Ce este radioterapia și în ce afecțiuni se folosește. Dr Tudor Alin Țârlea: aparatele au devenit din ce în ce mai sofisticate

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Tudor Alin Țârlea, Medic primar Radioterapie și Doctor în Științe Medicale, de la Centrul Oncologic SANADOR. Foto: DC Medical
Dr Tudor Alin Țârlea, Medic primar Radioterapie și Doctor în Științe Medicale, de la Centrul Oncologic SANADOR. Foto: DC Medical

Medicul Tudor Alin Țârlea, specialist în Radioterapie, de la Centrul Oncologic SANADOR, a vorbit la Interviurile DC Medical, despre radioterapie și cancer.

Medicul Tudor Alin Țârlea, specialist în Radioterapie și Doctor în Științe Medicale, de la Centrul Oncologic SANADOR, a explicat la Interviurile DC Medical în ce constă radioterapia și în ce afecțiuni este folosită.

”Radioterapia e un tratament cu energii multe. În general, se poate subdivide în două categorii: radioterapia externă și internă sau branhiterapia. Indicația este cancerul. Tumorile care se pot trata cu radioterapie sunt diverse, aproape toate. În diverse stadii, cu diverse indicații. Și, de regulă, au și tratament asociat, cu una dintre trei cele mari posibilități terapeutice - chirurgia, chimioterapia și radioterapia.

Aparatele, pe măsură ce s-a dezvoltat tehnica medicală, au devenit din ce în ce mai sofisticate și propun un tratament din ce în ce mai eficient, adică cu o doză tot mai mare adresată celulelor canceroase și cu daune cât mai mici țesuturilor sănătoase. (...) Sunt tehnici în care (...) se iradiază în volum (...). Mai nou, în lume, și la Sanador, se face radioterapie stereotaxică care este un tratament foarte precis, cu doze foarte mari și în fracții mici”, afirmă medicu Tudor Alin Țârlea.

Specialistul subliniază că acest tip de tratament oncologic nu se adresează tuturor tumorilor. 

”Iradierea presupune un plan de tratament foarte precis, se face o tomografie de plan de tratament eliberat către tehnicienii care îl pun în aplicare așa cum e el realizat. E o echipă multidisciplinară. tratamentul e urmărit zilnic. Aceleași imagini de la tomografia inițială sunt vizualizate și pe consolele din sala de comandă a acceleratoarelor și atunci orice variație în dimensiuni - spre exemplu, un pacient care a slăbit, conturul nu se potrivește - este imediat semnalat și se rescanează pacientul”, adaugă expertul radiolog.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel