Ce este terapia cognitiv comportamentală (TCC). Lista bolilor pentru care este utilizată

Larisa Opait |
Data actualizării: | Data publicării:
terapia cognitiv comportamentala - Foto: Freepik @fateetech
terapia cognitiv comportamentala - Foto: Freepik @fateetech

Terapia cognitiv comportamentală (TCC) este o formă de psihoterapie care se concentrează pe identificarea și schimbarea gândurilor și comportamentelor negative.

Se concentrează pe schimbarea gândurilor negative automate care pot contribui și ne pot agrava dificultățile emoționale, depresia și anxietatea. Aceste gânduri negative spontane au, de asemenea, o influență dăunătoare asupra stării noastre de spirit.

Prin TCC, gândurile greșite sunt identificate, conștientizate și înlocuite cu gânduri mai obiective și realiste. 

Principiile de bază ale terapiei cognitiv comportamentală 

TCC se bazează pe conceptul că gândurile, emoțiile și comportamentele sunt interconectate. Gândurile disfuncționale pot duce la emoții și comportamente negative. De exemplu, o persoană care crede că este inutilă poate experimenta sentimente de tristețe și poate evita activitățile sociale.

Un obiectiv principal al TCC este identificarea gândurilor negative automate și a credințelor iraționale. Terapeutul ajută pacientul să înțeleagă cum aceste gânduri contribuie la suferința lor și cum pot fi schimbate pentru a îmbunătăți starea de bine.

Vezi și:

Ce înseamnă wellness și cum să îți creezi un echilibru interior și exterior. Tehnici de mindfulness pentru reducerea stresului

Dieta care provoacă tumori în corp. Multă lume o ține. S-a descoperit că declanșează cancer de colon

Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie

TCC utilizează tehnici și strategii bazate pe cercetare pentru a ajuta pacienții să-și schimbe gândurile și comportamentele. Aceste tehnici includ restructurarea cognitivă, expunerea graduală la situații temute și antrenamentul în abilități de rezolvare a problemelor.

La ce ajută terapia cognitiv comportamentală

Terapia cognitiv-comportamentală poate fi folosită ca un tratament pe termen scurt pentru a ajuta persoanele să învețe să se concentreze asupra gândurilor și convingerilor prezente. Este utilizată pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, inclusiv:

- Dependențe

- Probleme de furie

- Anxietate

- Tulburare bipolară

- Depresie

- Tulburări de alimentație

- Atacuri de panică

- Tulburări de personalitate

- Fobii 

Pe lângă afecțiunile de sănătate mintală, s-a descoperit că terapia cognitiv-comportamentală îi ajută pe oameni să facă față:

- Dureri cronice sau boli grave

- Divorț sau despărțiri

- Durere sau pierdere

- Insomnie

- Stimă de sine scăzută

- Probleme de relație

- Managementul stresului

Vezi și - Cum să scapi de stres în doar 10 minute. Trucul simplu care te face mai fericit în 8 săptămâni

Astăzi, terapia cognitiv-comportamentală este una dintre cele mai bine studiate forme de tratament. S-a dovedit a fi eficient în tratamentul unei game de afecțiuni mentale, inclusiv anxietate, depresie, tulburări de alimentație, insomnie, tulburare obsesiv-compulsivă, tulburare de panică, tulburare de stres post-traumatic și tulburare de consum de substanțe. 

Terapia cognitiv-comportamentală este o abordare terapeutică puternică și versatilă, care ajută pacienții să-și schimbe gândurile și comportamentele disfuncționale. Prin aplicarea principiilor și tehnicilor TCC, persoanele pot experimenta o ameliorare semnificativă a simptomelor și o îmbunătățire a calității vieții. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel