Ce este sistemul imunitar și cum ne protejează organismul. Cele 3 tipuri de imunitate

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
ce este sistemul imunitar
ce este sistemul imunitar

Ce este sistemul imunitar? Sistemul nostru imunitar este esențial pentru supraviețuirea și longevitatea organismului. Ce s-ar întâmpla în lipsa lui.

De fapt, sistemul imunitar este singurul element care ne menține sănătoși, în timp ce luăm contact cu o multitudine de agenți infecțioși. Pentru a proteja cât mai bine bariera naturală de protecție a organismului trebuie să înțelegi ce este sistemul imunitar, cum funcționează și cum îi putem menține funcțiile la un nivel optim.

În interiorul organismului există o rețea vastă de celule și țesuturi responsabile pentru depistarea și neutralizarea agenților patogeni. Odată ce „intrusul” a fost detectat, sistemul imunitar declanșează funcțiile de apărare și încearcă să distrugă elementul cu potențial dăunător.

Un aspect foarte important este faptul că sistemul imunitar are abilitatea de recunoaște țesutul normal, sănătos, specific organismului nostru. Astfel, el nu va pune în pericol țesutul sănătos și este responsabil numai pentru eliminarea agenților patogeni și a celulelor moarte, notează Medical News Today.

Ce este sistemul imunitar și cum funcționează?

Sistemul imunitar are la bază, după cum știm, celulele albe din sânge, numite și leucocite.Globulele albe circulă atât prin vasele de sânge, cât și prin vasele limfatice (paralele cu arterele și venele normale). Acestea controlează fără oprire tot organismul, căutând agenți infecțioși. Dacă un astfel de element dăunător este găsit de celule, acestea se vor multiplica și vor trimite un semnal în tot organismul pentru a stimula răspunsul imun și pentru a elimina pericolul.

Celulele, bineînțeles, sunt grupate în diferite organe, numite și organe limfoide. Acestea sunt: timusul, splina, măduva osoasă și ganglionii limfatici. 

Ce se întâmplă când răspunsul imun este activat?

Un sistem imunitar normal va fi capabil să recunoască celulele străine, dăunătoare. Acest lucru este posibil deoarece sistemul imunitar ignoră propriile celule și proteine (care sunt foarte importante în diferențierea agenților infecțioși de propriile celule sănătoase).

Răspunsul imun este declanșat după depistarea unui element „străin”. Acest element, numit și antigen, poate fi o bacterie, o ciupercă, un virus, o toxină sau o celulă moartă a organismului nostru care trebuie eliminată. Indiferent de situație, celulele albe vor stimula răspunsul imun și se vor multiplica până când pericolul este neutralizat cu succes. 

Când putem spune că avem un sistem imunitar puternic?

Deși sistemul imunitar este diferit în funcție de persoană, în general, acesta este cel mai puternic atunci când atingem maturitatea. Până la maturitate, organismul a luat contact cu suficienți agenți patogeni pentru a recunoaște și proteja în mod corespunzător sănătatea noastră. De aceea adolescenții și adulții se îmbolnăvesc mai rar, spre deosebire de copii.

De asemenea, anticorpii dezvoltați joacă un rol foarte important în întărirea răspunsului imun. După ce contractăm un agent infecțios, sistemul imunitar produce o serie de anticorpi specifici pentru a lupta împotriva acestuia. Aceștia rămân în organism pentru o perioadă de timp sau, în unele cazuri, pentru totdeauna. Dacă organismul se va întâlni din nou cu același agent infecțios, sistemul imunitar va activa imediat anticorpii și va lupta chiar mai ușor cu boala.

Cele 3 tipuri de imunitate

Imunitatea înnăscută

Fiecare persoană se naște cu un anumit nivel de imunitate, genetic. Acest tip de imunitate se numește imunitate înnăscută și este responsabilă pentru eliminarea agenților infecțioși chiar din prima zi de viață pentru a asigura supraviețuirea noastră. În mare parte aceasta este alcătuită din barierele externe ale organismului, precum pielea și membranele mucoase ale gâtului și intestinului.

Dacă, totuși, agentul infecțios a reușit să treacă de imunitatea înnăscută și a pătruns în corp, imunitatea dobândită este activată.

Imunitatea dobândită

Acesta este tipul de imunitate care se dezvolta odată cu înaintarea în vârstă și devine cel mai puternic la maturitate. Imunitatea dobândită este responsabilă pentru eliminarea agenților infecțioși, formarea anticorpilor și „scanarea” permanentă a organismului pentru detectarea posibilelor pericole. Aceasta poate fi îmbunătățită fie prin expunerea naturală în fața bolilor și producerea anticorpilor, fie prin vaccinare.

Imunitatea pasivă

Imunitatea pasivă este cea „împrumutată”. Deși eficient, acest tip de imunitate rezistă pentru o perioadă de timp relativ scurtă. Imunitatea pasivă este, de exemplu, cea pe care bebelușul o va primi de la mamă prin placentă sau prin alăptare. Acest tip de imunitate este ceea ce asigură supraviețuirea micuților în primii ani de viață.

Tulburările sistemului imunitar

Tocmai pentru că este atât de complex, sistemul imunitar poate suferi tulburări și dezechilibre care pot afecta organismul, în mod paradoxal. Acestea se încadrează în trei categorii: imunodeficiență, autoimunitate, hipersensibilitate. În funcție de caz, sistemul imunitar are dificultăți în apărarea corespunzătoare a organismului. Acesta fie nu poate elimina agenții infecțioși, fie atacă celulele sănătoase ale organismului, fie reacționează în mod exagerat răspunsul imun, ceea ce poate afecta corpul.

Astfel, pentru a înțelege cât mai bine ce este sistemul imunitar este necesar să recunoaștem, înainte de toate, complexitatea acestuia și modurile în care poate fi compromis. Stilul de viață este foarte important pentru a dobândi un sistem imunitar sănătos și pentru a reduce riscurile de a dezvolta, la un moment dat, tulburări ale sistemului imunitar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel