Ce face mai mult rău? Fumul sau nicotina?

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
fum
fum

Arderea. Multă lume crede că nicotina este principala vinovată de problemele de sănătate ale fumătorilor. Cu toate acestea, deși nu este lipsită de riscuri și creează dependență, nicotina nu este principalul dușman. 

Contrar credințelor populare, niciuna dintre cele trei afecțiuni asociate fumatului - cancerul pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică și bolile cardiovasculare - nu este cauzată de nicotină sau tutun, în sine, ci de inhalarea fumului de țigară, fum produs prin arderea tutunului. Realitatea este că oamenii fumează pentru nevoia de nicotină, dar mor din cauza substanțelor nocive eliberate în urma arderii tutunului.

Studiile arată că atunci când aprindem o țigară se ating temperaturi de până la 9000C și se formează peste 6.000 de substanţe, dintre care experţii în sănătate publică au identificat aproximativ 100 ca fiind cauzele sau potenţialele cauze ale unor boli asociate direct fumatului - cancer bronho-pulmonar, oro-faringian, afecțiuni cardio-vasculare cronice și boli pulmonare cronice obstructive. Astfel a apărut ideea de a crea produse care să elimine arderea, precum și  gudronul și fumul în scopul reducerii riscurilor.

Suntem cu toții obișnuiți să vedem și să auzim mesajele de avertizare referitoare la efectele nocive ale fumatului. Dar, până acum, nu ni s-a spus suficient de des și de bine documentat științific că partea de FUM din FUMat este responsabilă pentru majoritatea bolilor asociate fumatului. Pentru informații verificate, fundamentate științific, despre procesul de ardere, intrați pe www.ardereaesteproblema.ro.

* Material realizat cu susținerea Philip Morris România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel