Ce este terapia cognitiv-comportamentală și de ce este eficientă în tratarea tulburărilor mintale. Un instrument puternic împotriva depresiei și anxietății

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
terapia cognitiv comportamentala Foto: Freepik
terapia cognitiv comportamentala Foto: Freepik

Terapia cognitiv-comportamentală oferă o metodă eficientă de a transforma modurile de gândire și comportament pentru a îmbunătăți sănătatea mintală.

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este o tehnică de terapie care se concentrează pe ajutarea indivizilor să-și schimbe modelele de gândire și comportament prin schimbarea gândurilor și a interpretărilor evenimentelor din viață. Este eficient în tratarea afecțiunilor de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea și tulburarea bipolară.

Sesiunile TCCconstau de obicei din 6-20 de sesiuni unu la unu, dar unele pot avea mai multe. Acesta poate lua, de asemenea, forma de sesiuni de grup. Asociația Americană de Psihologie explică faptul că gândirea și comportamentul neajutorat pot duce la suferință psihologică, iar oamenii pot învăța modalități mai benefice de gândire și comportament.

Noile obiceiuri pot ameliora simptomele condițiilor mentale și fizice și permit indivizilor să acționeze în moduri mai benefice. Teoria centrală este că problemele apar din evenimentele și semnificațiile pe care oamenii le atribuie acestora, iar gândurile nefolositoare pot împiedica încrederea în diferite situații. TCC poate ajuta indivizii să facă schimbări pozitive în sentimentele și acțiunile lor și să le echipeze cu strategii de abordare pentru a face față provocărilor.

Cum funcționează de fapt terapia cognitiv comportamentală

TCC este o formă de psihoterapie care se concentrează pe gândurile și credințele prezente, având ca scop identificarea, provocarea și schimbarea modului în care o persoană vede o situație. Aceasta implică o evaluare individuală, stabilirea obiectivelor, verificarea regulată a stării de spirit a persoanei, stabilirea în colaborare a agendelor, revizuirea sarcinilor de casă și atribuirea de sarcini suplimentare la sfârșitul sesiunilor.

TCC își propune să transforme modurile de gândire și de comportament care stau în calea modului în care o persoană ar dori să-și trăiască viața. Aceasta implică identificarea percepțiilor negative sau a distorsiunilor care afectează comportamentul, ceea ce poate face o persoană mai susceptibilă la mentalități inutile, sărind la concluzii și văzând situațiile ca fiind catastrofale. TCC se concentrează pe provocarea acestor gânduri automate și compararea acestora cu realitatea.

Atunci când o persoană vede o situație într-un mod mai util, suferința lor poate scădea, și ei pot lua acțiuni sau să ia decizii care sunt mai susceptibile de a-i servi pe termen lung. De exemplu, o fobie dentară poate fi abordată de un terapeut TCC, încurajând persoanele afectate să vadă tratamente dentare viitoare într-un mod nou și să conceapă o modalitate de a aborda vizitele dentare în pași mici, gestionabile pentru a depăși frica.

În timpul unui curs de TCC, o persoană poate dezvolta o conștientizare a gândurilor automate, nefolositoare, poate contesta ipotezele care stau la baza, poate distinge între fapte și gânduri inutile și poate să dezvolte un mod mai util de a gândi și de a vedea situațiile.

Citește și: Febra musculară: de ce apare și cum poți reduce durerea. De ce febra nu este tot timpul un semn al unui antrenament bun

Foto: Freepik @shurkin_son

Terapia cognitiv-comportamentală vs alte tipuri de terapie

Există diferite tipuri de terapie disponibile pentru a ajuta oamenii să depășească probleme specifice. Unele dintre cele mai frecvente tipuri includ terapia comportamentală dialectică, desensibilizarea mișcărilor oculare și terapia de reprocesare, terapia interpersonală, terapia psihodinamică, terapia focalizată pe emoții, terapia de atenție și terapia asistată de animale. Fiecare tip are propriile sale avantaje și dezavantaje.

Terapia comportamentală dialectică se concentrează pe mindfulness, reglarea emoțiilor și acceptarea gândurilor neplăcute.

Desensibilizarea mișcărilor oculare și terapia de reprocesare ajută la schimbarea reacțiilor adverse la amintirile traumatice.

Terapia interpersonală ajută la recunoașterea și schimbarea modelelor negative în relații.

Terapia psihodinamică ajută la identificarea și depășirea sentimentelor sau comportamentelor neajutorate datorate experiențelor trecute.

Terapia focalizată pe emoții ajută la identificarea, reglementarea și rezolvarea emoțiilor fără a le suprima.

Terapia Mindfulness ajută la observarea și acceptarea prezentului fără judecată.

Terapia asistată de animale reduce anxietatea.

TCC este considerată standardul de aur al terapiei datorită cercetărilor extinse care o susțin și alinierea cu modelele moderne ale minții și comportamentelor umane. Ajută indivizii să-și schimbe percepțiile, afectând comportamentul și starea lor de spirit și poate ajuta cu afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia și durerea cronică.

Pentru a beneficia de TCC, persoanele ar trebui să găsească un profesionist calificat și să consulte un medic pentru recomandări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel