Metabolismul este procesul prin care organismul transformă alimentele și băuturile în energie, combinând calorii și oxigen. Este un proces continuu care furnizează energie pentru funcțiile de bază ale organismului, cum ar fi respirația, circulația sângelui, digestia, creșterea și repararea celulelor, gestionarea hormonilor și reglarea temperaturii corpului. Este un proces complex care continuă chiar și în repaus.
Metabolismul metabolic, procesul prin care organismul transformă alimentele și băuturile în energie, este adesea atribuit creșterii în greutate. Cu toate acestea, metabolismul lent nu este, de obicei, cauza. Acesta ajută la determinarea nevoilor energetice ale organismului, dar greutatea este determinată de cantitatea de alimente și băuturi consumate, combinată cu activitatea fizică.
Ce este rata metabolică bazală
Rata metabolică bazală (BMR) este numărul minim de calorii de care organismul are nevoie pentru a funcționa în timpul repausului, care variază în funcție de persoană și care acoperă între 60% și 70% din energia utilizată. Pierderea rapidă în greutate și restricția agresivă de calorii pot scădea BMR, făcând astfel pierderea în greutate să nu fie liniară și, eventual, să stagneze. Pe scurt, cu cât mănânci mai puțin, ca atât organsimul va încerca pe cât posibil să păstreze din greutate pentru combustibil.
BMR este responsabil pentru toate funcțiile organismului, inclusiv respirația, fluxul sanguin, nivelul hormonilor, precum și creșterea și repararea celulelor.
Rata metabolică bazală este influențată de masa musculară, de mărimea corpului, de sex și de vârstă. Bărbații au mai puțină grăsime corporală și mai mulți mușchi decât femeile, prin urmare au o rată metabolică mai mare. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, masa musculară scade și mai multă greutate este absorbită din grăsime, încetinind arderea caloriilor.
Un metabolism rapid sau un BMR rapid arde o mulțime de calorii chiar și în repaus, în timp ce un metabolism lent sau un BMR lent necesită mai puține calorii. Metabolismul rapid nu duce neapărat la slăbire; studiile arată că persoanele supraponderale/obezitate au adesea un metabolism rapid, deoarece corpul lor are nevoie de mai multă energie pentru funcțiile de bază, potrivit NIH.
Rata metabolică bazală și arderea zilnică a caloriilor de către organism sunt determinate de doi factori: modul în care sunt utilizate alimentele și cât de multă mișcare se face. Digestia și absorbția alimentelor reprezintă aproximativ 10% din caloriile consumate, în timp ce mișcarea, cum ar fi mersul pe jos sau practicarea unui sport, contribuie la restul. Termogeneza activităților fără efort fizic (NEAT), care include activități precum grădinăritul, treburile casnice și agitația, reprezintă între 100 și 800 de calorii utilizate zilnic. Ambii factori pot fi îmbunătățiți prin exerciții fizice și mișcare zilnică.
Foto: Freepik
Legătura dintre metabolism și greutatea corporală
Afecțiunile medicale rareori cauzează creșterea în greutate din cauza metabolismului lent. Cu toate acestea, afecțiuni precum sindromul Cushing și hipotiroidismul pot provoca creșterea în greutate.
Factorii care afectează creșterea în greutate includ genele, hormonii, dieta, stilul de viață, somnul, activitatea fizică și stresul. Creșterea în greutate apare atunci când consumi mai multe calorii decât arzi sau arzi mai puține calorii decât consumi. Toată lumea slăbește prin arderea mai multor calorii decât sunt consumate. Pentru a slăbi, trebuie să mănânci mai puține calorii sau să ari mai multe calorii prin activitate fizică, sau ambele.
Cum să îți îmbunătățești metabolismul
Pentru a-ți îmbunătăți metabolismul, evită sărirea meselor, deoarece acesta se adaptează la funcțiile organismului și folosește mai puține calorii. Consumă fructe proaspete, legume, proteine slabe, carbohidrați sănătoși și grăsimi pentru a-ți alimenta metabolismul. Antrenează-te sau fă exerciții de rezistență cu greutăți pentru a construi masă musculară. Renunță la fumat pentru a reduce riscul de cancer, boli de inimă și alte probleme de sănătate.
Metabolismul este esențial pentru funcționarea organismului, fiind influențat de factori precum vârsta, masa musculară și activitatea fizică. Creșterea sau pierderea în greutate nu este influențată de viteza metabolismului; este vorba mai degrabă de aportul de calorii față de scăderea de calorii. Reducerea numărului de calorii poate avea un impact negativ asupra metabolismului. Consultă un medic pentru obiective de greutate sănătoasă și discută cu acesta alte metode.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.