a explicat medicul psihiatru Mihai Bran, pentru DC Medical, subliniind că atât de puternice sunt stările încât se poate crede că fizic există aceste probleme și nu că sunt doar psihice.
Atacul de panică îți dă senzația că mori, dar nu este deloc așa. Vorbim despre o stare de teamă intensă, o stare de neliniște și anxietate, chiar dacă nu există un pericol real.
Atacul de panică apare brusc, uneori chiar și în timpul somnului, însă simptomele lui nu sunt periculoase. Care sunt simptomele:
-pulsul accelerat
- transpirație
- tremurături
- dureri precordiale
- dificultăți de respirație
- greață
- amețeală
- gură uscată.
Ce faci când ai atac de panică. Tehnici să-ți învingi atacul de panică
Tratarea atacurilor de panică este un proces îndelungat care este necesar să fie asistat de psihoterapeut. În ameliorarea atacurilor de panică se recomandă preponderent terapia cognitiv-comportamentală și terapia de expunere.
Medicul susține că dacă se cunosc factorii declanșatori, unele atacuri de panică se pot evita, iar pentru a rări aceste atacuri trebuie să ai un stil de viață sănătos, să eviți stresul, să te odihnești, să ai o alimentație corectă, să eviți cafeaua, ciocolata, băuturile energizante și cele răcoritoare cu conținut de cofeină, să nu fumezi.
"Sunt folositoare și medicamentele, cu toate că ele nu se adresează direct atacului de panică, ci mai degrabă anxietății și depresiei care favorizează apariția atacurilor de panică. Se folosesc benzodiazepinele, inhibitorii pe bază de serotonină și antidepresivele, pe care le poate prescrie medicul psihiatru pentru reducerea frecvenței producerii atacurilor de panică.
Totodată, exercițiile fizice, practicarea unor hobby-uri, exercițiile de respirație, meditația și anumite tehnici de relaxare sunt binevenite. De asemenea, sunt necesare ședințe de psihoterapie, iar dacă atacurile de panică sunt dese și puternice se recomandă și administrarea medicamentelor prescrise de medicul psihiatru", spune psihoterapeutul Lavinia Stoian.
Respiratul în pungă pe timpul unui atac de panică: mit sa adevăr?
Oxigenul inspirat din atmosferă se va transforma la nivelul plămânilor fiind eliminat afară sub forma dioxidului de carbon, în timp ce oxigenul inspirat într-un spațiu închis va fi înlocuit cu dioxid de carbon, ducând la imposibilitatea de a ne mai putea oxigena.
Hiperventilatia este provocată de lipsa dioxidului de carbon, care poate înrăutăți starea de anxietate. Pentru a ajută la restabilirea nivelului optim de dioxid de carbon în organism, rugați persoană să respire într-o pungă de hârtie.
Punga se plasează în dreptul gurii și nasului, astfel încât aerul expirat să poată fi reinspirat. Puneți-o să repete de zece ori și apoi să respire fără pungă timp de 15 secunde. Nu repetați de mai mult de trei ori acest procedeu, deoarece ar putea să aibă efectul invers și să creeze un exces de dioxid de carbon în organism.
Ei bine, specialiștii susțin că respiratul în pungă în cazul unui atac de panică nu pare o idee prea bună, pentru că aplicând această tehnică, cu fiecare respirație dioxidul de carbon va lua locul oxigenului din pungă, crescând riscul de a ne sufoca.
De fapt, pentru a elimina din manifestările unui atac de panică, avem nevoie fix de acest lucru... de oxigen.
Este foarte important să nu lăsați persoana singură niciodată. Cel mai bine este să ramâneți alături până își revine complet, pentru a vă asigura că nu este nevoie de asistență medicală de urgență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.