Radioterapia stereotaxică este un tratament radioterapic de mare precizie, prin care se administrează doze semnificative de RT într-o singură ședintă sau un număr foarte limitat de fracțiuni, direct la nivelul tumorii, cu un volum, de obicei, de până la 5 cm, reducând în același timp doza primită de către țesuturile sănătoase din vecinătate.
"Stereotaxia este o tehnică foarte precisă de radioterapie, care permite astfel erogarea de doza foarte mari de radioterapie, în puține ședinte. Practic, folosim temenul de radiochirurga când avem posibilitatea să folosim stereotaxia într-o singură ședință, iar atunci când suntem nevoiți să diluăm, să fracționăm doza de stereotaxie, nu mai folosim acest temen de radiochirurgie, ci de radioterapie stereotaxică", a declarat Cristina Iftode, în exclusivitate pentru DC Medical.
Diferența dintre Radiochirurgia și Radioterapia stereotaxică
Radiochirurgia stereotaxică (SRS- stereotactic radiosurgery) se referă la un tratament efectuat într-o singură ședință la nivelul unui volum tumoral țintă, cel mai frecvent localizat la nivel cerebral sau vertebral, în timp ce Radioterapia stereotactică (SRT- stereotactic radiation therapy, cu varianta sa SBRT stereotactic body radiation therapy în cazul localizărilor extracraniene) se referă la administrarea de ședințe multiple de RT (de obicei de la 3 până la 5 ședințe) la nivel cerebral, vertebral sau extracerebral, de exemplu: plămân, ficat, pancreas, prostată etc.
Atât radiochirurgia, cât și radioterapia stereotaxică nu necesită spitalizarea pacientului, ci se efectuează în regim ambulatoriu.
Ambele sunt tratamente bine tolerate și neinvazive, nefiind utilizată anestezia sau altă procedura dureroasa pentru pacient.
Numărul redus de ședințe de RT precum și durata limitată a unei aplicații de SRT (durata tratamentului efectiv este de mai puțin de 5 minute, întreaga procedură, incluzând poziționarea și controlul radiologic pre-RT, durează aproximativ 15 minute) și permit o bună colaborare cu pacientul, cât și un confort al acestuia în timpul tratamentului.
În cazul radioterapiei stereotaxice, este indispensabil suportul atât al diverselor metode imagistice (RMN, PET-CT cu contrast) în faza de planificare, la delinierea volumelor țintă tumorale și a organelor sănătoase din apropiere, cât și o imagistică integrată de înaltă rezoluție pentru verificarea poziției target-OAR înainte de fiecare ședintă de RT.
Un alt punct important al tratamentului stereotaxic este imobilizarea precisă și reproductibilă a pacientului în timpul simulării CT și deci al tratamentui RT prin folosirea de măști termoplastice, saltele vidate, etc.
"Caracteristica principală față de radioterapia obișnuită este că are această capacitate de a ținti mai bine volumul, tumora de iradiat, cu o grijă mai mare la ceea ce este pe lângă. E o tehnică de radioterapie obișnuită practic, sună pompos radiochirurgie, stereotaxie, acel bisturiu invizibil al razelor X. Este ne-invaziv, fără anestezie, fără deschiderea pacientului. Nu efectuăm nicio procedură dureroasă pentru pacient", a mai spus medicul.
Cum reușesc aceste dispozitive să fie atât de precise, să limiteze zona afectată de radiații
"În primul rând aș specifica faptul că noi, medicii și fizicienii care lucrăm în radioterapie, asta facem la orice plan de radioterapie, indiferent de tipul tratamentului, dacă este stereotactic sau paleativ sau nu, precizia e indispensabilă într-un tratament de acest gen.
Diferența la stereotaxie e că nu putem iradia leziuni mai mari de 5 cm, față de radioterapia obișnuită când nu avem această limită. De asemenea, și numărul leziunilor tratate cu stereotaxie, în general, nu iradiem mai mult de 5 leziuni. Dar și aici apar excepții.
Față de radioterapia obișnuită, în radioterapia stereotaxică nu putem trata leziuni cu dimensiuni mai mari de 5 cm, iar în ceea ce privește precizia, evident, în orice tip de tratament de radioterapie, e indispensabilă o țintire cât mai precisă.
Ceea ce distinge tratamentul stereotaxic de radioterapia cu fracționare convențională, aceea de până la 7 - 8 săptămâni, e capacitatea stereotaxiei, tratamentului stereotaxic de a evita mult mai bine organele înconjurătoare.
Ca să vă explic mai detaliat, practic, în orice tip de radioterapie, noi vom da doza maximă pe tumoră, după care, în mm și cm din jurul tumorii, doza scade. În cazul stereotaxiei, avem capacitatea de a prăbuși într-o distanță mult mai mică, de câțiva mm, această doză deziduală", a completat medicul Cristina Iftode.
"Bisturiul acesta din raze X taie, înlătură mai puțin țesut neafectat de tumoră, neimplicat în cancer", a completat Val Vâlcu.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.