Stopul cardiac este pierderea bruscă a funcției cardiace la o persoană care poate sau nu a fost diagnosticată cu boli de inimă. Stopul cardiac poate apărea brusc sau în urma altor simptome. Stopul cardiac este adesea fatal, dacă nu sunt luate măsurile adecvate imediat. Ca în cazul lui Maradona, de cele mai multe ori stopul cardiac se petrece în afara unui spital (adică pacienții nu sunt internați când li se produce stopul)
Spre exemplu, în fiecare an, doar în Statele Unite se petrec peste 350.000 de stopuri cardiace în afara unui spital, arată experții de la Asociația Americană a Inimii.
Este un atac de cord (infarctul) la fel ca stopul cardiac?
Nu! Termenul „infarct” este adesea folosit în mod greșit pentru a descrie stopul cardiac. În timp ce un atac de cord poate provoca stop cardiac, cei doi termeni nu înseamnă același lucru.
Atacul de cord – adică infarctul - este cauzat de un blocaj care oprește fluxul de sânge către inimă. Un atac de cord (sau infarct miocardic) se referă la moartea țesutului cardiac muscular datorită pierderii aportului de sânge. Infarctul poate fi înțeles ca o problemă de „circulație”. Atacul de cord este destul de grav, uneori fatal.
În schimb, stopul cardiac este cauzat atunci când sistemul electric al inimii funcționează defectuos. Inima nu mai bate corect. De aici și numele: funcția de pompare a inimii este „stopată” sau oprită.
Stopul cardiac poate fi cauzat de ritmurile cardiace neregulate, numite aritmii. O aritmie comună asociată cu stop cardiac este fibrilația ventriculară. Fibrilația ventriculară apare atunci când camerele inferioare ale inimii încep brusc să bată haotic și să nu pompeze sânge.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.